To jest mój koszmar ten szczawik. Pojawia się w ogrodzie najczęściej z nowymi roślinami w doniczkach - sprawdzajcie, ci, którzy go jeszcze nie macie.
W trawie załatwiłam go "mniszkiem". Zginął po podwójnym oprysku.
Ale co zrobić z rabatami?
Bardzo daleko strzela tymi nasionkami , wystarczy dotknąć, a i korzenie też idą głęboko.Czasami ładnie znikał potraktowany Roundapem ale wiadomo sąsiedztwo innych roślin i jest problem.Nie mam na niego pomysłu.Jeżeli ktoś ma pomysł proszę o odp.
1.Oczywiście trawa.Myślę,że może to być kupkówka pospolita,ale nie jestem pewna.
2.Może wiechlina łąkowa.
3.Dominującą rośliną jest tutaj rdest.
4.Najbardziej przypomina oset.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat - proszę o identyfikację i podpowiedź czym zniszczyć poniższe chwaściorki rosnące radośnie wśród mojej młodej trawy.
Pierwszy to zdaje się babka ?
Też miałam to dziadostwo i pozbyłam się, po prostu wykopując. Tyle że podkopać trzeba tym szpadlem głęboko, bo to ma długi, palowy korzeń, który należy wyciągnąć w całości.
Tak, wyrywam z korzeniami póki co - istotnie, ma długi korzeń. Może w przyszłym roku zastosuję jakiś oprysk np. z Mniszka w tym sezonie powyrywam ręcznie. Większa część została już odchwaszczona to i z resztą dam radę.
Dzięki za odpowiedzi.