Trudne początki
Re: Trudne początki
Anulko ładną pokazałaś nam jesień przychylam się do słów goryczki pomału do przodu zimą planowanie a wiosną wdrażanie i głowa do góry
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
Zapraszam.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mogę Ci powiedzieć, czym Ty się przejmujesz dziewczyno
Masz dom
Masz ogród
Całe życie przed sobą
Dobrze że trafiłaś na forum, stąd będziesz czerpać pomysły i dobrzy ludzie Ci pomogą 

-
- 200p
- Od: 31 lip 2009, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Goryczko, Małgosiu, Romo - dziękuję za odwiedziny i za dobre słowa. Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum i mogę oglądać Wasze piękne ogrody. A naprawdę jest co oglądać.
piękny kawałek ziemi, na pewno stworzysz wspaniały ogród
milka
ogródek osiedlowy
ogródek osiedlowy
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Widzisz, twoja trawa rosnie szybciej niz moja (siana mniej wiecej w tym samym terminie), u mnie jakas rzadka, jestem wiecej niz pewna, ze nie wszystkie nasiona skielkowaly (moze na wiosne wyleza
). Ech, super widoki u ciebie, podoba mi sie ta przestrzen 

-
- 200p
Dominiko jeśli chodzi o trawę to u mnie posiana jest SUPER WEMBLEYJKA, mam pieska foksterierka, który dużo biega po ogrodzie więc wolałam porządniejszą trawę.
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Anula - strasznie łakomie spoglądam na Twój ogród!! O matkoo! Jak fajnie , że wszystko przed Tobą! Też bym chciała jeszcze raz zacząć od początku. Tyle chciejstw przed Tobą, tyle sobotnich wizyt w ogrodnictwach
Piszesz, że masz wielkie kamolce w ziemi - toż to super extra rewelacja! Nie wyrzucaj ich przypadkiem!!! Już widzę te skalniaczki i krajobrazy ogrodowe...
Anula, zanim co, to pomyśl - jaki styl lubisz. Czy wiejski z masą kwiatów, czy miejski bardzo porządny. Czy może mieszany. Albo formalny japoński. To jest najważniejsze, bo od tej decyzji zależy, jakie rośliny i w jakich kompozycjach.
Poza tym, co Cię łapie za serce - czy wolisz iglaki, czy krzewy liściaste. Czy byliny, kwiaty, czy może rośliny "ozdobne z liści".
Poza tym ważne są dwie rzeczy: jak Twoja rodzina spędza czas (bo trzeba pomyśleć o miejscu do zabawy, na grila, do opalania, itp.) i jaki jest styl Twojego domu. Ogród powinien być kontynuacją wnętrza domu. Pokój dzienny powinien łagodnie przechodzić w taras, a nastepnie w ogród.
A przez zimę - szalej po forumkowych ogrodach! Smakuj obrazki i pytaj ile wlezie!
Wszyscy tu luuubią pokazywać pomysły i rośliny.
Pozdrawiam - Ula

Piszesz, że masz wielkie kamolce w ziemi - toż to super extra rewelacja! Nie wyrzucaj ich przypadkiem!!! Już widzę te skalniaczki i krajobrazy ogrodowe...

Anula, zanim co, to pomyśl - jaki styl lubisz. Czy wiejski z masą kwiatów, czy miejski bardzo porządny. Czy może mieszany. Albo formalny japoński. To jest najważniejsze, bo od tej decyzji zależy, jakie rośliny i w jakich kompozycjach.
Poza tym, co Cię łapie za serce - czy wolisz iglaki, czy krzewy liściaste. Czy byliny, kwiaty, czy może rośliny "ozdobne z liści".
Poza tym ważne są dwie rzeczy: jak Twoja rodzina spędza czas (bo trzeba pomyśleć o miejscu do zabawy, na grila, do opalania, itp.) i jaki jest styl Twojego domu. Ogród powinien być kontynuacją wnętrza domu. Pokój dzienny powinien łagodnie przechodzić w taras, a nastepnie w ogród.
A przez zimę - szalej po forumkowych ogrodach! Smakuj obrazki i pytaj ile wlezie!

Pozdrawiam - Ula
Re:
Witaj Anulko

Nie zauważyłam, żeby ktoś odpowiedział na Twoje pytanie dotyczące krzaczka, więc spieszę z pomocą

Otóż... jak mi się wydaje, jest to krzewuszka... pomarszczona

A co do plamek... może to po prostu jesień? A może coś jej jednak dolega? Nasza nieoceniona Hania z pagórów wrzuciła nam takie kompendium wiedzy o plamkach wszelakich - o, kliknij tu

-
- 200p
Ula, Gosia - Dzięki za odwiedziny.
Gosia - Jeśli chodzi o moją krzewuszkę, to jest już ładniejsza, chyba chorowała trochę po zmianie miejsca. Ale później już ładnie rosła. Może nie jest tak ładna jak u Ciebie Gosiu, ale widać, że jest z nią lepiej. Potraktowałam ją jakimś opryskiem, może to pomogło.
Ula masz piekny ogród, wszystko tak dokładnie zaplanowane - cudo. Obejrzał go bardzo szybko( z braku czasu), ale w poniedziałek obejrzę go dokładniej.
Gosia - Jeśli chodzi o moją krzewuszkę, to jest już ładniejsza, chyba chorowała trochę po zmianie miejsca. Ale później już ładnie rosła. Może nie jest tak ładna jak u Ciebie Gosiu, ale widać, że jest z nią lepiej. Potraktowałam ją jakimś opryskiem, może to pomogło.
Ula masz piekny ogród, wszystko tak dokładnie zaplanowane - cudo. Obejrzał go bardzo szybko( z braku czasu), ale w poniedziałek obejrzę go dokładniej.
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Anula - miło mi będzie Cię gościć. Ale wiesz co ? - mój ogród niekoniecznie jest zaplanowany... Owszem, na początku był plan, choć właściwie była to wizja. Poza tym było kilka roślin, do których chciałam się dostosować. Ale okazało sie, że przede wszystkim jednak lubię działać intuicyjnie - bo ... przynosi mi to radość. I fajnie, kiedy tak można postrzegać swoje włości - jako źródło radości tworzenia
Czego i Tobie źyczę!
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Aha - i nie bój się popełnić błędu! Najwyżej przesadzisz roślinkę!

Pozdrawiam serdecznie - Ula
Aha - i nie bój się popełnić błędu! Najwyżej przesadzisz roślinkę!
Przyszłam do Twojego ogrodu z rewizytą- i potwierdzam wcześniejsze opinie- masz ogrom miejsca! Cóz mogłabym dorzucić do wszystkich uwag? Ze względów praktycznych, lepiej jest wyodrębnic kawał "grządki", a resztę- pod trawnik! Gdy zasadzisz krzewy i kwiaty między trawką, będzie problem z koszeniem...
Pozdrawiam Cię miło!
Pozdrawiam Cię miło!
-
- 200p
Kochani, czy ja mogę jeszcze posadzić derenia, bo mi pies go obgryzł, a potem (nie wiem jak) wyciągnął z korzeniami.
A będziesz sadziła tego samego, czy zakupisz nowy okaz?
Bo jak tego samego to niewiele ryzykujesz
A tak serio... na razie jeszcze mrozów nie zapowiadają
jak szpadel w ziemię wejdzie...
Możesz też poczekać do wiosny... jeśli jesteś z gatunku tych nie kąpanych w gorącej wodzie

A tak serio... na razie jeszcze mrozów nie zapowiadają

Możesz też poczekać do wiosny... jeśli jesteś z gatunku tych nie kąpanych w gorącej wodzie

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piękna i duża działeczka .Nie myśl sobie ,że posadzisz ,,jeszcze jakieś roślinki,,jak napisałaś i na tym koniec .Jeśli nadal pozostaniesz na tym forum ,to na pewno tak nie będzie .Załapiesz różne choróbska ,chciejstwa i ciągle będziesz chciała coś kupować ,sadzić ,przesadzać itd.Wszyscy tak mamy ,ale nie martw się,to bardzo przyjemne [no może poza kieszenią ]

-
- 200p
Gosiu- z dereniem dałam sobie spokój, nie nadawał się juz do sadzenia. Muszę chyba nauczyć mojego pieska ( a raczej suczkę, bo to dziewczynka), że moje roślinki są święte i ruszać ich nie wolno.
Jolu- złapałam już to choróbsko, czasami wolę sobie kupić jakąś roślinkę zamiast ciuszka.
Jolu- złapałam już to choróbsko, czasami wolę sobie kupić jakąś roślinkę zamiast ciuszka.