Lawenda - problemy w uprawie, choroby
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdecydowanie za dużo wody
negatywny wpływ może mieć również pH gleby
Lawenda potrzebuje gleby zasadowej (jeśli nie możemy dostać ziemi zasadowej to dobrze normalną kupną ogrodową zwapnować i dopiero sadzić) , natomiast ta druga roślinka - bażyna, wymaga gleby kwaśnej (najlepiej sadzić w torfie)
Złe pH osłabia roślinę która gorzej sobie radzi z nadmiarem wody, czy suszą, ma problem z przyswajaniem składników pokarmowych
negatywny wpływ może mieć również pH gleby
Lawenda potrzebuje gleby zasadowej (jeśli nie możemy dostać ziemi zasadowej to dobrze normalną kupną ogrodową zwapnować i dopiero sadzić) , natomiast ta druga roślinka - bażyna, wymaga gleby kwaśnej (najlepiej sadzić w torfie)
Złe pH osłabia roślinę która gorzej sobie radzi z nadmiarem wody, czy suszą, ma problem z przyswajaniem składników pokarmowych
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
Aha - przekwitłe kwiatostany obetnij lawendzie, niech nie traci sił na zawiązywanie owoców
Nie podlewaj roślin, zaschnięte pędy przytnij przy ziemi, może roślinki wrócą
Nie podlewaj roślin, zaschnięte pędy przytnij przy ziemi, może roślinki wrócą
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
O rany...
flowers dzięki za poprawkę ;)
Cały dzień sadziłam krzaczowy w ogrodzie już ledwo na oczy widze;)
To drugie to hebe chyba nawet 'green globe'
flowers dzięki za poprawkę ;)
Cały dzień sadziłam krzaczowy w ogrodzie już ledwo na oczy widze;)
To drugie to hebe chyba nawet 'green globe'
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
Jesteś pewna że to brezent ?
Gdzie kupiony ?
Brezent nie przepuszcza wody, zabija rośliny
Gdzie kupiony ?
Brezent nie przepuszcza wody, zabija rośliny
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Znowu "fachowcy" dali ciała i wzięli za to pieniądze
Strzeż nas Boże przed takimi firmami ogrodniczymi
:x
Mata szkółkarska niekoniecznie szkodzi, gorzej z tym podlewaniem, szczególnie w czasie tegorocznego, bardzo mokrego lata. A do tego sadzonki mogły być czymś zarażone już w szkółce. Obawiam się, że pryskanie np. Topsinem czy podlewanie Aliette niewiele pomoże. Na razie nic nie robiłabym w sprawie zmiany pH, bo teraz musisz albo wyleczyć rośliny, albo... Podejrzewam, że trzeba będzie wyrwać wszystko co chore, ziemię odkazić, a potem posadzić zupełnie inne gatunki, dobrze czujące się w słońcu, ale też ze sobą nawzajem.
A jaka jest gleba pod spodem, pod tą folią / włókniną / matą czy co tam masz rozłożone? Piach, glina, coś pomiędzy?

Strzeż nas Boże przed takimi firmami ogrodniczymi

Mata szkółkarska niekoniecznie szkodzi, gorzej z tym podlewaniem, szczególnie w czasie tegorocznego, bardzo mokrego lata. A do tego sadzonki mogły być czymś zarażone już w szkółce. Obawiam się, że pryskanie np. Topsinem czy podlewanie Aliette niewiele pomoże. Na razie nic nie robiłabym w sprawie zmiany pH, bo teraz musisz albo wyleczyć rośliny, albo... Podejrzewam, że trzeba będzie wyrwać wszystko co chore, ziemię odkazić, a potem posadzić zupełnie inne gatunki, dobrze czujące się w słońcu, ale też ze sobą nawzajem.
A jaka jest gleba pod spodem, pod tą folią / włókniną / matą czy co tam masz rozłożone? Piach, glina, coś pomiędzy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- dianek
To czarne to mata szkółkarska (agrotkanina) - to dobrze (choć zastanawiam się czy posadzono pod tym czy na tym... widzę że po tej firmie się wszystkiego spodziewać można)
Jednak bardzo źle to wykonano - żwir musi być czysty, nie może być między kamieniami ziemi ponieważ będą wyrastały chwasty
dobór roślin koszmarny - projektował to ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o roślinach, jaby poszedł do szkółki i wybrał pierwsze lepsze... koło siebie rosną gatunki które wymagają skrajnie różnych warunków wilgotnościowych oraz pH gleby - zawsze będą osłabione
Ogród do reklamacji praktycznie...
Waleria truskawki mają płytkie korzonki
mogą rosnąć na glebie o grubości 7cm... krzewy już nie ;)
Jednak bardzo źle to wykonano - żwir musi być czysty, nie może być między kamieniami ziemi ponieważ będą wyrastały chwasty
dobór roślin koszmarny - projektował to ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o roślinach, jaby poszedł do szkółki i wybrał pierwsze lepsze... koło siebie rosną gatunki które wymagają skrajnie różnych warunków wilgotnościowych oraz pH gleby - zawsze będą osłabione
Ogród do reklamacji praktycznie...
Waleria truskawki mają płytkie korzonki

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek