Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gieniu u mnie malinówki mają nasiona :shock:
Ale zwrócę uwagę czy wszystkie...jutro robię przetwory, wiec wybiorę i dla Ciebie nasion.
Ciekawe co z tego urośnie, bo obawiam się, że przy tylu odmianach w tunelu mogło dojść do samoistnych krzyżówek między nimi :;230 ...

Faktycznie krzaki są różne w odmianie, myślałam, że to kwestia wielkości rozsady i stanowiska. Sadziłam po 5 krzaków z odmiany.
Powiadasz Kozulo Black Pear x coś tam....Jutro sprawdzę jakie mają oznaczenie..wszystkie mam opisane, ale z notatek wynika, że Black peara dostałam czystego, znaczy nie jego krzyżówkę. Mógłby być to ten?
Jo2020
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2009, o 19:47

Post »

kochani a czy z nie szkodzi owocą nic jak chcę sama zebrać nasiona z f1 na ich dalszą hodowlę. za nasiona placę trochę więc było by trochę mniej kosztów?
jak to robicie i kiedy?
pozdrawiam Jo2020
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zbierzesz nasiona z f1, to nie będą one takie, jak są obecnie. Są wtedy przeważnie mniejsze, o gorszym smaku.
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

judyta pisze:Gieniu u mnie malinówki mają nasiona :shock:
Ale zwrócę uwagę czy wszystkie...jutro robię przetwory, wiec wybiorę i dla Ciebie nasion.
Ciekawe co z tego urośnie, bo obawiam się, że przy tylu odmianach w tunelu mogło dojść do samoistnych krzyżówek między nimi :;230 ...

Faktycznie krzaki są różne w odmianie, myślałam, że to kwestia wielkości rozsady i stanowiska. Sadziłam po 5 krzaków z odmiany.
Powiadasz Kozulo Black Pear x coś tam....Jutro sprawdzę jakie mają oznaczenie..wszystkie mam opisane, ale z notatek wynika, że Black peara dostałam czystego, znaczy nie jego krzyżówkę. Mógłby być to ten?
Jak masz tylko jednego z właściwym podpisem to jest czysty i nasina powtórzą . Krzyżówki są różne (gruszkowate i okrągłe ), u mnie jeszcze nie dojrzewają , więc nie wiem jakie będą kolory .

Pozdrawiam , kozula .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ha, malinówki od Ciebie Aniu dostały drugie "życie" a takie były zdechlaczki!
Chyba na owoce się nie doczekam ( a może będzie długa i piękna jesień), ale znalazłam jeszcze nieduże dwa już lekko zaróżowione (Henryka schowała je pod swoim liściem), ukryłam w domu, może będą nasionka!!! Jeśli nie, to będę się do Was dziewczyny uśmiechać, tym bardziej, że syn też nabrał ogromnej ochoty na tę malinówkę.

Obrazek
Jo2020
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2009, o 19:47

Post »

Mateusz pisze:Jak zbierzesz nasiona z f1, to nie będą one takie, jak są obecnie. Są wtedy przeważnie mniejsze, o gorszym smaku.
szkoda
wielkie dzięki
pozdrawiam Jo2020
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gieniu , mam nadzieję zdążyć zrobić nasionka o jedno pokolenie lepsze niż te u Ciebie .
Aha , kto żądny ciekawostek śmiało może wybierać nasiona z krzyżówki Black Zebra x Copia . Będą z tego zeberki w różnych kolorach .

kozula
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Serdeczne dzięki Aniu, jeśli nie będzie mnie wtedy w kraju to dam adres mojej siostry.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

KOZULO :!: jesteś wielka :!: :!: :!: ;:180 ;:180 ;:180
Twoja krzyżówka Kosowo-Bawole to według mnie kwintesencja smaku.Smak słodko- kwaśny,dużo masy .Jedyny minus to mało nasion i trzeba się naprawdę nagrzebać ,aby coś znależć . :D Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

kozula pisze:Gieniu , mam nadzieję zdążyć zrobić nasionka o jedno pokolenie lepsze niż te u Ciebie .
Aha , kto żądny ciekawostek śmiało może wybierać nasiona z krzyżówki Black Zebra x Copia . Będą z tego zeberki w różnych kolorach .

kozula
Zebrałam, zebrałam...i choćby nie wiem co to je wysieję. Mam już zeberki czerwono-żółte, czerwono- zielone... a w następnym roku będzie cała tęcza-Kozula-trzymam Cię za słowo!! :wink: :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Kozulo czy to jest big zebra :?: Kartka się zalała :oops: Musiałam zerwać niedojrzałe bo są ogromne :shock: Już nie mogę się doczekać ich smaku :!: :!: :!: Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ido , u Ciebie jest chyba krzyżówka Big Zebry z którymś malinowym .Kosovo x bawole nie mam u siebie , więc mogę tylko się oblizać , skoro chwalisz . Niżej dojrzewająca Big Zebra , która będzie żółta w zielone i czerwone paski , w środku bladozielona z czerwonymi smugami . Żółtek to Orange Strawberry , niedożywiony jak wszystkie moje teraz . Posadzone po ogórkach ( z siewu 10 maja) , jak widać niewiele tam znalazły . Na wcześniejsze dokarmianie nie miałam czasu , więc lepiej będzie dopiero na wyższych gronach Obrazek Obrazek

Smacznego , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

ida74 pisze: Musiałam zerwać niedojrzałe bo są ogromne :shock:
Sorki dziewczyny, moze to jest glupie pytanie, ale ja sie dopiero ucze :oops: Po co zrywac niedojrzale? czy nie beda mialy lepszego smaku jak sobie spokojnie dojrzeja na krzaczku? Prosze oswieccie mnie, bo juz nic nie rozumiem :oops:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nad moimi pomidorami,z nasion od Ciebie i tych kupionych z Ameryki,
przeleciał huragan,na skotłowane rośliny weszła zaraza i po pomidorach.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mirzan , wyrazy współczucia , za to Twoje u mnie rosną . Nie wzeszedł tylko futerkowy ( siałam po 3 szt. , więc miał prawo . Z nasion Izrael Zebra wyrósł jakiś czarny . Jutro go pokroję i po drodze pokażę czy tak ma wyglądać , czy też gdzieś po drodze zaszła pomyłka i jest to całkiem inna odmiana .

Rybko , nie zawsze pomidor całkiem dojrzały na krzaku jest najsmacznieszy . Czasem trzeba dać czas owocom żeby skorygowały błędy które popełniliśmy w czasie uprawy . Jeśli widać , że owoc ma chęć za chwilę pęknąć prawie na pół , lepiej go zerwać leciutko zapalonego . Jeśli zostanie na krzaku i pęknie głęboko , może potem cuchnieć pleśnią , albo skisłym miąższem . Przy bardzo ostrej zielonej piętce ( przeazotowanie , wycięcie na raz zbyt dużej liczby liści ) , też jest lepiej zerwać zapalony owoc . W czasie leżakowania przerobi chlorofil z piętki na jadalny miąższ . Niektóre odmiany zebrane dojrzałe prosto z krzaka mają posmak surowego ziemniaka , który przy wcześniejszym zbiorze może potem zaniknąć .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”