Białe byliny

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dala pisze:Ja mam tego małego jaśminowca o pełnych kwiatach, które do tego pięknie pachną
Obrazek
Ech Dala... Twój post przeważył szalę :-)

Jutro galopuję po tego jaśminowca. Mam takiego zwykłego, pięknie pachnie, ale czemu nie miałabym mieć drugiego mniejszego, nieprawdaż ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poszukuję białych kwiatków na podsadzenie i wątek jak na zawołanie się pojawił. Posadziłam juz odętkę, ale znając moje szczęście, to wcale się nie rozrośnie. U mnie nawet winobluszcz nie chce rosnąć :? a rośliny nie będące "chwastami" radzą sobie całkiem nieźle. Ja polecam jaśminowca z drobnymi listkami i kwiatkami. Zabijcie mnie, ale kupowany kilka lat lemu i już zapamiętanie nazwy 'jaśminowiec' było nie lada wyczynem, a co mówić o rodzaju :oops: W każdym bądź razie pachnie on przepieknie poziomkami, żaden inny z moich tak nie pachnie.
minimisia
100p
100p
Od: 17 maja 2007, o 11:42

Post »

Ja też mam jaśminowiec i jest ogromny bo ma już 20 lat. Zauważyłam, że bardzo lubi przycinanie. Dwa lata temu ścieliśmy go do wysokości płotu a teraz jest aż po dach i wygląda pięknie.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marcyjanna pisze: Posadziłam już odętkę, ale znając moje szczęście, to wcale się nie rozrośnie. .
Założysz się? 8)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

jestem tak pewna wygranej (a może raczej przegranej :wink: ), że gotowam się załozyć o najdroższego szampana.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że grono fanów białych rabat stale sie poszerza ;) To dobrze, bo każda z nas ma ciekawe pomysły, wzajemnie nimi się wymieniamy i oczywiście rożne rośliny. Nie wiem czy odwiedzałyście wątek Jednokolorowa rabata, w którym jest dużo ciekawych informacji i roślin.
A może pokażecie swoje białe rabaty od wczesnej wiosny, jakie cebule na niej sadzicie? Ja ma białe tulipany - liliokształtny Sapporo oraz papuzi Super Parrot, narcyzy białe Mount Hood i Thalia, szafirki, cebulicę oraz śniedki. Z bylin dzwonek drobny, serduszka okazała, gaura, dwie hosty, floks wiechowaty, astry jesienne, dziewanna Chaixa, lilia, kosaćce, irys syberyjski, fiołki, krzewy hortensję Kyushu, pięciornik, jaśminowiec, jałowiec srebrny i tuję. I oczywiście biała różę Chopin. Kupiłam w tym roku ładne kłącze białego maku, ale niestety zgnił :(
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

A ja niekoniecznie lubię białe kwiaty. Raczej ich unikam. Nie zaprzeczę jednak, że także mają swój urok i wdzięk.
Mam w ogródku kilku przedstawicieli śnieżnego koloru. Jeden z nich - łubin miał być niebieski lub fioletowy. :lol:

Bodziszek krwisty rośnie sobie od dłuższego czasu i ma się świetnie. Wygląda jak chmara białych motyli nad rabatą. Jest ładny. Nie służą mu tylko deszcze.
Obrazek Obrazek Obrazek

Niechcący mam także białą piwonię i biały rozwar. Zupełnie chcący posadziłam biały jaśminowiec, bo nie znam rośliny o piękniejszym zapachu.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Nie mam jednokolorowych rabat, ale kilka białych kwiatków się znajdzie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Białe z kolorkiem też gra:

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Mój jaśminowiec, posadziłam go żeby zakrył śmietnik :lol:

Obrazek
x-d-a

Post »

Tess - jaśminowiec cudo!
Alano, poszperałam w moich zdjątkach i znalazłam białe tulipany, które wczesną wiosną zdobiły moja białą rabatę

Obrazek
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

U mnie na wiosnę kwitły na białej rabacie kwitły między innymi krokusy, tu moje ulubione 'Jeanne d'Arc'

Obrazek

tulipany, które posadziłam na próbę 'White Dream' i chyba dokupię bo bardzo przypadły mi do gustu:

Obrazek

ubiorek wieczniezielony

Obrazek

Jesienią przesadziłam tam też różę pomarszczoną w odmianie Alba, niestety odchorowywuje to i w tym roku powoli się zbiera do życia. Najważniejsze, że nie padła. Ja na swojej rabacie mam jeszcze kilka traw - głównie miskantów, powojnik, dyptam, dzwonki karpackie, jakieś gęsiówki, floksy, szałwie w sumie to całkiem sporo tego:)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
To była wiosenna biel.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jakie fajne wiosenne kwiaty w białej barwie. To każda z nas ma rózne odmiany tulipanów, takie u mnie kwitły jeszcze niedawno:
Super Parrot
Obrazek Obrazek

- w pełnym rozkwicie, ujęcie od góry:
Obrazek

Sapporo w początkowym etapie jest trochę żółtawy, po kilku dniach bieleje
Obrazek
Obrazek

Narcyz Mount Hood
Obrazek

Thalia
Obrazek

Jeszcze taka skalnica