Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fidelis
200p
200p
Od: 23 lut 2009, o 10:12

Post »

Zgredo właśnie mój balkon jest taki zaciszny,wkoło drzewa,wiatru nie ma,ale rzeczywiście ze względu na tą pogodę przeniosę ją do domu.
„szczegół nadaje wielkość wszystkiemu co małe”
Pozdrawiam - Małgosia
Moje zielone
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałam papryczkę w Twoim temacie, wygląda podobnie do moich, ciekawe, czy będą tak samo owocowały. Ostatnio miałam ochotę na papryczkę o fikuśnych kształtach owoców... póki co jednak mam taką:

zeszłoroczne zdjęcie papryki-matki dla obecnie rosnących:
Obrazek

Mój pierwszy kolorowy owocek tegoroczny (jest też kilka jeszcze malutkich na różnych krzaczkach)
Obrazek

Przesadzona już do ziemi dracena sanderiana
Obrazek

i takaż kandydatki na moją teściową, która nie została przywleczona do domu, jako akwariówka ^^
Obrazek

Skoro już w teściowych kwiatkach jestem, to:

- skalnica rozłogowa - szczepka ode mnie, jeno u mnie uparła się nie kwitnąć, a tu proszę...
Obrazek

- begonka, która wpadła mi nawet w oko, jednakże wydaje się zgnębiona pogodą (stała na tarasie i wiatr zechciał ją sponiewierać) i chyba wstrzymam się ze szczykaniem
Obrazek

- kwietnik, w centrum juka od mojej Babci (ma niższe mieszkanie, więc pełzała już po suficie. Po przeprowadzce, którą odchorowała troszeczkę gubiąc niektóre liście dostała kilka centymetrów gratis, jednak obecnie i tu zaczyna wędrówki "na płask")
Obrazek

i na koniec, znowu moje pieszczochy: pomidorki koktajlowe. Troszkę wybujały w domu, ale już im dobrze :)
Obrazek Obrazek
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Najładniejsza ta dracena, ja tez kiedys kupiłam taka jako akwariowa jak sie jeszcze nie znałam a co najlepsze kupiłam taka i o czerwonych lisciach, do dzis jej szukam
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

:shock: O mamuniu jaka duuuuza dracena. Zaczyna już sufit podpierać. Może ją ciachnąć na górze i trochę na boki się jej rozejdzie a tym sposobem będziesz miała nową dracenkę :P
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj 1szy raz jestem u Ciebie i normalnie spadłam z krzesła i jeszcze się pozbierać nie mogę. Rośliny masz przecudowne :!: :!:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Tak musimy sobie kupić jakieś porządniejsze te krzesełka bo moje już tez się srtasznie rozwaliło, a jak głowa boli :wink:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

no na ból głowy jest tylko jeden sposób nowy kwiatek ;:112 ;:112 ;:112 ;:113
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

:;230 Chyba to się da załatwić :wink: :D
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

:lol: Tak nowy kwiatek byłby dobrym balsamem na gózy powstałe od walenia w głową w stolik.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

nie zwróciłam uwagi na begonke bardzo ładna
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

można i tak jeden guz jedna doniczka i tak dalej :P :P :P
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p

Post »

:;230 :;230
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

^^ LeNka, to raczej juka, niż dracena, ma takie ostre, ząbkowane liście :) Powstały plany ścięcia jej głowy ;:5 i pewnie zostaną niedługo zrealizowane. Pierwsza jej właścicielka (Babcia moja) maniakalnie juki tak traktuje i ma ich sztuk kilka w związku z tym faktem. Nie wiem tylko, czy ja chcę tyle juki mieć w domu... :? W dodatku wszyscy w rodzinie, którzy chcieli/nie wyrazili stanowczego sprzeciwu już mają rośliny od Babci... i komu ja będę rozdawać takie kobyły? W paczki się nie zmieszczą :(

zeberka - zgniła, znaczy? u mojej pojawiły się jakieś szare kropeczki na liściach, kojarzy mi się to z pleśnią, ale została potraktowana specyfikiem antygrzybowym i mam nadzieje, że wyjdzie z tej małej zapaści. Co do akwariowych i parapetowych, to najpewniejszym odróżnikiem, jaki teraz stosuje (chyba nigdy nie poznam się na wszystkich roślinach) jest zachowanie takiej wyjętej z akwarium. Jak się ładnie stroszy bez wody - to nie była wodna.

Co do z krzesła spadania, to mnie podobno najczęściej zdarza się na głowę - jak twierdzi mój domo-dzielacz obserwując poczynania z zielonością ;)
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Piękna jukka, moja od roku nawet nie drgnęła - ukrywa się czy co?! Och żeby tak choć połową tej była :roll:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Może wiosny jeszcze nie poczuła? Niestety, to absolutnie nie moja zasługa... U mnie tak pięknie nie wyrastają :( Duże kwiaty potrafią być bardzo efektowne, ale takie, które już się nie mieszczą są raczej kłopotliwe.

Udałam się wczoraj do apteki celem nabycia pudełeczka specyfików. Pani coś do mnie mówiła z okienka, ale ja nie mogłam oderwać wzroku od donicy w wielkanocnikiem zwisającym nad okienkiem...

Obrazek
...w pudełeczku do domu wracały już nie apteczne specyfiki a kawalątek roślinki ^^ Mój mężczyzna dopytywał zaś, dlaczego nie nabyłam sobie czegoś na głowę, skoro już byłam w aptece ;)

...nic to jednak, albowiem wieczorkiem udałam się do rodzicielki mojej i naskubałam kolejnych kwiatuchów :D

Obrazek
wilczomlecz lśniący (siedzi już w ziemi, bez kwiatuszków)

szczepki gasterii brodawkowatej jeszcze nie usadzone, podobnie jak bluszczyk:

Obrazek

A to rośliny mateczne (dla szczepek, w posiadaniu mojej Mateczki)

Wilczomlecz:
Obrazek

Gasteria (niegdyś skubnięta przeze mnie w... szkole podstawowej, potem z czasem zaadoptowana przez Mamę (wolałam małe kwiatki :) ))
Obrazek

I na koniec Maminy papirus. Nie mam pojęcia, kiedy jej taki wyrósł...
Obrazek
Moje... wszystko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”