Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Cynthio :!: Czasem planuję, czasem eksperymentuję, ale głównie bazuję na doświadczeniu z lat ubiegłych :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Witaj Jacku ale się napracowałeś ,dużo kamieni musiałeś nanosić .
Już widzę efekt jak skończysz ten skalniak.
Dzięki Geniu. Mam nadzieję, że ten skalniak starczy na kolejne lata, bo teraz chcę się zająć dalszym urządzaniem ogrodu. To przecież tylko mała jego część. Właśnie czytałem u Agness o drzewkach i też musiałbym pomyśleć o miejscu na nie. Choć rośliny ozdobne w pierwszej kolejności :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, już teraz świetnie wygląda Twój skalniak :)
Incarvillei nie podsypywałabym dolomitem- u mnie jest kwaśne podłoże, a rośnie i kwitnie bardzo dobrze.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Widzę na skalniaku sporo miejsc na ciekawe rośliny . Zrobiłeś sporo " daszków " z kamienia .Lewizje i ramondy się ucieszą .
Nie jestem fachowcem , ale czy gleba nie jest zbyt dobra ? N.p. skalnice muszą mieć bardziej kamienisto - piaszczyste podłoże .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, czyli targałeś kamienie i kamyczki różnej wagi, powiększając objętość swoich bicepsów ;:159
A więc - miałeś namiastkę siłowni podczas prac w ogródku :) Po wykończeniu skalniak będzie się prezentował na pewno jeszcze lepiej , ale i tak uważam ,że jest ok. Teraz czeka Cię najprzyjemniejsza część pracy - zaplanowanie nasadzeń i samo sadzenie roślin :) tego zazdroszczę , bo uwielbiam takie prace...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku, ależ wspaniałe skalniaczysko sobie zrobiłeś :shock: :D już się nie mogę doczekać kiedy go zasadzisz, ciekawa jestem bardzo Twoich skalnych roślinek- uwielbiam te maluszki. Ostatnio zachorowałam na lewizję, choć troszkę się jej boje, są tak różne opinie na jej temat :?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku,jak skończysz urządzać ogród to dopiero będzie radość dla Ciebie i dla nas ,będziemy mogli podziwiać to wszystko .
Ciesz się że masz tak dużo przestrzeni bo ja się dusze już w swoim ogrodzie potrzebuję jeszcze raz tyle ziemi co mam jak już kiedyś pisałam chyba wezmę troszkę od Ciebie ;:1
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Moniko, sam już nie wiem, co z tą inkarwillą więc po prostu ją posadzę bez kombinowania i co będzie to będzie. Tutaj nie miałem jeszcze tej rośliny więc może będzie dla niej dobrze :)

Danusiu, nawet nie wiem jak wyglądają ramondy, ale jak mówisz, że lubią daszki to się zastanowię nad nimi. Lewizje rosną dwie w starym ogrodzie. Zobaczę czy da się je podzielić, a jak nie to kupię, bo bardzo mi się podobają.
Tak, na razie sypałem taką zwykłą ziemię ogrodową ale uzupełnię teraz pomieszaną z piaskiem. Będę pamiętał o skalnicach, żeby dodać żwirek, jednak pomyślę, czy umieszczać je na skalniaku, bo nie ma tam za dużo cienia a widzę, że dobrze im pod murem. Skalnica Arendsa chyba ma już nawet pączki :) Muszę poobserwować, jak układa się słońce na skalniaku, bo może te kamienie dają trochę cienia

Tak Ewelinko, siłownię w ogródku mam zapewnioną :lol: Sadzenie roślin to będzie najprzyjemniejsza część przy skalniaku :)

Agness, lewizja bywa kapryśna ale wystarczy spełnić jej kilka zachcianek i będzie rosła pięknie kwitnąc a nawet rozsiewając się. Tak w skrócie:
- nie lubi wapiennego podłoża (nawet kamieni wapiennych) więc można ją trochę torfem poczęstować,
- nie lubi stojącej wody więc musi mieć dobry drenaż,
- nie może przemoknąć zimą więc musi mieć daszek,
- powinna rosnąć na pochyłym terenie albo w pionowej szczelinie (dzięki temu nie zagniwa)
To dotyczy lewizji liścieniowej ale mam jeszcze lewizję newadeńsją i stosuję te same zasady

Mnie Geniu cieszy to, że tylko połowę ogrodu zdołam zagospodarować w tym roku, a reszta poleży odłogiem. Ta druga część będzie podzielona kolorystycznie a na środku będzie oczko wodne. Miejsca tu u mnie sporo więc myślę o posadzeniu drzewek na obrzeżach. Poza tym cały pas ziemi pod kwasolubne i do przerobienia stara część kwiatowa na ogródek rustykalny. Mam też fajne miejsce na hosty i paprocie ale to chyba za dwa lata do niego dotrę z robotą :) Przed ogrodzeniem od strony ulicy jest spory pas ziemi i tam powysadzam stare liliowce rdzawe i inne popularne i ekspansywne kwiatki.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, dziękuję za rady dotyczące lewizji :) W zasadzie spełniam te wymagania, jedynie nie miała zadaszenia zimą. W ubiegłym sezonie nawet sporo urosła, ale słabo kwitła. Może w tym roku będzie lepiej :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje oznaki wiosny. To nic, że jeszcze nie ma kwiatów - ja się cieszę z zieleni równie mocno jak z kwiatów :)
pierwsze pączki na narcyzach (od Grzegorza)
Obrazek
to są chyba przetaczniki goryczkowate od Ani-Zanny. Też już zawiązują pączki kwiatowe
Obrazek
zatrwian tatarski ładnie wybarwił się na czerwono. To moje wysiewy ubiegłoroczne
Obrazek
i jeszcze pięknie ubarwione liście tulipanów od Ani-Raczka
Obrazek

Ten ogród współtworzycie razem ze mną, bo tu tyle roślin od Was :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia68 pisze:Jacku, dziękuję za rady dotyczące lewizji :) W zasadzie spełniam te wymagania, jedynie nie miała zadaszenia zimą. W ubiegłym sezonie nawet sporo urosła, ale słabo kwitła. Może w tym roku będzie lepiej :)
Ja też się dopiero uczę obchodzić z bardziej wymagającymi roślinami; czasem na własnych błędach. Podobne wymagania ma horminum pirenejskie, które bacznie obserwuję. Lubi rosnąć w szczelinie. A co do daszków, robię je też dla pustynników i dla opuncji, a teraz widzę, że i jaskry je potrzebują, bo mi zgniły tej zimy.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za informacje :) Daszków w ogóle nie robiłam do tej pory, ale mam podłoże wyjątkowo przepuszczalne- prawie sam piach :lol: Przyznam się szczerze, że raz za namową nakryłam jedną lewizję butelką- padła...inna, którą specjalnie się nie zajmowałam, zimę przeżyła w dobrej kondycji...i bądź tu człowieku mądry :wink: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jackudzięki waszym dyskusjom i ja się czegoś dowiem ,tylko żeby mi to nie zaszkodziło ;:1
Jak do tej pory mój ogród dawał sobie radę i wyglądał super a jak zacznę wprowadzać te wszystkie rady to za się boję jak to wszystko będzie wyglądało.Może do tej pory nie sadziłam roślin tak wymagających ?
Genia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ale dużo dowiedziałam się u Ciebie o lewizji :D
Zawsze mnie ta roślinka ciekawiła ale mało o niej wiedziałam.
A jakie już duże kwiatki u Ciebie :shock:
Niedługo zakwitną narcyzy ;:138
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Jacku będę wiernie kibicowała Ci w obsadzaniu skalniaka,
sama nie mam żadnego doświadczenia a jestem zmuszona
coś zrobić koło studzienek szamba i wymyśliłam że najlepiej