Witam wszystkich bardzo serdecznie
Moniko, sam już nie wiem, co z tą inkarwillą więc po prostu ją posadzę bez kombinowania i co będzie to będzie. Tutaj nie miałem jeszcze tej rośliny więc może będzie dla niej dobrze
Danusiu, nawet nie wiem jak wyglądają ramondy, ale jak mówisz, że lubią daszki to się zastanowię nad nimi. Lewizje rosną dwie w starym ogrodzie. Zobaczę czy da się je podzielić, a jak nie to kupię, bo bardzo mi się podobają.
Tak, na razie sypałem taką zwykłą ziemię ogrodową ale uzupełnię teraz pomieszaną z piaskiem. Będę pamiętał o skalnicach, żeby dodać żwirek, jednak pomyślę, czy umieszczać je na skalniaku, bo nie ma tam za dużo cienia a widzę, że dobrze im pod murem. Skalnica Arendsa chyba ma już nawet pączki

Muszę poobserwować, jak układa się słońce na skalniaku, bo może te kamienie dają trochę cienia
Tak
Ewelinko, siłownię w ogródku mam zapewnioną

Sadzenie roślin to będzie najprzyjemniejsza część przy skalniaku
Agness, lewizja bywa kapryśna ale wystarczy spełnić jej kilka zachcianek i będzie rosła pięknie kwitnąc a nawet rozsiewając się. Tak w skrócie:
- nie lubi wapiennego podłoża (nawet kamieni wapiennych) więc można ją trochę torfem poczęstować,
- nie lubi stojącej wody więc musi mieć dobry drenaż,
- nie może przemoknąć zimą więc musi mieć daszek,
- powinna rosnąć na pochyłym terenie albo w pionowej szczelinie (dzięki temu nie zagniwa)
To dotyczy lewizji liścieniowej ale mam jeszcze lewizję newadeńsją i stosuję te same zasady
Mnie
Geniu cieszy to, że tylko połowę ogrodu zdołam zagospodarować w tym roku, a reszta poleży odłogiem. Ta druga część będzie podzielona kolorystycznie a na środku będzie oczko wodne. Miejsca tu u mnie sporo więc myślę o posadzeniu drzewek na obrzeżach. Poza tym cały pas ziemi pod kwasolubne i do przerobienia stara część kwiatowa na ogródek rustykalny. Mam też fajne miejsce na hosty i paprocie ale to chyba za dwa lata do niego dotrę z robotą

Przed ogrodzeniem od strony ulicy jest spory pas ziemi i tam powysadzam stare liliowce rdzawe i inne popularne i ekspansywne kwiatki.