Tak Izo - Fan Tan ma lekki odcień różu; taki podmuch.Aniaizabella1004 pisze:Aniu szkoda że moja piwonia Claire de Lune w tym roku nie będzie kwitła chociaż popatrzę u ciebie.Czy Fan Tan jest taki z odcieniem różu czy tylko mi się wydaje.
Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu,piękna kolekcja piwonii
Czy mogłabyś zrobić zdjęcia całych roślin i mam przy okazji pytanie-czy sadzisz je razem na jednej rabacie czy między innymi roślinami,czy przygotowujesz specjalnie podłoże itd....pytam bo zamierzam dokupić jesienią trochę karp i zastanawiam się jak i gdzie je posadzić.Masz sporo odmian-gdzie się w nie zaopatrujesz?Piękne......

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majko- lilak ottawski ma liście dość duże ( do 15 cm), krótko zaostrzone. Pod spodem są sinozielone i owłosione.
Aszko -moje piwonie są posadzone na czterech rabatach piwoniowych; tylko kilka jest wkomponowanych między inne byliny. Podłoże u mnie jest mało żyzne ( a piwonie są bardzo żarłoczne) więc sadziłam je w dołki zaprawione obficie próchnicą, odkwaszonym torfem i granulowanym obornikiem. Każdej wiosny stosuję jeszcze nawozy mineralne dla roślin kwitnących i obornik pylisty. Gleba jest przepuszczalna ( miałam piwonie na miejscu , gdzie była gleba bardziej gliniasta, ale były kłopoty z chorobami grzybowymi i z nicieniami). Stanowisko jest słoneczne i nie zalega tam woda. W czasie suszy moje piwonie podlewam.
Jeśli chodzi o źródła pozyskiwania piwonii, to część jest ze szkółek polskich,czeskich, część kupowałam na allegro lub eBayu a najbardziej jestem zadowolona z zeszłorocznych zakupów w USA i Anglii. Postaram się zrobić zdjęcia całych roślin.Pozdrawiam. Ania
Aszko -moje piwonie są posadzone na czterech rabatach piwoniowych; tylko kilka jest wkomponowanych między inne byliny. Podłoże u mnie jest mało żyzne ( a piwonie są bardzo żarłoczne) więc sadziłam je w dołki zaprawione obficie próchnicą, odkwaszonym torfem i granulowanym obornikiem. Każdej wiosny stosuję jeszcze nawozy mineralne dla roślin kwitnących i obornik pylisty. Gleba jest przepuszczalna ( miałam piwonie na miejscu , gdzie była gleba bardziej gliniasta, ale były kłopoty z chorobami grzybowymi i z nicieniami). Stanowisko jest słoneczne i nie zalega tam woda. W czasie suszy moje piwonie podlewam.
Jeśli chodzi o źródła pozyskiwania piwonii, to część jest ze szkółek polskich,czeskich, część kupowałam na allegro lub eBayu a najbardziej jestem zadowolona z zeszłorocznych zakupów w USA i Anglii. Postaram się zrobić zdjęcia całych roślin.Pozdrawiam. Ania
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
-
- 1000p
-
- 1000p
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
maryla73ab- teraz można piwonie drzewiaste kupić z pąkami. Moją pierwszą piwonię drzewiastą hodowałam z siewki i jak tylko zadomowiła się , to w ciągu trzech lat zakwitła. Piwonie drzewiaste wymagają tylko zabezpieczenia korzeni na zimę ( np. wyściółkowania korą). Niepotrzebnie się boisz bo nie są to trudne rośliny.
Aszka- zamieszczam zdjęcia rabat z piwoniami choć jeszcze nie są zbyt "urządzone".Piwonie rosną tu dopiero od roku. A moje zeszłoroczne nabytki z USA i Anglii rosną w ogromnych donicach i czekają na urządzenie nowej rabaty w sierpniu.

Aszka- zamieszczam zdjęcia rabat z piwoniami choć jeszcze nie są zbyt "urządzone".Piwonie rosną tu dopiero od roku. A moje zeszłoroczne nabytki z USA i Anglii rosną w ogromnych donicach i czekają na urządzenie nowej rabaty w sierpniu.

O rany! Genialne irysy, naprawdę bajeczne! O takich właśnie marzy moja siostra i mam zamiar zrobić rabatę z irysami. ;-)
Sasanki też śliczne. Aż chce się takie mieć ;-)
Sasanki też śliczne. Aż chce się takie mieć ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.