Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:)
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

a dziękuję ,dziękuję ............sama z resztą o imieninach moich zapomniałam :D
słyszałam właśnie o tej nieszczęsnej kapuście, no ale tak na prubę , z 10 ziarenek wsadziłam . po za tym to właśnie odmiana na jesienny zbiór , ale jak sama się o tym nie przekonam to się nie dowiem, prawda?? a ona bedzie rosła w pół cieniu to może nie wybija w kwiatka.

jeśli chodzi o miętę to mi jeszcze nie wzeszła, no poczekam jeszcze.... zresztą nie podpisałam wiec nie wiem która to melisa a która mięta :o więc potem po zapachu rozpoznam......

zastanawiam się czy ta czarna folia pod pomidory jest droga , może lepiej trochę kory wysypać. a i zapomniałam , że wczoraj także wsadziłam podkiełkowaną dynię i bakłażan do kubeczków z ziemią .
posiałam również do piasku nasionka poziomki. wcześniej zasiana żółta poziomka mi nie wzeszła więc uparłam sie , że tym razem mi się uda. a ja łatwo się nie poddaję.
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

jeszczę martrwię się o kupione w obi maliny veten. już z miesiąc w glebie a one nic nie odpiły same badyle, może nie potrzebnie nawaliłam gnojówki pod nie?? zresztą dwie różyczki kupione na allegro też nic nie puszczają . może też je przepaliłam tym suszonym obornikiem....
i muszę się pochwalić drogie koleżanki , że jestem straszną farciarą gdyż dziś mi przyjdzie do domu 30 truskawek wiszących i to całkowicie za darmo. a mianowicie napisałam do sprzedawcy ,od którego kupiłam już 25 sztuk truskawek ,że dotarły do mnie dość wysuszone i wstrzymałam się z komentarzem do momentu aż się przyjmą, ale że proszę go żeby mi wysłał jeszcze 30 ale je lepiej zabezpieczył. a on mi odpisał ze właśnie wysyła je do mnie i to za nic nie zapłacę nawet za przesyłkę .więc dostałam taki prezent imieninowy normalnie.....
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zazdroszczę takiego farta :D .
Ja też tak chcę :!:
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

:heja !!!!!!!!!!truskawki właśnie przyniósł listonosz!!!!!!!!!! :heja
a przedwczoraj do niego napisałam list- jest po prostu mega szybki!!!!!!!!!
:heja
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

peneloppe pisze:zastanawiam się czy ta czarna folia pod pomidory jest droga...
To nie folia :wink:
W zeszłym roku za czarną agrowłókninę pod pomidory o wymiarach 3,2 m x 10 m płaciłam 40 zł
Mniejsze wymiary są tańsze. Osobiście jestem bardzo zadowolona z niej.

pozdrawiam :D
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

Madziu ,prosze napisz w jaki sposób wysiałaś nasiona poziomek ,że tak pięknie wzeszły? ja na warstwę dwóch cm piasku posiałam nasionka, przykryłam je delikatnie piaskiem (może ze 2 mm) bo ostatnim razem w ziemi ogrodowej nic nie wzeszło.... ale były głębiej......
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

więc może tym razem mi się uda. bo jak dzis spryskałam powierzchnię to większość nasionek widać na wierzchu...... też stoją pod folią. trzymajcie kciuki.....
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

a oto m.in. owoce mojej harówki
bratki od dziadziusia
Obrazek
czy to są stokrotki???
Obrazek
pelargonie imieninowe
Obrazek
petunie imieninowe
Obrazek
szczaw wielkolistny, siany koło 25marca
Obrazek
rzodkiewka- czyż nie idealna??Obrazek
canna - paciorecznik-od dziadziusia- podobno przepiękne olbrzymie kwiaty- te są czerwone i zielone
Obrazek
tu jest róża niemiecka z allegro co ma miliony kwiatów- aleu mnie ani jednego, tylko badyle;(
Obrazek
to stary i przesmaczny orzech- dający orzechy giganty, za rok będzie już ścięty- niestety
Obrazek
a to to chyba nie muszę pisać ze to lilaki i pigwowiecObrazek
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

to róże żółte "golden parfum" nawet rosną może na starość zakwitną........
Obrazek
botwinka siana 15 marca, kto zarządził ,że buraki trzeba siać pod koniec kwietnia;), już mi się marzy chłodniczek z własnych warzywek
Obrazek

no zmieściły się tu 4 ogóraski razem z ziołami;) postawię skrzynię koło ławy ogrodowej, jak będę jadła obiad to będę miała blisko do dodatków na talerz, a na ławe postawię koktajlowe, to dobiero dekoracja
Obrazek

w tym wiaderku są dwa ogórasy plus zioła, albo będa zwisać albo piąć ... zobaczymyObrazek
mam jeszcze siedmiolatkę , szalotkę , żółtą cebulkę i czerwoną, szczypiorek ,marchewkę ,pietruszkę, pekińską, pora, selera, bakłażan, melony, dynie, arbuzy, kukurydzę,groszek, fasolę biało -czerwoną, głupiego jasia, czosnek, gdzieś posiałam nasionka kalafiora ale nie pamietam juz gdzie. 4porzeczki, dwa agresty, 3 wisienki 1 gruszę , 3 jabłonie, 2orzechy,
25 poziomek, 45 truskawki selva powtarzającej, 6 truskawek zwykłych-jakiś tescowych, sałaty -masłowe, kruche różnololorowe, farse. i sporo ziół. z pomidorów - to urosły mi bawole serce(około30szt), perun2szt, malinowy kapturek-koktajlowe tez około25sztuk.
a z ogórków oloło 15 graciusa gładkiego, i 2 śremskie( krótkie). na pewno o czymś zapomniałam. np . że z byka spadłam i walnełam sie w głowe, no ale cóż poradzić . takie hobby sobie wybrałam w tym roku....... pomijam fakt ,że mamy troje dzieci :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

w życiu bym nie dała go wyciąć, ale nie jest mój. Ja w życiu nie jadłam takich pysznych soczystych orzechów, było ich całe mnóstwo , niestety żle je zabezpieczyłam i w większości popleśniały. Ale co udało mi się zjeść to moje !!! jak już pisałam działka z domem nie należą do nas, mąż dostał ten dom jako służbowy. a może na jesieni będą budować tu duży hotel, więc orzech bedzie musiał zniknąć........ ja się rozglądam za jakimś kawałkiem ziemi koniecznie dużej, gdzieś muszę zmieścić szklarnię;) no i dlatego też specjalnie o tą ziemię nie dbam, sadzę głównie to co pózniej będę mogła wykopać......
co do orzecha to nie ma problemu, ale to dopiero we wrześniu, bo chyba już nie mam zapasów tych dużych, zostały małe...
dobrze pamiętam tamten wrzesień, moje ręce rzadko były czyste, zazwyczaj zielono -żółte.........;) a co do canny to mogę ci kilka sztuk wysłać, będę miała mniej kopania dołków ;)
a ,że twoja kanna jeszcze nie wychodzi to nawet lepiej- na pewno nie przemarznie...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”