Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie posadziłaś cebule lilii
z wybijającymi pąkami kwiatowymi.
Widziałam takie egzemplarze w sklepach.
Podejrzewam ( jest to wyłącznie moje spostrzeżenie ),
że mogą zmarznąć. Chyba, że zdążą przy ciepłej jesieni zakwitnąć :D
Tak czy tak okryłabym je na zimę.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Do moromik
Ja bym je jeszcze przesadziła.
Prawdopodobnie nie kwitną dlatego, że zbyt się zagęściły i "wypchnęły się" na powierzchnię . Jak je wykopiesz, zobaczysz ile tam jest cebulek przybyszowych. I posadź je głębiej: 15 - 20 cm.
U mnie też w tym roku te białe lilie nie zakwitły. Jak się w końcu zabrałam za przesadzanie to złapałam się za głowę- było tyle nowych cebul i właśnie "powyłaziły" prawie na powierzchnię a sadziłam je dosyć głęboko.
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Niektóre lilie miały widoczne pąki, ale rosną tez te, u których nic nie było, tylko cebula. Już przykryłam je słomą, ale i tak pewnie zmarzną. I teraz nie wiem czy jak teraz zaczęły rosnąć, to czy wiosną będzie im sie chciało jeszcze raz wypuszczać łodygi i kwiaty :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zimy takiej jak ostatnio życzę
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

kupiłam kilka gatunków lilii i mam zamiar je posadzić tylko zastanawiam się w jakim miejscu nasłonecznionym?
półcieniu? na glebie żyznej? mokrej?i jak głęboko je się sadzi? i jakie towarzystwo lubią za wskazówki dziękuje
pozdrawiam
martuś
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilie sadzimy w glebie lekkiej, przepuszczalnej, próchniczej zawsze dostatecznie wilgotnej. Wymagają miejsc słonecznych ew. lekko zacienionych. Lilie azjatyckie są mniej wymagające, orientalne i trąbkowe maja większe wymagania. Głębokość sadzenia powinna być równa obwodowi cebul. Ja sadzę "na oko" 15-20 cm.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj! Cebulki posadź w żyznej, przepuszczalnej ziemi. Książkowa głębkość sadzenia cebuli to jej trzykrotna wysokość, ale posadzone troche płycej też dobrze rosną. Jeśli gleba jest ciężka dodaj pod każdą cebulę małą garść gruboziarnistego piasku ( to je uchroni przed gniciem) . Najlepsze miejsce to pełne słońce lub lekki półcień ( ocienione kwitną dłużej). Powierzchnię między cebulami wyściółkuj korą, kompostem lub obsadź niskimi bylinami ( to zatrzyma wilgoć w podłożu i zapobiegnie wyrastaniu chwastów). U mnie lilie rosną w sąsiedztwie macierzanek, floksów szydlastych, ułudki wiosennej i sasanek. Jeśli masz cebule lilii orientalnych (OR) lub odmian z grupy orientpetów(OT), to możesz je posadzić w kwaśnej ziemi na rabacie z roślinami wrzosowatymi. I na koniec bardzo ważna sprawa : jeśli w ogrodzie masz nornice, karczowniki lub inne dokuczliwe gryzonie to posadź cebulki w osłonkach bo inaczej zostaną szybko zjedzone ...
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w uprawie !!!
Emil
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Moje lilie w 2007 roku

Post »

Obrazek

lilii mam bardzo dużo ,cieszą oczy,zachwycają.orientalne pięknie pachną
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Osobiście sadzę lilie w mieszance ziemi ogrodowej i ziemi gliniastej. Na miejsce sadzenia wybieram południe ogrodu w bardziej zacienionej części (tak aby słońce nie szkodziło za bardzo roślinie). Pozdrawiam
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Powschodziły mi lilie trąbkowe z nason, obecnie mają około 10cm. i co mam dalej z tym robić? :?:
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Zauważyłam że coś żre moje lilie :x Obsiadywały je czerwone robaczki a pod liśćmi były czerwone larwy i cała masa odchodów na liściach. Pozbierałam larwy i robaczki do słoiczka ale pewnie jeszcze nie raz trzeba będzie to robić :?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Kiedy przesadzać lilie?

Post »

Moje lilie już przekwitły,czy mogę je przesadzić na inne miejsce?Dotychczasowe okazało się niezbyt fortunnie wybrane[/b]
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Proponuję poczekać i przesadzić je po 20. sierpnia.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Lilie możesz przesadzać jak zaschną pędy, czyli pod koniec września, w październiku,
zależnie od pogody.Cebule lilii jesienią mają przyrosty, więc nie należy ich ruszać
zbyt wcześnie.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Może dodam jeszcze, że jeżeli chcemy aby cebule ładnie nam przyrosły, należy obciąć część łodygi, na której ewentualnie zawiązują się nasiona (miejsce po przekwitniętych kwiatach).
Chyba, że specjalnie zależy nam na nasionach, wtedy oczywiście tę część łodygi pozostawiamy.
Anna170446
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2007, o 18:44

Przesadzanie lilii

Post »

Witam wszystkich miłośników lili i nie tylko!Mam lilie od 2 lat w tym roku kwitły pięknie po przekwitnięciu obciełam wierzchołki ale zrobiło się za gęsto/chyba posadziłam za blisko siebie/.Mam pytanie czy przesadzać teraz na jesień czy na wiosnę,może jakieś dobre wskazówki przy przesadzaniu.Pozdrawiam :lol:
annaanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”