To ja się dostosuję i pociągnę C..
Chambord tam znajduje się największy i chyba najpiękniejszy zmek w dolinie Loary. Oddalony jest 6 km od Loary usytułowany nad jej mniejszym dopływem Casson.

Za wikipedią:
Zamek w Chambord stanowi jedno z największych dzieł architektury okresu renesansu, a jego sylwetka jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych. Długość fasady głównej wynosi 128 m, zamek posiada 6 wielkich wież, 440 komnat, 84 klatki schodowe (14 głównych i 70 pomniejszych), 365 kominków i 800 rzeźbionych kapiteli. Został zbudowany między rokiem 1519 a 1547
Wieść niesie, że Franciszek I zbudowł go dla swojej kochanki hrabiny de Thoury.
Prawopodobnie projektowali go m. in. Domenico da Cortony, Philibert Delorme i Leonardo da Vinci, który mieszkał na zaproszenie Franciszka I nieopodal bo ok. 45 km od zamku.
Symbolem Franciszka I była salamandra z literką F i ona właśnie podjawia się w wielu miejscach tego zamku.

Sam Franciszek I spędzał tam czas głownie na polowaniach.
Nie dożył zakończenia budowli ale jego dzieło kontynuowali Henryk II i Ludwik IV.
Z ciekawostek dotyczących mieszkańców zamku nie mogę zapomnieć o naszym Stanisławie Leszczyńskim (prywatnie teściu Ludwika XV), który mieszkał tam przez 9 lat po detronizacji..
oraz o Molierze, który tam m. in. dla Ludwika XV wystawał swoje dzieła a także o Rabeliasie czy Balzacu.
Bardzo ciekawym elementem architektonicznym zamku jest zaprojektowana prawdopodobnie przez Leonarda klatka schodowa ze schodami w kształcie tzw. podwójnej spirali. Te dwie spirale schodów skręcają w tę samą stronę ale nie krzyżują się ze sobą.

polskie łoże:

komnta:

widok z zamku, gdzie poddani pokazywali królowi wygraną przez niego bitwę
ale o tym pewno Monika opowie bo ja nie mam dostatecznej wiedzy na ten temat i nie chcę namieszać:)

z przyjemnością pokaże Cheverny ale późnym wieczorem