Kompozycje roślinne, różne zestawienia,co pasuje do czego
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lis 2008, o 20:55
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
Śliczne kompozycje. Szczególnie podoba mi się rododendron chyba obok bez? oraz hortensja z clematisem. 

grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ponieważ w naszych ogrodach szaleją barwy
, może obudźmy ten wątek i nadal wklejajmy ciekawe kompozycje ogrodowe. Może przydadzą się początkującym ogrodnikom. Łatwo je znajdą w jednym miejscu.
Grazko_j, dziękuję za miły komentarz
. Dopiero dziś zajrzałam sobie do tego wątku, bo gdzieś mi wcześniej umknął. Clematis faktycznie rośnie w pobliżu hortensji, ale to zupełnie przypadkowe połączenie. Rośnie w szczelinie chodnika. Sam tu wyrósł, po tym jak mi przed kilkoma laty zniknął po posadzeniu w innym miejscu. Widać miał wielką wolę życia
, że pod chodnikiem, ponad 1,5 m, od miejsca pierwotnego nasadzenia wystrzelił w górę
.
Przedstawiam kompozycję półcienistej rabaty:
cis w kolorze żółtym(NN), bodziszek, hosta(NN) i maleńki berberys.
i to samo, ale z drugiej strony

Grazko_j, dziękuję za miły komentarz

Przedstawiam kompozycję półcienistej rabaty:
cis w kolorze żółtym(NN), bodziszek, hosta(NN) i maleńki berberys.

i to samo, ale z drugiej strony

pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompozycje roślinne
Witam !
Cudownie ,ze trafiłam na wątek gdzie zamieszczacie zdjęcia własnych kompozycji bo faktycznie przydać sie mogą wielu osobom poszukującym inspiracji przy planowanych zmianach w kolejnym sezonie.
Mnie zainteresowała myśl tworzenia rabat pod dużymi drzewami i planuję juz wiosna cos takiego u siebie stworzyć też pod stara jabłonią, która ma bardzo smaczne duże jabłka.
Pozdrawiam
Cudownie ,ze trafiłam na wątek gdzie zamieszczacie zdjęcia własnych kompozycji bo faktycznie przydać sie mogą wielu osobom poszukującym inspiracji przy planowanych zmianach w kolejnym sezonie.
Mnie zainteresowała myśl tworzenia rabat pod dużymi drzewami i planuję juz wiosna cos takiego u siebie stworzyć też pod stara jabłonią, która ma bardzo smaczne duże jabłka.
Pozdrawiam
Re: Kompozycje roślinne
Christo, rabata po przekwitnięciu tulipanów jest jednorodna - dominują na niej hosty i liliowce, które świetnie czują się w świetlistym cieniu jabłoni.
Jeśli chodzi o pryskanie, to u mnie nie ma tego problemu, bo ja w ogóle w swoim ogrodzie nie stosuję chemii.
Natomiast problemem są spadające jabłka - ja po prostu codziennie je zbieram, a drabinę stawiam tak, żeby nie uszkodzić roślin.
Inne zdjęcie tej rabaty

Jeśli chodzi o pryskanie, to u mnie nie ma tego problemu, bo ja w ogóle w swoim ogrodzie nie stosuję chemii.
Natomiast problemem są spadające jabłka - ja po prostu codziennie je zbieram, a drabinę stawiam tak, żeby nie uszkodzić roślin.
Inne zdjęcie tej rabaty

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
Re: Pomysły na kompozycje roślinne i inne....
Kolorowy żywopłot :
-pęcherznica kalinolistna"Diabolo" i tawuła japońska "Goldflame
pęcherznica jest (przynsjmniej ja znam ) w żółtym i czerwonym kolorze ..czy mogłabym posadzić je w jednym niezbyt długim kilka metrów żtwopłocie? nie pomieszają się za bardzo?albo zapylą? wymśliłam sobie ławeczke ukrytą za tymi krzewami ale nie znam ich osobiście i nie wiem czy to zdalo by egzamin ?!
-pęcherznica kalinolistna"Diabolo" i tawuła japońska "Goldflame
pęcherznica jest (przynsjmniej ja znam ) w żółtym i czerwonym kolorze ..czy mogłabym posadzić je w jednym niezbyt długim kilka metrów żtwopłocie? nie pomieszają się za bardzo?albo zapylą? wymśliłam sobie ławeczke ukrytą za tymi krzewami ale nie znam ich osobiście i nie wiem czy to zdalo by egzamin ?!

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
nie wymieszają się, jedna będzie żółta, druga czerwona
ja je tnę zawsze na wiosnę i rosną jak chcę - bezproblemowo 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
agrazka podpowiec mi jeszcze czy mogłabym posadzić też w zacienionym miejscu i czy podobnie rosną ,nie tak że jedne szybciej i będzie jej więcej? chciałabym zrobić obramowanie dla ślicznej ławeczki ... będą rosły na glinie?...dzięki za pomoc
Opowieść o moim miejscu...cdnn
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
u mnie rosną na glinie, sadzone razem, wyglądają tak samo wzrostem, w cieniu będą jeszcze ładniejsze - ja mam na słońcu i czasami żółty jest przypalony trochę 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...