Żywopłot niski,miniaturowy
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: mini żywopłot w półcieniu
Mnie tawuła rośnie w cieniu.No prawie cieniu bo słońce do niej dochodzi gdzieś do 11. I w sumie ma się dobrze.Ale odmiana nie mam pojęcia jaka-taka zwykła z ogrodnika.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: mini żywopłot w półcieniu
Zdecydowałbym się na bukszpan. Idealny do formowania, doskonale znosi cień, ładny przez cały rok. Bez trudu można wyhodować własne sadzonki z krzewu matecznego.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
Żywopłot niski
Witam wszystkich Pasjonatów
i mam pytanie: jaki żywopłot polecacie na działkę ogrodową do wysokości 1,5-1,8m? Stałam się posiadaczką działki w ROD o pow.380m2. Działka bardzo zaniedbana, brak nasadzeń, tylko 2 drzewka owocowe ( bardzo liche...), same chwasty...Działka jest przy samej głownej alejce i chciałam posadzić tam...coś, żywopłot? Podpowiecie?!
i mam pytanie: jaki żywopłot polecacie na działkę ogrodową do wysokości 1,5-1,8m? Stałam się posiadaczką działki w ROD o pow.380m2. Działka bardzo zaniedbana, brak nasadzeń, tylko 2 drzewka owocowe ( bardzo liche...), same chwasty...Działka jest przy samej głownej alejce i chciałam posadzić tam...coś, żywopłot? Podpowiecie?!
Re: żywopłot
Dzięki za tak szybką podpowiedż! Jestem "nowa" na forum, ale często Was czytałam i podziwiałam!
A może też mi podpowiesz w sprawie oczyszczenia terenu, wyrównania, zniwelowania, wykarczowania...itp? Czy znasz jakieś osoby, które się tym zajmują i nie żądają ogromnych pieniędzy? Jestem z Warszawy i szukam, szukam takich osób i ciągle ktoś mi się trafia....
Pozdrawiam,
Jolik :
A może też mi podpowiesz w sprawie oczyszczenia terenu, wyrównania, zniwelowania, wykarczowania...itp? Czy znasz jakieś osoby, które się tym zajmują i nie żądają ogromnych pieniędzy? Jestem z Warszawy i szukam, szukam takich osób i ciągle ktoś mi się trafia....
Pozdrawiam,
Jolik :

No to masz podobnie jak ja. "Walczę" z tym już trzeci rok. Własnoręcznie. Do tego potrzeba dużo samozaparcia i cierpliwości. Nie jestem przekonany, że jakaś firma Ci to zrobi perfekcyjne. Może nie mam zaufania do "usługodawców", ale wyzbycie się uporczywych chwastów nie jest takie proste. Wystarczy pozostawić w ziemi najmniejszy kawałeczek i odrastają w szalonym tempie. Ale może tak jak wspominałem jestem uprzedzony... Zapraszam do mojego wątku na temat tej nierównej walki.
A co do żywopłotu uzupełniając powyższe posty - to np. ja sobie umyśliłem bukszpany i berberysy. Bukszpany pięknie wyglądają, ale żeby osiągnąć choćby 1 metr musiałabyś czekać latami (ja czekam - choć mi wystarczy ok 50 cm.). Berberysy rosną bardzo szybko, pięknie się zagęszczają przy odpowiednim cięciu i nie stwarzają tylu kłopotów co bukszpan. Po roku miałabyś ponad metrowy czerwony żywopłot ;) (patrz zdjęcie poniżej)

A co do żywopłotu uzupełniając powyższe posty - to np. ja sobie umyśliłem bukszpany i berberysy. Bukszpany pięknie wyglądają, ale żeby osiągnąć choćby 1 metr musiałabyś czekać latami (ja czekam - choć mi wystarczy ok 50 cm.). Berberysy rosną bardzo szybko, pięknie się zagęszczają przy odpowiednim cięciu i nie stwarzają tylu kłopotów co bukszpan. Po roku miałabyś ponad metrowy czerwony żywopłot ;) (patrz zdjęcie poniżej)

To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki to berberys?
Rozmnażasz sam/sama? i jeszcze jedno - czy berberyski są planowo na żywopłot formowany, czy nieformowany?
dzięki z góry na odpowiedź
Rozmnażasz sam/sama? i jeszcze jedno - czy berberyski są planowo na żywopłot formowany, czy nieformowany?
dzięki z góry na odpowiedź

Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;