Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Moje stoją w dużych kubłach,ale dzisiaj dosypałam im ziemi na wierzch.Zobaczymy za dzień lub dwa!
:shock:
Oczywiście widać poprawę,żółtawym liściom wrócił zielony kolor,młode też mają łądny.
Czyli to kwestia przyswajania składników pokarmowych przez przerośnięte bryły korzeniowe w naszych kubłach!

Muszę dodać,że moje datury to tegoroczne sadzonki,ponieważ wszystkie cztery duże wieloletnie zmarzły mi tej nieszczęsnej długiej zimy.Ale już uzupełniłam mój kwiatostan :wink:
Odwołując się do ubiegłych lat w kwestii uprawy datur,muszę powiedzieć że nie miałam takiego problemu z żółknięciem liści.Po wyciągnięciu kubła z piwnicy,zawsze wyciągałam roślinę,zmniejszłam ostrym nożem jej bryłę korzeniową i to dość radykalnie i zasypywałam świeżą dobrą ziemią. Ziemia+torf+ciut dla rozlużnienia piasek.A potem to już tylko zasilanie doglebowe,kiedy nie było jeszcze płynnego nawozu do datur,ja zasilałam co 2-3dni nawozem do róż.Płaską łyżeczkę nawozu zagrzebywałam w kuble.I było ok. Jednorazowo doliczyłam się kiedyś na jednej roslinie 70 szt.kwiatów.
Ale tak bezproblemowo rosły datury o łososiowym kolorze kwiatów.
Natomiast żółte,są dla mnie trudniejsze w uprawie,a czerwone....to nie wiem czy nie zrezygnuję.
W chwili obecnej mam 3 sadzonki i wygląda to okropnie.Wiecznie zwiędłe liście;oklapłe.
Może ma ktoś z Was doswiadczenia w jej uprawie ,chętnie dowiem się czegoś zanim wyrzucę to to. :?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nikt nie uprawia czerwonej datury?Szkoda!Może uda mi się jednak samej ją wyhodować!
A t o zdjecie mojej tegorocznej sadzonki

Obrazek
Nędza :cry: w porównaniu z poprzednimi latami,ale za to inne doniczkowe rosną dobrze.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Karo ,bo ja troszke nie rozumiem,czy na Twoim zdjeciu to jest ta czerwona daturka czy łososiowa??? :roll: :roll: :roll:
Bo ja taką mam(dostałam od sąsiadki) i ona według mnie jest łososiowa.
Jest to moja pierwsza wychodowana datura i własnie rozpooczyna kwitnienie,ma kilka olbrzymich kwiatów i mnóstwo pąków
Zasilam ją nawozem do datur na przemian z florovitem i w kółko podlewam bo jak zapomne to liście mdleją i zwisają.
A dostałam małą sadzonkę i długo myślałam,że to całe podlewanie ,nawożenie i przesadzanie w większe donice co chwilę nie ma sensu bo ona na pewno nie zakwitnie w tym roku.A teraz jestem dumna z tej uprawy i codziennie widzę nowe pąki.
:D :D :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

To na zdjęciu wyżej to popularna łososiowa datura.Pisałam wyżej,że wszystkie moje datury wieloletnie padły po minionej zimie.Wiosną /późną/dotałam 3 sadzonki,z czego 2 miały być żółte i 1 łososiowa.
Rosną nędznie jak widać, ale ta jedna/łososiowa/ z nich zakwitła .Mam nadzieję wyprowadzić je/na piękne kwiaty/ w przyszłym roku. :lol:

Niezależnie od nich,mam w tej chwili malutką sadzonkę datury czerwonej,do której nie mam przekonania na podstawie ubiegłorocznych doświadczeń.Bardzo trudno się ją uprawia.Liście ma podobne do łososiowych datur ale są omszone i sprawiają wrażenie wiecznie oklapłych.Widziałam ją "dorosłą " więć jest niższa od typowych datur ale za to bardzo rozłożysta,ma bardzo dużo liści i te kwiaty ukryte wśród nich.Żartowaliśmy,że właśnie jej pokrój jest taki,aby móc ją ustawić wysoko i podglądać te ukryte kwiatyod dołu. :wink:
Stąd moje poszukiwania na forum kogoś,kto ewentualnie ma jakieś doswiadczenia w jej hodowli.Nie chciałabym, aby padła mi znowu w tak" młodym wieku".Znalazła sie jedna osoba na innym forum,która marzy o uprawie czerwonej datury,już się skontaktowałysmy,wysyłam jej sadzonki,ale ona również nie ma doświadczenia,ona tylko marzy,żeby mieć ... :lol:
Oczywiste,że chciałabym też mieć u siebie te czerwone kwiaty.Na razie rośnie,ale jest beznadziejna... :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Moja datura jak pisałem wyżej rosła bardzo słabo i miała przyżółkłe i zwiędnięte ciągle liście. Poprawił się jej wygląd po podlaniu potasem i włożeniu do donicy dwóch butelek 1.5 l plastykowych z małym otworkiem na dole i u góry do których nalewam wodę. Woda do donicy wsiąka powoli. Po tym zabiegu datura pięknie kwitnie.
Obrazek
KaRo według mnie Twoja daturka na zdjęciu ma za mało ziemi...
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

To prawda,ale teraz chyba już nie ma sensu jej pędzić,niech zostanie tak jak jest do przyszłego roku....
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Erazm chyba ma rację .
Mnie też tłumaczono ,ze musze co jakiś czas przesadzać w coraz to większą donicę(do tej pory już trzeci raz jej zmieniałam),no i wtedy ma świeżą ,żyzną ziemię ,z której się karmi :roll: :P
Co cztery dni nawożę swoja daturke i chyba jej to odpowiada skoro odwdzięcza się kwitnieniem :wink: :roll: .
Ja również usuwam niektóre drobne odrosty na dolnej łodydze oraz liscie(np te poszarpane przez wiatr)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może pokażecie zdjęcia swoich datur? :lol: ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W temacie wklejania zdjęć muszę sie jakby doszkolić :oops: :oops: ,to po pierwsze ,a po drugie kochane dziecko pozyczyło komus kabelek potrzebny do zrzucenia zdjęć z aparatu do kompa :? :? .
Moja daturka nie jest typu "okaz na pokaz" ale bardzo mnie cieszy ,ze nie posiadając zbytniej wiedzy a posiadajac zerowe doświadczenie wyhodowałam kwitnącą roslinkę :roll: :lol:
pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

goni@k pisze:W temacie wklejania zdjęć muszę sie jakby doszkolić ...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=273 poczytaj. Tu jest dokładny opis. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

erazm..twoja datura faktycznie okazała!no i nareszcie zamieściłeś swoje zdjęcie.. :wink:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nooooo i jak wcześnie zaczyna swoją przygodę w ogrodzie.Taki mały ,a tyle może ;:33

pozdrawiam też większych :P
Jovanka
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

moja nie tak ładna i duża
Obrazek
Awatar użytkownika
gosik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 paź 2006, o 17:04

Post »

Moja datura ma 2 lata, stoi na południowym stanowisku i właśnie pięknie kwitnie. Na zimę wyląduje w piwnicy i mam nadzieję, że w przyszłym roku znowu ucieszy nasze oczy - ale patetycznie co!!!!! W tym roku wsadziłam ją do donicy bez dziury i wcale jej to nie przeszkadza, podlewam ok. 10l dziennie, a czasami więcej jak są upały :)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a kiedy trzeba zakończyć nawożenie datury ??
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”