Przyznam,że nigdy nie spotkałem się aby ten owad uszkadzał i żerował wewnątrz orzechów leszczyny
Owoce leszczyny uszkadzane są przez Curculio nucumsłonkowiec orzechowiec
natomiast chrząszcz o którym jest ta informacja składa liść na połowę składa tam jaja i wylęgłe młode żywią się liściem
Czyli najgroźniejsza choroba leszczyny monilioza. By ograniczyć rozwój choroby należy wykonywać opryski Miedzianem lub Bioseptem co 7 – 10 dni od drugiej połowy maja.
Powiedz mi czy są może jakieś zmiany na liściach? Chodzi mi o zwijanie się ich.
Obserwujesz coś takiego?
Na liściach nie ma żadnych zmian. Owoce zawiązują się i rosną tak gdzieś do
sierpnia, a potem zaczynają brązowieć i zasychają. Przez trzy lata - zerowe plony !
Muszę sie pochwalić, z dzięki opryskom uratowała sie połowa orzechów , które się zawiązały. W sumie z dwóch krzaków zebrałam ok. 4kg orzechów.
Dzięki za porady !
O tej porze nic nie da pryskanie na słonkowca pryska się gdy samice żerują na liściach tuż przed złożeniem jaj..... wiem że to trudne do zauważenia ale z tego co slyszałem powinno się to robić gdy widać czubek orzecha w osnówce.
Mam nadzieje że uda Ci się go poskromić...
Pozdrawiam
A co zrobić jak liście leszczyny błyszczą się?
Jakby pokryte rosą albo lepką cieczą ?
Dotykam dłonią nie lepią sie jednak.
Leszczyny mają z 8-10m wysokości.
Wszystko spada na moje biedne hosty ,które tak żle wyglądają
Mszycy nie widzę w zasięgu wzroku ale może to ona ?
Co mam zrobić?
Chyba nic... jak 'jest rok na mszyce', to wszędzie je wytrujesz?... No bo to leci zgóry, z większego drzewa na krzaki, z górnych liści na dolne, z dolnych na szybę samochodu... A jak trudno zmyć! Można by tylko dolne piętro(tutaj mocno teoretyzuję) pokropić czymś przeciw grzybom - sadzakom.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
No właśnie - jak trudno to zmyć!
Praktycznie niemożliwe .
Na leszczynach nie ma oznak zniszczenia to wielkie drzewa ale te hosty zaczynają pod nimi wyglądać fatalnie.
A to dopiero początek sezonu .
Musze chyba rozejrzeć sie za nową lokalizacją hostowej rabatki .
Wykonaj oprysk Mospilanem. Przy okazji zniszczysz szkodnika - słonkowiec orzechowiec który powoduje robaczywienie orzechów Oprysk wykonuje się pod koniec maja i na początku czerwca (do połowy).