Furtka ogrodowa,porady

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś jesteś niesamowita!!! Ale się ubawiłam!!!Podziwiam zapał i nieskromnie dodam, że narzędzia typu łapka, młotek a nawet poziomica tudzież kombinerki przerabiałam.Prościzna...z perpektywy czasu oczywiście.I najlepsze jest w tym wszystkim to, że idąc do mechanika albo sklepu facetowo-typowo-męskiego jakim bez wątpienia jest sklep narzędziowo-metalowy , kiedy sprzedawca patrzy na kobitę przez pryzmat matki polki blondynkowskiej wymandrzając się robi sobie tani ubaw-Ty mu tylko powiedz- poproszę waserwagę.Idę o zakład, że odpowie, że akurat nie ma , będą w następnym tygodniu. A Ty wtedy najspokojniej weź poziomicę- do ogrodu najlepsza 0.8- i powiedz "to poproszę tę".
Ronaldo09
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2017, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak zrobić furtkę drewnianą?

Post »

Witajcie. Niedawno kupiłem działkę w ROD. Jestem "zielony" w tematach związanych z ogrodnictwem, więc od razu proszę o wyrozumiałość.
Chodzi mi o zrobienie samemu furtki wejściowej do ogrodu. Poprzedni właściciele od 5 lat tam nie zaglądali i mieli metalową, dwuczęściową bramkę z siatką w środku. Niestety upływ czasu zrobił swoje i w jednej części spód całkowicie przerdzewiał. Chcę ją zdemontować i na to miejsce wstawić zwykłą drewnianą furtkę. Mam trochę desek na działce tylko nie bardzo wiem jak to zrobić. Chodzi mi o jakiś schemat, instrukcję lub o podpowiedź w kilku zdaniach jak to zrobić. Jeśli potrzebne będą wymiary wejścia to zrobię i podam, bo praktycznie codziennie jestem na działce. Miałem to dzisiaj zrobić i przypomniało mi się jak zacząłem szukać w necie podpowiedzi. Niestety nic, co mogłoby mi pomóc nie znalazłem. Stąd prośba do Was. Jeśli chodzi o dodatkowe materiały, które będą potrzebne to nie mam problemu-kupię. Chodzi mi o to, żeby ktoś mi podpowiedział jak to zrobić żeby wszystko miało ręce i nogi. Nie wymagam cudów. Potrzebuję zwykłej, zbitej z desek furtki. Żadnych ozdób ani fantazji. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Re: Furtka ogrodowa,porady

Post »

No to bierzesz deski (albo kup łaty - będzie solidniej), układasz je w kształt litery Z gdzie poziome są szerokości furtki, a ta pod kątem robi za usztywnienie. Na ten stelaż nabijasz deski, montujesz zawiasy i wieszasz. Potrzebujesz gwoździe (ja preferuję wkręty), młotek (wkrętak/wkrętarkę i bity). Piła żeby przyciąć deski i chyba tyle. Aha no i nie zapomnij o czteropaku - należy się jak psu micha! ;)
Ronaldo09
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2017, o 17:39

Re: Furtka ogrodowa,porady

Post »

Wiadomo, nie zapomnę :D Podziękował za podpowiedź. Pomierzę tylko szerokość i mogę działać. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”