Perz - czym go wyplenić

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, odwrotnie, najpierw plewienie, a potem ew. glebogryzarka, żeby nie pociąć perzu na wspaniale odrastające kawałeczki :D

Borek, sprawdź w wyszukiwarce hasło "trawnik", jest tego mnóstwo, jak zakładać, jak przygotować ziemię, kiedy siać (niemal cały sezon wegetacyjny), jak naprawiać, jak pielęgnować, podlewać, nawozić, kiedy kosić, czym, wszystko to znajdziesz we wcześniejszych wątkach.

Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Nalewka pisze:Aniu, odwrotnie, najpierw plewienie, a potem ew. glebogryzarka, żeby nie pociąć perzu na wspaniale odrastające kawałeczki :D

Borek, sprawdź w wyszukiwarce hasło "trawnik", jest tego mnóstwo, jak zakładać, jak przygotować ziemię, kiedy siać (niemal cały sezon wegetacyjny), jak naprawiać, jak pielęgnować, podlewać, nawozić, kiedy kosić, czym, wszystko to znajdziesz we wcześniejszych wątkach.

Powodzenia!
Jak to przeczytałam i sobie wyobraziłam to się pode mną nogi ugięły ;:144 Toż to by był katastrofa ;:123
ZULA
100p
100p
Od: 8 sie 2007, o 21:39

Post »

dołączę się z pytaniem do Nalewki, jak perz wyplewić skoro ma takie długie korzonki...czy masz na myśli chemię, jeśli tak to jaki preparat, bo nie wyobrażam sobie żeby to robić ręcznie , przynajmniej mi nie wychodzi.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Na perz idealny jest Raundap. Wpisz w wyszukiwarkę hasło "Raundap".
Pozdrawiam Andrzej.
ZULA
100p
100p
Od: 8 sie 2007, o 21:39

Post »

Erazmie, a czy moge go dostac w jakims sklepie internetowym? Może jakąś stronę www polecisz? Będę wdzięczna.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ZULA pisze:Erazmie, a czy moge go dostac w jakims sklepie internetowym? Może jakąś stronę www polecisz? Będę wdzięczna.
Powinnaś go dostać bez problemu w każdym centrum ogrodniczym.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zula, wyguglaj "Roundap, cena", powinno Ci wyjść mnóstwo sklepów internetowych, ale to się nie opłaca (opłata pocztowa), szybciej, taniej i sensowniej pojechać do dowolnego sklepu ogrodniczego i kupić litr za dwadzieśćia kilka złotych.

Jak go użyć - http://forumogrodnicze.info/search.php z hasłem "Roundap".
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sabuda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2008, o 12:38

Jak usunąć perz

Post »

W tamtym roku na wiosnę na zaoranym kawałku ok 100 metrow posadziłem zywoplot ligustra.Niestety byłem kompletnym amatorem i po jakims czasie wyszedł mi perz i trawa mimo sporej warstwy kory.Nie wiem co teraz z tym zrobic.Czy wyrywac go czy opryski jakieś. Znajomy mi mowi zeby wyciągnąc sadzonki, opryskać randupem i posadzic na nowo. Naprawde nie mam pojęcia co o tym mysleć. Boją sie ze po tym randupie nie bedzie rosło zielsko i zywoplot.Poradzcie cos proszę.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Wypielić ręcznie pod ligustrem i w okolicy 50 cm od korzeni.
Można też osłonić liguster folią, przesłoną z poliwęglanu i zrobić oprysk glifosatem, tylko, precyzyjnie- na perz.
Trucizna przeniknie przez kłącza, ale ziemia i woda, będzie skażona ( połowiczny okres rozpadu to parę tygodni!) i liguster moze zamierać jeśli nie mam mocnego systemu korzeniowego.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Masz dwie możliwości.
1. Raundap i pędzelek w rękę.
2. Wykopywać stopniowo sadzonki (marzec i kwiecień).Wykopane sadzonki wkladać w wodę (korzenie). Przekopać pozbawiony ligustru odcinek widlami i dokladnie wybrać perz. Tego samego dnia zasadzić wykopane sadzonki i dobrze podlać je wodą. I tak stopniowo po trochu codziennie. Przekop widlami odcinek o szerokości ok. 1 metra. Pozostaly plac pola gdzie rośnie perz spryskaj Raundapem.
Raundap nie działa na rośliny, które wykiełkują lub są sadzone po oprysku. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=raundap Zrób to w bezwietrzny dzień by wiatr nie "zwial" oprysku na liguster. Możesz wykorzystać w jego pobliżu w czasie opryskiwania oslonę herbicydową - http://marolex.pl/sklep/product_info.php?products_id=65
hanka55 pisze: ....Można też osłonić liguster folią, przesłoną z poliwęglanu i zrobić oprysk glifosatem, tylko, precyzyjnie- na perz.....
To nic nie da. Zostaną klącza perzu między korzeniami ligustru.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Na młody perz działa fusilade - i nie uszkodzi dwuliściennych
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

A roundup działa "na zielone" - jeśli ligustr jest zdrewniały to nie powinno mu nic się stać.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
sabuda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2008, o 12:38

Post »

Dziękuje za pomoc.Skłaniam sie jednak do przekopywania i wyciagania po kawałku korzeni.Myslę ze najwyzej jak bedzie nowy kiełkowal to potraktuje go pędzelkiem randupem.Czekam mnie sporo pracy.Mam okolo 1000 sadzonek posadzonych.Nie wiem czy skoncze to w dwa miesiace.Ciekawi mnie czy randup zniszczyl by te sadzonki skoro sa zdrewniałe.Pozdrawiam serdecznie.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

sabuda pisze:...Ciekawi mnie czy randup zniszczyl by te sadzonki skoro sa zdrewniałe.Pozdrawiam serdecznie.
Na pewno zniszczy! Raundap wykorzystywany jest do niszczenia nie tylko chwastów ale też drzew i krzewów.
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Raundap to bardzo silny środek tak ze spokojnie poradził by sobie z Twoimi ligustrami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”