Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.2
Wczoraj do ogródka wparowały dziki i wyżarły mi część cebulek krokusów i ziemowitów masakra 

Pozdrawiam zagiel
Re: Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.2
Współczuję
U mnie powtórka z saren, ale chyba nie wyjęły cebulek, tylko urwały pokrokusowe "siano". Będę wykopywać niedługo, to się dowiem na pewno.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.3
U mnie jak co roku wróble nie dadzą dobrze rozkwitnąć żółtym krokusom. Tylko pąk się wychyli to cap i urwany kwiatek. Rozdziobują na kawałki ale jakoś nie zjadają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma ktoś może krokusy w miejscu porośniętym barwinkiem mniejszym? Zastanawiam się czy próbować je w tych miejscach sadzić, czy dać sobie spokój? A może np. tylko wyższe odmiany się przebiją przez darń barwinka?
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Andrzej997, nie radzę w barwinku sadzić krokusów. Krzew barbuli nie dał w nim rady. Nie dosyć, że ma gęstą sieć korzeni, to narasta w górę, o wiele wyżej niż raczej niskie krokusy. Poza tym trzyma wilgoć i jest świetną kryjówką dla ślimaków. U mnie dobrze radzą sobie w nim jukki, pod nimi się nie zakorzeni tylko obrasta je wkoło.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
-
- 500p
Niestety już posadziłem 2 lata temu 6 cebulek - pojedynczo w różnych miejscach ogrodu. Żeby zobaczyć czy będą rosły. Rosną różnie, wschodzą niejednocześnie i rozmnażają się różnie - w jednym miejscu wzeszło 6, w innym tylko 1. No i się zaczyna rozrastać barwinek. Pomyślałem, że fajnie by było mieć dywan z krokusów w marcu, a w kwietniu dywan z barwinka. Ale skoro nawet te większe nie mają szans to się wstrzymam z zakupami.marta64 pisze: ↑29 lut 2024, o 18:00 Andrzej997, nie radzę w barwinku sadzić krokusów. Krzew barbuli nie dał w nim rady. Nie dosyć, że ma gęstą sieć korzeni, to narasta w górę, o wiele wyżej niż raczej niskie krokusy. Poza tym trzyma wilgoć i jest świetną kryjówką dla ślimaków. U mnie dobrze radzą sobie w nim jukki, pod nimi się nie zakorzeni tylko obrasta je wkoło.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Pierwsze pokazały się spod topniejącego śniegu
https://i.postimg.cc/D0M9sZ3t/20250121-103906.jpg
https://i.postimg.cc/NMpqsDJG/20250121-103923.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132 /Iwona
https://i.postimg.cc/D0M9sZ3t/20250121-103906.jpg
https://i.postimg.cc/NMpqsDJG/20250121-103923.jpg

Pozdrawiam. Sławka
-
- 500p
Teraz kwitną krokusy, a w internecie widzę reklamy przecenionych cebulek krokusów.
Proszę o radę - czy z tych cebulek wyrosną krokusy, jak je teraz kupię i posadzę we wrześniu
Proszę o radę - czy z tych cebulek wyrosną krokusy, jak je teraz kupię i posadzę we wrześniu

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
To raczej niemożliwe. Bulwa mateczna zamiera co roku a w jej miejsce tworzy kilka nowych. Czekanie z sadzeniem do IX nic nie da. Być może coś by się udało gdybyś wysadził te bulwy teraz ale prawdopodobnie bulwy już nie są w najlepszej kondycji.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Jeśli kupisz teraz, to posadź jak najszybciej, nie czekaj do jesieni, bo nic z nich nie będzie, a od razu posadzone, mają szansę wypuścić chociaż liście.
A jak się mają Twoje krokusy w barwinku?
A jak się mają Twoje krokusy w barwinku?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
-
- 500p
Na razie trudno powiedzieć, bo barwinek stoi w miejscu, a sadziłem krokusy na jego obrzeżach.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Moja mama, jak kupiła działkę na RODos, "odziedziczyła" po poprzednikach całą szufladę cebulek. Były przeważnie małe. Nie chciało jej się ich wkopywać i tak przeleżały. Nie jestem w stanie powiedzieć ile czasu spędziły w szufladzie, ale mam wrażenie, że rok to co najmniej. W końcu wzięłam je do siebie i wsadziłam. Nie pamiętam, czy zakwitły w następnym roku, czy później, jednak jak już nabrały wigoru, tak kwitną co roku. W dodatku to moje ulubione, ciemnofioletowe
. Kupuję też marketowe cebulki z wyprzedaży i sadzę często wiosną. Jak do tej pory, wszystkie dały radę, nawet, jak w sklepie były już "porośnięte". Uważam, że zawsze warto "ratować" cebulki. Jak nie wyrosną, to trudno, jak wyrosną, to super i kolejne kwiatki w ogrodzie 

Pozdrawiam Lucyna
-
- 500p
Wiesz, że Cię posłuchałem i zamówiłem ich trochę 

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29