Jak przesadzałem, to okazało się, że to chyba nie dodatek ziemi do sukulentów tam był, a dużo piasku, więc dało radę odseparować wszystkie korzenie
Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Juz przesadzona ;-) Dałem ziemi uniwersalnej z dodatkiem żwiru akwarystycznego oraz piasku. Chyba teraz będzie ok? Podlałem od razu.
Jak przesadzałem, to okazało się, że to chyba nie dodatek ziemi do sukulentów tam był, a dużo piasku, więc dało radę odseparować wszystkie korzenie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piasku lepiej nie dawać, bo jak dasz trochę za dużo to wtedy będą się tworzyć zastoiny wodne. Wystarczy tylko sama ziemia i żwirek kwarcowy albo perlit.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki bardzo za wskazówki:-)
A kiedy będzie można zaobserwować jakieś efekty tego przesadzenia?
A kiedy będzie można zaobserwować jakieś efekty tego przesadzenia?
- norbert76

To zależy od rośliny. Jak zacznie wzrost, znaczy że jest ok.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76

Wysuszona albo może woda się dostała. Trzeba poczekać, aż się liść rozwinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jakiś debil
opryskiwał ją wodą bo myślał, że będzie jej lepiej. Wiem, że tyle razy było mówione na temat ale nie mogłem się powstrzymać. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
W środkowej części liść wygląda całkiem ok.
W środkowej części liść wygląda całkiem ok.
- norbert76

No cóż...
Zmiany się oczywiście nie cofną, ale nie powinny wpłynąć na funkcjonowanie samego liścia.
Zmiany się oczywiście nie cofną, ale nie powinny wpłynąć na funkcjonowanie samego liścia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mimo to jestem bardzo zadowolony, liść ma 75cm i wyrósł w ciągu 5 tygodni.
W miedzy czasie jakiś malutki się pojawił. Martwi mnie tylko jeden bardzo długi, który już jest dłuższy czas i nie chce się otworzyć.
Zważywszy na transport na przełomie stycznia/lutego roślina trzyma się całkiem dobrze.
W miedzy czasie jakiś malutki się pojawił. Martwi mnie tylko jeden bardzo długi, który już jest dłuższy czas i nie chce się otworzyć.
Zważywszy na transport na przełomie stycznia/lutego roślina trzyma się całkiem dobrze.
- norbert76

Czasami zdarza się, że roślina wskutek albo aklimatyzacji albo problemów w uprawie, może jakiegoś liścia nie otworzyć.
Nawozisz już normalnie?
Nawozisz już normalnie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Odpowiadając bezpośrednio, nie cytujemy(usunęłam). Iwona
Jeszcze nie, chciałbym żeby się zadomowiła i chyba ją rozsadzę na dwa a może na trzy. Dopiero wtedy chciałem nawozić.
Jeszcze nie, chciałbym żeby się zadomowiła i chyba ją rozsadzę na dwa a może na trzy. Dopiero wtedy chciałem nawozić.
- norbert76

Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego. Roślina potrzebuje teraz pokarmu, bo tego co dostała w nowym podłożu już wyczerpała. Do czasu przesadzenia powinieneś nawozić, bo po kolejnym przesadzaniu znowu będziesz musiał odczekać miesiąc z nawożeniem, a w międzyczasie czym ma się odżywiać? Tym co jest w nowym podłożu nie jest dużo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
chciałbym się poradzić czy z moją Strelicją jest wszystko w porządku. Kupiłem ją niecały rok temu, ziemia uniwersalna dla roślin kwitnących, od razu przesadzona do doniczki z odpływem + osłonka, stoi przy dużym oknie balkonowym od strony zachodniej. Od czasu zakupu rośnie jak szalona, wypuściła conajmniej kilkanaście nowych liści. Jednak martwi mnie że większość liści rośnie w jednym kierunku, łodygi są pochylone, a liście opadają. Natomiast te po prawej stronie zarówno łodygi jak i liście skierowane są do góry.

chciałbym się poradzić czy z moją Strelicją jest wszystko w porządku. Kupiłem ją niecały rok temu, ziemia uniwersalna dla roślin kwitnących, od razu przesadzona do doniczki z odpływem + osłonka, stoi przy dużym oknie balkonowym od strony zachodniej. Od czasu zakupu rośnie jak szalona, wypuściła conajmniej kilkanaście nowych liści. Jednak martwi mnie że większość liści rośnie w jednym kierunku, łodygi są pochylone, a liście opadają. Natomiast te po prawej stronie zarówno łodygi jak i liście skierowane są do góry.

- norbert76

Masz wszystko w wątku.
Przede wszystkim to cud, że ta roślina przeżyła przy samej ziemi i doniczce włożona w osłonkę. Powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza, a doniczka stać na podstawce. Jak w takich warunkach ma prawidłowo przesychać podłoże?
Natomiast jeśli chodzi o wyginanie się do światła, jest to roślina słońcolubna. Powinna stać przy samym oknie przy południowej, zachodniej wystawie.
Przede wszystkim to cud, że ta roślina przeżyła przy samej ziemi i doniczce włożona w osłonkę. Powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza, a doniczka stać na podstawce. Jak w takich warunkach ma prawidłowo przesychać podłoże?
Natomiast jeśli chodzi o wyginanie się do światła, jest to roślina słońcolubna. Powinna stać przy samym oknie przy południowej, zachodniej wystawie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta