Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
Jedyne co, to właśnie jakieś narcyzy kupię, bo nie mam żadnych 

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W której Biedronce? zaczynam już szukać
Z innej beczki: mam wsadzone na wiosnę do skrzynek hiacynty kalifornijskie, frezje i krokosmie. Nie za bardzo wiem co zrobić z tymi cebulkami?

Z innej beczki: mam wsadzone na wiosnę do skrzynek hiacynty kalifornijskie, frezje i krokosmie. Nie za bardzo wiem co zrobić z tymi cebulkami?
Pozdrawiam Lucyna
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Szczurbobik, a nie zostały wyjęte z ziemi po kwitnieniu, gdy im liście zaschły i zanikły? Najlepiej po kwitnieniu dokarmić nawozem na wzmocnienie, żeby cebule były silne i jak liście zbrązowieją i uschną, wykopać, a następnie wysuszyć rozłożone na płasko jedną warstwą w ciemnym suchym miejscu. W czasie gdy kanikuła dręczy nas upałami lub podtapia siklawicą z nieba, parę razy sprawdzić, czy żadna cebulka nie robi się miękka, nie pleśnieje, nie gnije. Potrząsać i czekać cierpliwie. Wsadzać jesienią w docelowe miejsce i czekać na kwiaty wiosną 
Jeśli jeszcze ich nie wyjęłaś z ziemi, to prędziutko - jeszcze zdążą odpocząć. Teoretycznie hiacynty możesz zostawić w ogrodzie przez parę lat, nie wykopując, ale w skrzyneczce to nie wskazane.

Jeśli jeszcze ich nie wyjęłaś z ziemi, to prędziutko - jeszcze zdążą odpocząć. Teoretycznie hiacynty możesz zostawić w ogrodzie przez parę lat, nie wykopując, ale w skrzyneczce to nie wskazane.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
-
- 50p
- Od: 6 gru 2015, o 16:18
Szczurobobik na Stawkach przy Łódzkiej.
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Szczurbobik, ja bym potraktowała te cebulki jak mieczyki, tj. przechowała do wiosny i wtedy posadziła. Hiacynt kalifornijski dałby radę przezimować w gruncie (czy w skrzynce też, to zależy od zimy), ale frezje i krokosmie? Baaardzo wątpię.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
'L. Speciosum var. Album'
Drodzy, czy można i gdzie ją dostać:
https://www.bdlilies.com/l8028.html
https://www.bdlilies.com/l8028.html
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2020, o 09:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w sobotę wybieram się dopiero po cebulki do Biedronki. Był ktoś już i przeglądał? Były jakieś nowości?
-
- 50p
Tulipany33 przejechałam przez kilka biedronek, z nowości rzuciły mi się jedynie narcyzy Sun disc i czosnek Miami, ale całkiem możliwe, że były już wcześniej.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
W Częstochowie:
Obi - wystawiło dwa małe regały z cebulowymi, w większości to tulipany te co rok temu, dwa rodzaje zimowitów, 4 odmiany szafirków? było trochę tych cebul promocyjnych (małe opakowania - również trochę narcyzów, tulipanów, krokusów i hiacyntów) niestety jak na razie żadnych nowości?
W Biedronkach, nie ma żadnych cebulowych, byłem w trzech i zastałem tylko jakieś dogorywające bromelie i monstery.
W Auchanie - cebul brak.
Obi - wystawiło dwa małe regały z cebulowymi, w większości to tulipany te co rok temu, dwa rodzaje zimowitów, 4 odmiany szafirków? było trochę tych cebul promocyjnych (małe opakowania - również trochę narcyzów, tulipanów, krokusów i hiacyntów) niestety jak na razie żadnych nowości?
W Biedronkach, nie ma żadnych cebulowych, byłem w trzech i zastałem tylko jakieś dogorywające bromelie i monstery.
W Auchanie - cebul brak.
-
- 50p
W toruńskim Obi też już stoją cebule.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Byłam dzisiaj W Biedronce- kupiłam czosnki, hiacynty, krokusy... Były tez narcyzy i tulipany...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Moje hiacynty kalifornijskie, krokosmie i frezje jeszcze kwitną
Rozumiem, że mam je przechować jak gladiole i zasadzić wiosną.
Z ciekawostek: zasadzone kilka lat temu mieczyki wysiały mi się z nasion a cebulki zimują w gruncie

Z ciekawostek: zasadzone kilka lat temu mieczyki wysiały mi się z nasion a cebulki zimują w gruncie

Pozdrawiam Lucyna
-
- 50p
Zupełnie niespodziewanie w jednym ze sklepów Lidl w Toruniu pojawiły się cebulki, raczej to samo, co zawsze, kilka nowych odmian tulipanów(nie kojarzę czy w zeszłym roku była Banialuka, albo czarne Black Prince), cenowo 5,99 i 7,99.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
W Lidlu faktycznie bardzo duży wybór cebulek, część odmian sprzed roku zniknęło, natomiast pojawiło się parę nowości 

-
- 50p
A czy w poprzednich latach ktoś kupił cebulki kamasji w Biedronce? Ona jest jasno czy ciemnoniebieska?