Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2

Post »

Iwonko, też jestem ciekawa ile, tak szacunkowo, można zebrać w całym sezonie z jednego krzaczka powtarzającej ;:131 Truskaweczki zamówione :D Piszą, że będą wysyłać wiosną - ja prosiłam, żeby po 1 marca. Włókno kokosowe przyszło, brakuje mi jeszcze ziemi. Czekam i czekam, kiedy wreszcie pojawi się w Biedronie :roll:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swoje truskawki w beczkach potraktowałem w tym roku po macoszemu, tzn nie schowałem ich z racji że zima była jaka była, a też nie miałem zbytnio gdzie schować.

Zobaczymy jak to przetrwają. ;:224 ;:173
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Krysiu tak to zwisająca, tylko te zwisające sadzonki nie chciały mi się ukorzenić odcięte a jak podwinęłam do ziemi nie odcinając to się ukorzeniła bez problemu.
Dziewczyny trudno tu mówić o jakimś plonie,jak się kupiło 6 sadzonek (po 3 w doniczce). Jestem zadowolona to i smaczek i dekoracja.
Owocowała stopniowo a nawet pojedynczo do grudnia. Nie lubi przesuszenia, wtedy zrobiła sobie pauzę.
Niestety nie potrafię oszacować ile z jednej sadzonki wychodzi. Gdybym miała z dziesięć takich doniczek a nie tylko dwie to można mówić o jakimś plonie.
Błażej jestem zachwycona Twoim pomysłem hodowli w beczce, to rozwiązuje podlewanie w doniczce co chwila w upały.
Co prawda nie mam jeszcze tyle sadzonek aby obsadzić beczkę, ale pomysł przyznaję cudowny. ;:333
Czy to nasadzenie jest jednostronne, tylko od strony słonecznej? Wybacz naiwne pytania, ale w tym temacie to dopiero się uczę i coraz bardziej mi się to podoba.
Bardzo Cię proszę o relację jak przezimowały w tych beczkach, bo jeśli bez problemu to byłoby fajnie. Czekam na relację.

Kochani czym nawozicie truskawkę???

Czas na ilustrację.
To sadzonki kupione i przesadzone 02.04.2022. (trzy w jednej doniczce)
Obrazek
Tak wyglądają zwisające sadzonki owocujace, które można ukorzenić, albo poczekać aż wytworzą kolejną sadzonkę... Fajna zabawa.
Obrazek
Foto 03.12.2022 już w domu, dalej nie poradziła sobie z owocowaniem, bo słoneczka zabrakło, nastała koszmarna pora roku-zima.
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwona Otwory są równomiernie rozmieszczone po całym obwodzie. Szkoda byłoby mi miejsca by były tylko z jednej strony. :) Co beczka to inna modyfikacja i sam nie wiem który najlepszy. Ogólnie fajna sprawa taka beczka, bo ostatecznie jakby się przyłożyć(a nie tak jak ja) i ładnie pomalować, to fajna ozdoba to będzie, a i podjeść można. :D

Na razie też za krótki okres by ocenić całość w kwestii zbiorów ale też nie takie było moje założenie robiąc pierwszą beczke. Tylko że już są trzy. ;:306
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Błażejku to jak masz otwory dookoła to musisz je obracać, czy radzą sobie z owocowaniem od strony zacienionej?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ogólnie fajnie by było je okręcić raz w tygodniu ale nie zaprzątam sobie tym głowy, bo zbyt zabiegany jestem w sezonie. ;:224
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wielkie dzięki, fajnie wiedzieć. ;:333
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
A to moja pierwsze truskawki pnące wsadzone dzisiaj, poszły jak na razie do folii to może szybciej ruszy owocowanie o ile w ogóle w pierwszym roku będą owocować. Wiem... za bardzo nie ma na co patrzeć bo kupione sadzonki miały ścięte liście i goły korzeń bez żadnego piachu.
Ciekawe czy można dokupić same te haczyki do zaczepienia o doniczkę bo dwóch mi brakuje... moze ktoś się orientuje?
jagusia111

Post »

Można dokupić, są np. na Alle..... Szukaj hak do doniczki produkcyjnej.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Olafasola13 i jak tamTwoje truskawki?
Powinny już być podrośnięte.
Pewnie kupiłaś sadzonki frigo, a one właśnie tak wyglądają, że mają goły korzeń i niewiele zieleni. Za to bardzo szybko ruszają ze wzrostem i szybko owocują. Jeszcze w tym samym roku po posadzeniu.
Ja też, po latach eksperymentów i niepowodzeń z różnymi pionowymi konstrukcjami do uprawy, przerzuciłam się na takie wiszące doniczki. To chyba najbardziej sensowny sposób uprawy, poza uprawą w ziemi. Oczywiście doniczka nie może być za mała.
Wieszaki dokupuję tam, gdzie... koleżanka wyżej poradziła... ;:173
Pozdrawiam,Vivien333
Olafasola13
200p
200p

Post »

Tak zgadza się były to sadzonki rodzaju frigo natomiast nie było napisane na nich jaka to odmiana, jedynie że to truskawka pnąca, wczesna i powtarzająca. Obecnie truskawki kwitną dość ładnie. Wiszą sobie od samego początku w folii więc to owocowanie też jest przyśpieszone niż jakby były poza folią. Jutro dodam jakieś zdjęcia.
Haki też już zakupione, a nawet dwie zapasowe doniczki to może coś się uda zakorzenić w tym roku.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Te pierwsze kwiaty usuwam, jak same nie obmarzną. Nazwa odmiany wiele wyjaśnia. Zadaj pytanie sprzedawcy o nazwę. Często nie chcą podawać nazwy wprost, na aukcji.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Olafasola13
200p
200p

Post »

Tak wyglądają moje truskawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jedną musiałam przesadzić bo doniczka okazała się zbyt słaba żeby hak zamocować.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Moje są już bardziej dorodne. Tak, jak Twoje wyglądają u mnie sadzonki zakupione (w doniczkach) na targu. Trzymam wszystkie na ofoliowanej półce, bo nie mam szklarni, ani foliaka.
Też kupilam frigo. Zależało mi na odmianie Mara de bois (były tylko frigo) i przy okazji, dla równego rachunku wzięłam 5-cio pak "truskawki pnącej", której też nie podano nazwy.
Podobno najczęściej jako pnąca/ wisząca jest sprzedawana Selva, ale pewności nie ma...
Będę musiała zapytać sprzedawcę, może zdradzi, co mi sprzedał. :roll:
Oni często nie podają nazwy, albo wymyślają jakieś nieistniejące, żeby nie było, że sprzedają licencjonowane odmiany.

Seedkris, dlaczego obrywasz pierwsze kwiatki?
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Usuwam pierwsze kwiaty by krzaczki sie rozrosły i nabrały zielonej masy. Drugie kwitnienie będzie znacznie opóźnione ale będzie się ciągnąć z przerwami do mrozów. W uprawie wiszących nie zależy mi na wczesnym plonie. Na wczesne sadziłem zwykłe Honeoye.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”