Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maciej39
100p
100p
Od: 31 mar 2016, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Nie przesadzaj - chcesz mieć pomidory jak z obrazka? Idź do Lidla.
Kup Tominamaru Muchoo F1 prowadzonego na szmatach ze stałą fertygacją sztucznych nawozów, rosnącego w miesiąc.
Nie jest taki zły, zwłaszcza zimą :)
W amatorskiej uprawie zawsze coś będzie - bo każda odmiana ma inne wymagania, nie utrafisz w 100% ze wszystkim.
Zielona piętka, cała lub częściowa to za mało potasu lub za dużo azotu.

A ten rok to w ogóle jest tak pochrzaniony że nie ma co się przejmować.

-- 18 sie 2020, o 13:17 --

Ekopom a jest sens w upały dawać dolistnie siarczan potasu na zapas? Bo gdzieś czytałem że potasu nie da się przedawkować.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GrazynaW pisze: Szukam i szukam i znaleźć nie mogę, wykazuje niedobory ale jakie?
;:7
Niekiedy tzw."zielona/żółta piętka" jest cechą odmianową, uwarunkowaną genetycznie ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Napisałem trudności z pobieraniem potasu, a nie brak potasu. Ja zaś mam nieco powyżej normy potasu w glebie i jedna próbna odmiana pomidora ma problemy z potasem. Na razie z trzech nowych odmian próbnych mają niekorzystne cechy, żebym się zdecydował wprowadzić na szerszą skalę, mimo że krzaki są ładniejsze.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Bardzo, bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. ;:108
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Jak to jest ze zbiorem pomidora. Gdy już zrobi się czerwony to powinien jeszcze jakiś czas pozostać na krzaku ? Te co do tej pory zrywałem były jakieś bez smaku jak dla mnie. Chyba że mam takie odmiany.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Pomidory można zbierać w różnych fazach dojrzałości ? zależnie od przeznaczenia, ale największą wartość mają owoce dojrzewające na roślinie.
Nie wnikając w szczegóły - szypułki dobrze wybarwionych owoców z łatwością odłamują się w miejscu zgrubienia.
Tak zerwane pomidory nadają się do bezpośredniego spożycia, niestety nie można ich długo przechować, bo szybko tracą swoją jędrność.
Jeśli więc chcemy je dłużej przechowywać, należy zerwać je z krzaka, gdy będą ?zapalone?.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja na bieżące spożycue zrywam pomidory gdy lekko zmiękną. Oczywiście zależnie od odmiany, jedne są bardziej miękkie inne bardziej jędrne. Tak czy owak są przepyszne i fakt, że w tym roku długo na nie czekałem i ogromnych plonów nie ma, to warto było czekać. Można jeść na chlebie z masełkiem samego pomidora w plastrach 1cm. Są wyśmienite. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

A ja zauważyłam, że smak pomidorów z tego samego krzaczka może się różnić. Zdarzyło mi się to w przypadku czarnych pomidorów. Jeden pomidor był dobry, jak to pomidor, a inny niebo w gębie! Różnica niesamowita. Może któryś zapylił sie z innym pomidorem i stąd taka różnica? Żadnej innej różnicy nie było, nawet razem były zerwane te pomidory, oba miękkie.
Czy ktoś jeszcze miał podobne wrażenie?
Pozdrawiam,
Iwona
Emejcz
50p
50p
Od: 22 cze 2019, o 21:20

Post »

@iwonaceae
Ja mam podobne wrażenia.
U nie jakoś tak się zdarza, że te z dołu krzaka są średnie, a z wyższych partii potrafią być wręcz kosmicznie dobre. Soczyste i słodkie.
iwonaceae
200p
200p

Post »

Teraz sobie przypominam, że fakycznie, te najwcześniejsze pomidory (z pierwszego grona) nie były takie dobe jak późniejsze. Czyli kolejny powód, żeby zbierać nasiona z wyższych gron :)
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Błędne rozumowanie ... ;:124
Kwestia smaku nie powinna być powodem, aby zbierać nasiona z wyższym gron.
Poczucie smaku jest sprawą subiektywną - "de gustibus non est disputandum"

Pomidor nasienny powinien być zdrowy i dojrzały - to kryterium jest najważniejsze ;:14 , a z którego grona pochodzi i jakiej jest wielkości nie powinno mieć znaczenia.
Do pozyskania nasion wybieramy pomidora dobrze wykształconego, w rozmiarze i kolorze właściwym dla danej odmiany, przy czym kolor musi być wysycony przy okwiecie, bez widocznych i poważnych wad fizycznych oraz posiadać jak najmniejszy ślad po słupku.
Pozdrawiam, Mirek
iwonaceae
200p
200p

Post »

To prawda w przypadku uprawy produkcyjnej, czy to na sprzedaż owoców, czy nasion. Ja natomiast uprawiam pomidory amatorsko i ta subiektywna ocena jest dla mnie jednym z najważniejszych kryteriów. Osobiście wolę uprawiać takie pomidory, które mi smakują. Oczywiście chorych pomidorów nie zbieram, więc i nasion z nich nie będzie. Staram się też wybierać najlepiej wykształcone owoce, bez przebarwień i pęknięć, z małą piętką itd, ale jeśli smak nijaki to choćby i najpiękniejsze owoce to ja już za nie dziękuję. Jeśli chodzi zaś o dojrzałość to w historycznych postach wyczytałam, że Kozula wysiewała nasiona z nie do końca dojrzałych pomidorów, aby uzyskać 2 pokolenia w jednym roku.
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Ja też uprawiam pomidory amatorsko, jest to moje hobby.
Stosuję się do rad fachowców, którzy zalecają to, co napisałem we wcześniejszym poście.
Nie ma tutaj "odkrycia Ameryki" - w różnych miejscach, na różnych forach znawcy tematu jednomyślnie piszą - "jakimi kryteriami należy się kierować przy wyborze pomidora nasiennego".
W swoich uprawach, wybierając pomidory do pobrania nasion, staram się pamiętać o tych kryteriach (czasami jednak trzeba pójść na kompromis) ... ;:333
Pozdrawiam, Mirek
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Mirek19 pisze:;:7
Pomidory można zbierać w różnych fazach dojrzałości ? zależnie od przeznaczenia, ale największą wartość mają owoce dojrzewające na roślinie.
Nie wnikając w szczegóły - szypułki dobrze wybarwionych owoców z łatwością odłamują się w miejscu zgrubienia.
Tak zerwane pomidory nadają się do bezpośredniego spożycia, niestety nie można ich długo przechować, bo szybko tracą swoją jędrność.
Jeśli więc chcemy je dłużej przechowywać, należy zerwać je z krzaka, gdy będą ?zapalone?.
No więc z tym się nie zgodzę.
To zależy od odmiany pomidora. Ja w tym roku mam takie pomidory, ( co mnie bardzo zadziwia) że są pieknie wybarwione, czerwone, wyglądaja na dojrzałe ale są bardzo twarde. Czyli w środku, mimo że czerwone - są niedojrzałe. I aby zmięknąc muszą wisieć na krzaku co najmniej tydzień a może nawet 2 tygodnie. To piękne okrągłe malinowe pomidory, ale raczej przemysłowe, do transportu.
Kupiłam je na targowisku, od kobiet ze swoich upraw, drogie były, bo te kobiety twierdziły że to bardzo dobre wartościowe odmiany. Były dość smaczne. Ale gdy teraz je porównuję do innych to widzę że mają mało smaku.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Niestety, pomidory z genem twardości, a mamy ich coraz więcej na rynku...nie powalają smakiem.
Ich główną zaletą jest trwałość do spożycia, nawet do ok. 1 miesiąca spokojnie mogą leżeć na przysłowiowym parapecie w domu i cieszyć oko, bo na pewno nie kubki smakowe ... ;:306
Tego typu pomidory nie leżą w kręgu moich zainteresowań ...

BTW,
trwają intensywne prace nad poprawieniem walorów smakowych...
Pozdrawiam, Mirek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”