Nasionnica trześniówka

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Robale w czereśniach

Post »

turkuć podjadek pisze:
Jurek pisze:A są już u Was dojrzewające czereśnie? :wink:
Cześć !
Czytałem na naszym forum, że oprysk się robi jak pokaże się mucha nasiennicy, a jak już będą owoce dojrzewać, to już wtedy na pewno nie będę pryskał żeby przy okazji truć i siebie :evil:
Ja tam nie wiem, ale wydaje mi się,że nasiennica składa jaja do dojrzewających owoców.U mnie czereśnie są zielone, twarde- więc nie wyobrazam sobie,jak by ona dała radę przebić skórke,żeby złozyc jajko do zielonego owocu?
dzol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2009, o 19:03

Post »

a czy jest tu ktoś kto stosował ten zabieg w zeszłym roku? a jeśli tak, to czy okazał się skuteczny? czeresienki były bez robali? :)
turkuć podjadek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2009, o 18:54

Robale w czereśniach

Post »

dzol pisze:a czy jest tu ktoś kto stosował ten zabieg w zeszłym roku? a jeśli tak, to czy okazał się skuteczny? czeresienki były bez robali? :)
:lol: Z robalami jest tak: Bywały lata że bez oprysków były czeresieńki zdrowe, a w inne z opryskami robaczywe. Dlatego należy koniecznie przestrzegać terminów. Nawet parę interwencyjnych oprysków ze względu na mszyce, nie załatwi sprawy gdy nie trafimy w termin ataku muchy trześniówki. We Wrocławiu już mucha się pokazała w poprzednim tygodniu, więc ziomale: opryskiwacze w dłoń!!! Ja zrobiłem dziś pierwszy oprysk Decisem 2 mg/5 l wody. :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie akacja jest w pełni kwitnienia (już 4-ty dzień).Wczoraj wieczorem zrobiłam oprysk Calypso, najpierw wlazłam na dach altany (czereśnia rośnie tuż przy domku) i od wnętrza korony metrową lancą opryskałam ile się dało , zwłaszcza od spodu gałęzi - mnóstwo czereśni jest ukrytych w liściach. Później z 5-cio metrową obeszłam wkoło czereśnię. Na portalu sadowniczym ktoś zwracał uwagę, by dokładnie opryskać zwłaszcza wierzchołki czereśni i wiśni. Czyżby to było ulubione miejsce nasionnicy?
I pytanie- kiedy mam powtórzyć oprysk?
Awatar użytkownika
Marcin84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2009, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja już wykonałem pierwszy zabieg Mospilanem, pojawiły się pierwsze muszki po niedzieli dam calipso.
dzol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2009, o 19:03

Post »

g**** dały te wszystkie zabiegi! pryskałam 3 razy od momentu pojawienia sie pierwszych much na lepach.... miałam rozlożoną folię pod czereśnią a robale były w prawie każdej czereśni!!!! skończyło sie na tym że wszystkie czereśnie zgniły i opadły a drzewo ścięłam :evil: posadzę w to miejsce wczesną czereśnię :x
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01

Post »

Kochani, czy akacje zwabiają te szkodniki czy są tylko wskaźnikiem ich ataku? Bo tak czytam i się zastanawiam czy w ogole nie zrezygnować z sadzenia czereśni. W pobliżu naszej działki akacji jest niestety sporo :(
cx

Post »

Witam.

Mucha nasionicy wyłazi z ziemi po przeobrażeniu się poczwarki.Proces ten zależy od warunków pogodowych, głównie temperatury.Te same warunki mają wpływ na rozwój drzew.I często(nie zawsze!!!)jest tak,że wylot muchy i rozpoczęcie składania jaj zbiega się z okresem gdy zaczyna kwitnąć robinia(tzw akacja).I to cały związek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzol, a mnie się udało, okropnie męczące i uciążliwe łażenie z tak długą lancą, ale warto było.
Znaleźliśmy tylko 2 robale. I-szy oprysk- pełnia kwitnienia akacji- 20maj-mospilan, II oprysk-25 maj - calypso, III oprysk- 31 maj - mospilan. No i z mszycami był święty spokój chyba z miesiąc.
Trześniówkę załatwiłam na amen ale zebraliśmy tylko 4 wiaderka czereśni, reszta popękała na drzewie z powodu nadmiaru deszczu. Z pewnością w tych popękanych owocach było jeszcze parę robali, ale w stosunku do ub. roku, to był sukces! U Ciebie trześniówka mogła przylecieć z sąsiedztwa, nikt nie powiedział, że zaatakuje tylko to drzewo, pod którym zimowała.
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Re: Nasionnica trześniówka

Post »

a jak tam w tym roku wygląda sytuacja? jeszcze za wcześnie ?
Awatar użytkownika
Megi
50p
50p
Od: 4 maja 2008, o 17:32

Post »

Internetowy system sygnalizacji agrofagów:
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Pozdrawiam, Megi
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do kwitnienia pseudoakacji to chyba jeszcze ze dwa tygodnie, trudno powiedzieć bo w tym roku mam takie wrażenie, że jest wszystko wcześniej.
We wtorek trzeba polatać po sklepach za mospilanem i calypso.
Pozdrawiam! Gienia.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

gienia1230 pisze:Do kwitnienia pseudoakacji to chyba jeszcze ze dwa tygodnie, trudno powiedzieć bo w tym roku mam takie wrażenie, że jest wszystko wcześniej.
We wtorek trzeba polatać po sklepach za mospilanem i calypso.
Na podstawie fenologii - niewiele wcześniej (przynajmniej w naszym rejonie). Zaledwie kilka (3-4) dni. Tak więc czasu jeszcze trochę zostało do "godziny 0" :D
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja też mam czereśnię i nawet dwie, ale nie mam pojęcia dlaczego trzeba kupić aż 3 środki na tego robala. Wyczytałam, że muszę mieć:Decis,Mopsilan,Calypso. Jeden nie wystarczy :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Dwa wystarczą, ja pryskam Calypso i Mospilanem, na zmianę a daje się różne preparaty by podnieść skuteczność oprysku. Możesz kupić sobie nie duże opakowania chemii jak masz niewiele drzew :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”