Mała Rybka przedstawia swoje miejsce na ziemi (2008r.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

ładnie

Post »

Witaj!
Dziękuję za zaproszenie do Twojego ogródka. Jest bardzo ładny i TYYYYYLE w nim miejsca!!!! Pozazdrościć. Co do zdjęć, to z tej drugiej sesji roślinka na biało kwitnąca z lekko kuternowatymi liśćmi to gęsiówka kaukaska. Natomiast to drugie, co kwitnie na różowo, to nie przypadkiem żagwin? Teraz właśnie one pięknie kwitną.
Na jednym z kolejnych zdjęć ta w pstre listki to oczywiście trzmielina Fortune'a i podejrzewam że to 'Emerald Gaiety'. Nie wiem czy wiesz, że ona potrafi się piąć po murze czy podporach, ale zawsze jest zwarta i piękna. Kiedyś przywiozłem trzmielinę Fortune'a z Francji i wygląda dziko w porównaniu z tą księżniczką.
Różanecznik pontyjski - cudo! Zazdrość bierze na jego widok. Ale ja też mam się czym cieszyć, bo różanecznik, który zakupiłem w ub. roku już zakwitł na biało-różowo!
Piękna jest również ta czerwona żuraweczka Heurea Rocco oraz drobne irysy. To chyba kosaciec niski (iris pumila) a może to jakiś mieszaniec. Więc te dwie roślinki bardzo mnie interesują. No i może jeszcze pęcherznice. Obydwie piękne. Dość łatwo je ukorzenić z gałązki więc uśmiecham się o nie.
Czy piwonie Twoje mają pączki? Bo są za małe na kwitnienie. Ale jak nie teraz to na pewno na przyszły rok zakwitną i będą szybko rosły. W ubiegłym roku wykopywałem u znajomej piwonie, które miały korzenie prawie metrowej długości i grubości dorodnego chrzanu. Wykopać je w całości nie udało mi się, bo są kruche. Roboty było sporo. Ale teraz na nowym miejscu z nową ziemią cudownie wypuszczają.
Pozdrawiam serdecznie!
Jacek
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, irysków na razie malutko, ale mam nadzieję, że do sierpnia podrosną. zurawke posadzilam w zeszlym tygodniu i na razie malutka jest, ale do jesieni pewnie podrosnie. postaram sie ukoryenic pecherynice. wystarczy wloyzc galazke do wody i sie ukorzeni.

cos mi sie nagle ymienilo, litery mi sie popryestawialy i nie mam polskiej trycionki.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Będę czekał

Post »

MałaRybka pisze:Jacku, irysków na razie malutko, ale mam nadzieję, że do sierpnia podrosną. zurawke posadzilam w zeszlym tygodniu i na razie malutka jest, ale do jesieni pewnie podrosnie. postaram się ukoryenic pecherynice. wystarczy wloyzc galazke do wody i się ukorzeni.

cos mi się nagle ymienilo, litery mi się popryestawialy i nie mam polskiej trycionki.
Wielkie dzięki! Będę cierpliwie czekał. A ja ze swej strony obiecuję skalniaki.
Jacek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Witaj, dużo pracy jeszcze przed Tobą, ale zawsze przyjemniej potem posiedzieć na ławeczce i podziwiać dzieło swoich rąk.
Życzę powodzeni i sukcesów a perzem się nie przejmuj :wink: (prawie każdy z nas go miał ).
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Jacku, przypomnij mi się jak będzie odpowiednia pora na podział irysów. Pamięć mam świetną, ale krótkotrwałą :wink:
Nie chcesz założyć swojej strony ogródkowej? Też byśmy z chęcią pospacerowali po twoim ogrodzie:)
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Przypomnę się

Post »

MałaRybka pisze:Jacku, przypomnij mi się jak będzie odpowiednia pora na podział irysów. Pamięć mam świetną, ale krótkotrwałą :wink:
Nie chcesz założyć swojej strony ogródkowej? Też byśmy z chęcią pospacerowali po twoim ogrodzie:)
Dobrze przypomnę się o irysach.
Tak, chciałbym założyć własną stronę, ale muszę się tego nauczyć. Czy to trudne?
A druga sprawa - w połowie czerwca będę się przeprowadzał i zakładał ogród od podstaw. Myślę, że to będzie dobra okazja, by rozpocząć własną stronę i dzielić się na forum każdym sukcesem. Liczę na wsparcie Forumowiczów. No i czeka mnie ogrom pracy. Z moim starym ogrodem się nie rozstanę, bo zostanie pod opieką rodziców. Więc będę miał skąd czerpać materiał roślinny. Pozdrawiam serdecznie!
Jacek Obrazek
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Jacku, widzę,że przed tobą tak samo dużo pracy jak przede mna :D
Duży będziesz miał ogród?

Mój nowy nabytek-na razie, jak wiele moich roślin, pozostanie w donicy.
Magnolia Betty, wzrost 135 cm (bez doniczki).
Obrazek Obrazek Obrazek
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Magnolia... moje marzenie... tylko czemu one sa tak strasznie drogie...
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

anna czarnota pisze:Magnolia... moje marzenie... tylko czemu one sa tak strasznie drogie...
Oj drogie,drogie ,wczoraj kupiłam bardzo zbliżoną wielkością ,dałam 145zł,ciekawa jestem czy w innych rejonach też taka cena.Co do Ciebie MałaRybko,to te zakupy ogrodnicze" od czasu do czasu "będą częstrze niż Ci się wydaje,to bardzo wciąga,zobaczysz sama.Chyba,że jesteś bardzo stanowcza,bo ja nie mogę się oprzeć,gdy widzę roślinkę,której nie mam.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Mój ogród

Post »

MałaRybka pisze:Jacku, widzę,że przed tobą tak samo dużo pracy jak przede mna :D
Duży będziesz miał ogród?

Mój nowy nabytek-na razie, jak wiele moich roślin, pozostanie w donicy.
Magnolia Betty, wzrost 135 cm (bez doniczki).
Obrazek Obrazek Obrazek
Magnolie piękne. Tak, są drogie, ale co jest pocieszające - niemal od razu zakwitają. W sierpniu posadziłem magnolię 'Susan' i już teraz ma kilka kwiatków. Udało mi się kupić dość tanio (28zł).
Jeszcze nie oszacowałem, jak duży będzie ten mój ogródek, ale myślę, że jakieś 5 arów. A może trochę więcej. Byłem tak zajęty oglądaniem mieszkania, że na ogród tylko rzuciłem okiem. Dowiedziałem się tylko, że jest tam dość żyzna gleba.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Hal1959, moja magnolia kosztowała 70 zł, a i tak wydawało mi się trochę drogo.
Wiem, że zakupy ogródkowe potrafią uzależnić :) . Przy każdej okazji zaglądam do sklepów ogrodniczych, jednak mam silną wolę (czyt. chudy portfel), więc nie szaleję :D

Jacku, kupiłeś dom i nie zwracałeś uwagi jaki duży masz ogród? :lol:
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Dom

Post »

MałaRybka pisze:Hal1959, moja magnolia kosztowała 70 zł, a i tak wydawało mi się trochę drogo.
Wiem, że zakupy ogródkowe potrafią uzależnić :) . Przy każdej okazji zaglądam do sklepów ogrodniczych, jednak mam silną wolę (czyt. chudy portfel), więc nie szaleję :D

Jacku, kupiłeś dom i nie zwracałeś uwagi jaki duży masz ogród? :lol:
Nie kupiłem domu tylko będę go dzierżawił wraz z ogrodem. Już po niedzieli dostanę klucze i wszystko będę wiedział. No i zacznę pracę. Dziś kupiłem piękną sosnę Armonda, dzwonka szerokolistnego i golterię Miquela. To przy okazji zwiedzania pięknego arboretum w Rogowie. Powstrzymałem się, by nie kupić więcej.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Powodzenia w nowej (?) pracy :)
Mam nadzieję, że ta dzierzawa na długo będzie.
Nie żal ci będzie inwestować w nie swój ogród?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Nowe

Post »

MałaRybka pisze:Powodzenia w nowej (?) pracy :)
Mam nadzieję, że ta dzierzawa na długo będzie.
Nie żal ci będzie inwestować w nie swój ogród?
Ta dzierżawa, jak dobrze pójdzie, może trwać bardzo długo więc warto inwestować. Zresztą najbardziej lubię byliny a te można w większości przewieźć. A nową sosenkę posadzę u rodziców czyli w moim starym ogrodzie, do którego i tak będę co jakiś czas zaglądał.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

No to chyba przepłaciłam,chyba,że moja jest większa,trudno stwierdzić,bynajmniej jest wyższa ode mnie.Halina.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”