Storczyki Czarnej
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Czarnej
Falenopsisy nie wymagają wapnia w podłożu. Najpewniej ta muszelka znalazła się całkowicie przypadkowo.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 5 lut 2018, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Norbercie
Tych muszelek było sporo a nawet więcej praktycznie 50% podłoża to była właśnie pokruszona muszla
w pierwszej chwili gdy zobaczyłam coś jaśniejszego przez doniczkę, pomyślałam o perlicie ale gdy wywaliłam całość i zobaczyłam tą muszle to szczerze byłam w szoku
na domiar złego po szczegółowych oględzinach kupionego towarzystwa stwierdziłam, że kupiłam Liodoro z lokatorami na gapę
w jednym z kwiatów, między płatkami i nad warżką ukryły się wełnowce
także ten tego
wyczuwam wojnę na horyzoncie

.
Póki co rozrobiłam troszkę drinka z płynem do mycia naczyń i pozbierałam gapi patyczkami higienicznymi zamoczonymi w roztworze.

Póki co rozrobiłam troszkę drinka z płynem do mycia naczyń i pozbierałam gapi patyczkami higienicznymi zamoczonymi w roztworze.
Pozdrawiam Czarna 

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Te plamy na liściach to zmiany grzybiczne. Posmaruj nierozcięczonym Topsin z obu stron.
Muszelki to nie powinny być. Nie można sugerować się tym co producent użył, bo nie zawsze jego działania są zgodne ze sztuką.
Odnośnie wełnowców - ja bym wszystkie nowe rośliny opryskała chemią. Niestety wiem co to znaczy "przegapić" jednego towarzysza na gapę a później walka z wełnowcem w cały domu.
Muszelki to nie powinny być. Nie można sugerować się tym co producent użył, bo nie zawsze jego działania są zgodne ze sztuką.
Odnośnie wełnowców - ja bym wszystkie nowe rośliny opryskała chemią. Niestety wiem co to znaczy "przegapić" jednego towarzysza na gapę a później walka z wełnowcem w cały domu.

- norbert76
Drink z płynem do mycia naczyń? Ten alkohol rozrobiłaś z wodą? Jak nie to popalisz liście!
To nic nie da, za parę dni będą znowu. Tylko Mospilan.
To nic nie da, za parę dni będą znowu. Tylko Mospilan.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
Zmiany posmaruje topsinem tak jak radzisz Marto odnośnie muszelek teraz już ich nie ma, storczyk jest w samej sredniej korze i na spodzie ma warstwe keramzytu wcześniej przygotowanego.
Jak dotrze spagnum to zrobię chyba mieszankę 50/50 z korą bo to maleństwo jest a samego mchu trochę się obawiam
Norbercie drink składa się z 1/3 alkoholu 40%, 2/3 wody demineralizowanej oraz kilku kropel płynu do mycia naczyń
Muszę nauczyć się pisać zrozumiale, żeby każdy wiedział o co mi chodzi
bo to co jest oczywiste dla mnie, nie musi być oczywiste dla każdego
nigdy nie dałabym czystego alkoholu bez rozcieńczenia na kwiaty bo wiem czym to grozi 
Jak dotrze spagnum to zrobię chyba mieszankę 50/50 z korą bo to maleństwo jest a samego mchu trochę się obawiam

Norbercie drink składa się z 1/3 alkoholu 40%, 2/3 wody demineralizowanej oraz kilku kropel płynu do mycia naczyń

Muszę nauczyć się pisać zrozumiale, żeby każdy wiedział o co mi chodzi

Pozdrawiam Czarna 

-
- 200p
Czy o ten środek chodzi? Nie ma na nim wzmianki o wełnowcach ale skoro tarczniki zwalcza to pewnie i z wełnowcami sobie poradzi

Od rana zacznę poszukiwania Mospilanu i wykonam oprysk na wszystkich roślinach z tej paczki.
Mam nadzieje, że nie przeniesie się to towarzystwo na resztę kwiatów bo w ubiegłym roku miałam małą inwazję tych brzydactw i kurcze nie chce powtórki z rozrywki
Nauczona doświadczeniem teraz każdego kwiata którego kupuje izoluje na msc i dopiero po tym czasie wnoszę na ,,parapety,,

Od rana zacznę poszukiwania Mospilanu i wykonam oprysk na wszystkich roślinach z tej paczki.
Mam nadzieje, że nie przeniesie się to towarzystwo na resztę kwiatów bo w ubiegłym roku miałam małą inwazję tych brzydactw i kurcze nie chce powtórki z rozrywki

Nauczona doświadczeniem teraz każdego kwiata którego kupuje izoluje na msc i dopiero po tym czasie wnoszę na ,,parapety,,

Pozdrawiam Czarna 

- norbert76
Tak, Mospilan zwalcza - a powinien, zwalczyć wełnowce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Nie polecam mieszania kory z mchem. Mech ma to do siebie, że bardzo kumuluje nawozy i trzeba go wymieniać raz na pół roku, bo "zakwita" na zielono a wtedy nie ma już swoich właściwości.
Albo kora albo mech. Jeśli chcesz większych wilgotność w podłożu z kory daj np seramisu w postaci glinki lub wermikulit.
Albo kora albo mech. Jeśli chcesz większych wilgotność w podłożu z kory daj np seramisu w postaci glinki lub wermikulit.
-
- 200p
Marto dziękuję za rady
chciałabym spróbować samego mchu ale nigdy nie miałam w nim żadnego storczyka i obawiam się przelania
chyba że naprawdę luźno dałabym ten mech.
Teraz mam korę z włóknem kokosowym ale doniczka 6' strasznie szybko będzie przesychać a większej nie dam bo za mało korzonków i stąd pomysł z dodaniem mchu
Póki co trzymam maluchy w plastikowym pudełku (otwartym!) w którym jest 2-3 cm keramzytu na dnie i woda. Storczyki są postawione na spodkach ;-)

Teraz mam korę z włóknem kokosowym ale doniczka 6' strasznie szybko będzie przesychać a większej nie dam bo za mało korzonków i stąd pomysł z dodaniem mchu

Póki co trzymam maluchy w plastikowym pudełku (otwartym!) w którym jest 2-3 cm keramzytu na dnie i woda. Storczyki są postawione na spodkach ;-)

Pozdrawiam Czarna 

- norbert76
Jednego falenopsisa posadziłem w mieszance kory i mchu i stracił korzenie, ale mam tez trzy inne i korzenie bardzo dobrze się u nich rozwijają, podobnie liście i jeden kwitnie. Mchu jednak nie jest za wiele, tak gdzieś około 30% i zauważyłem że wolniej przesycha podłoże w porównaniu do samej kory. Dlatego trzeba mieć wyczucie w doborze wielkości frakcji kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
To może zaryzykuje i też dam tego mchu tak ze 30%
albo sam mech- w końcu trzeba spróbować i wyrobić sobie opinie
a nóż mi podpasuje i korzonki będą rosły jak na drożdżach 

Pozdrawiam Czarna 

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może pokażesz jak wyglądają korzonki tego phala. Tak się składa że mam też tą krzyżówkę ( phal. penang girl x luedde-violacea) i moj rośnie w średniej frakcji kory z domieszką seramisu, wermikulitu i perlitu.
Większość storczyków u mnie jest w takiej mieszance i bardzo dobrze sobie w tym radzą.
Podłoże robię zawsze sama. Nie kupuję od kilku lat gotowego podłoża do storczykówm gdyż uważam że jest ono kiepskiej jakości.
Większość storczyków u mnie jest w takiej mieszance i bardzo dobrze sobie w tym radzą.
Podłoże robię zawsze sama. Nie kupuję od kilku lat gotowego podłoża do storczykówm gdyż uważam że jest ono kiepskiej jakości.
-
- 200p
Witaj Kasiu
wklejam zdjęcia które robiłam w trakcie przesadzania
Korzonki były moczone w topsinie i jak trochę podeschły to dałam odrobinkę cynamonu i dopiero wsadziłam wszystko w doniczkę.
Podłoże to kora, czipsy kokosowe, troszkę włókna i perlit. Dałam warstwę keramzytu wcześnie moczonego około 2 tyg. W wodzie z dzbanka z filtrem dafi- woda była codziennie zmieniana i keramzyt dodatkowo był płukany.
No i to chyba wszystko
nożyczki przed zabiegiem dezynfekowałam spirytusem a korę widoczną na zdjęciach jeszcze rozdrobniłam troszkę.

Korzonki były moczone w topsinie i jak trochę podeschły to dałam odrobinkę cynamonu i dopiero wsadziłam wszystko w doniczkę.
Podłoże to kora, czipsy kokosowe, troszkę włókna i perlit. Dałam warstwę keramzytu wcześnie moczonego około 2 tyg. W wodzie z dzbanka z filtrem dafi- woda była codziennie zmieniana i keramzyt dodatkowo był płukany.
No i to chyba wszystko

Pozdrawiam Czarna 

- norbert76
W tym podłożu korzenie będą bardzo szybko przesychać. Mam parę w podobnych to muszę moczyć co około 3 - 4 dni. Ogólnie to mam posadzone swoje storczyki w różnym podłożu. Część mam w gotowym, różnych producentów i muszę potwierdzić niestety za Kasią, że są słabej jakości, często zawierające niepotrzebne jakieś śmieci. Dlatego szybko przeszedłem na korę śródziemnomorską o różnej frakcji. Trochę tutaj z nią eksperymentuję, mieszając w rożnych proporcjach. Najlepiej z tego co zauważyłem jeśli chodzi o falenopsisy z większymi korzeniami sprawdza się frakcja 9-12 zmieszana z 6-9. Natomiast storczyki z drobnymi korzeniami daje do frakcji 6-9.
Mam też parę falenopsisów w mieszance kory i keramzytu i tutaj też ładnie rozwijają się korzenie, tylko trzeba częściej moczyć.
Mam też parę falenopsisów w mieszance kory i keramzytu i tutaj też ładnie rozwijają się korzenie, tylko trzeba częściej moczyć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam się z Norbertem w tak usypanym podłożu będzie szybko przesychać. Jeśli masz czas co 3-4 dni moczyć to powinno być ok. Choć w 30 stopniowych upałach i taki czas może być za długi.
Dziury po boku doniczki będą dodatkowo wysuszać podłoże.
Kora musi być drobniejsza żeby szczeliny się lepiej wypełniły. Z włókna kokosowego bym zrezygnowała.
U mnie storczyki mają drobniejszą korę wtedy koło tyg. wytrzymują.
Dziury po boku doniczki będą dodatkowo wysuszać podłoże.
Kora musi być drobniejsza żeby szczeliny się lepiej wypełniły. Z włókna kokosowego bym zrezygnowała.
U mnie storczyki mają drobniejszą korę wtedy koło tyg. wytrzymują.