Storczyki Czarnej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Czarnej

Post »

Falenopsisy nie wymagają wapnia w podłożu. Najpewniej ta muszelka znalazła się całkowicie przypadkowo.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
beata_1252
200p
200p
Od: 5 lut 2018, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Norbercie :wit Tych muszelek było sporo a nawet więcej praktycznie 50% podłoża to była właśnie pokruszona muszla :roll: w pierwszej chwili gdy zobaczyłam coś jaśniejszego przez doniczkę, pomyślałam o perlicie ale gdy wywaliłam całość i zobaczyłam tą muszle to szczerze byłam w szoku :shock: na domiar złego po szczegółowych oględzinach kupionego towarzystwa stwierdziłam, że kupiłam Liodoro z lokatorami na gapę ;:223 w jednym z kwiatów, między płatkami i nad warżką ukryły się wełnowce ;:214 także ten tego ;:222 wyczuwam wojnę na horyzoncie ;:163 ;:161
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Póki co rozrobiłam troszkę drinka z płynem do mycia naczyń i pozbierałam gapi patyczkami higienicznymi zamoczonymi w roztworze.
Pozdrawiam Czarna :-)
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Te plamy na liściach to zmiany grzybiczne. Posmaruj nierozcięczonym Topsin z obu stron.

Muszelki to nie powinny być. Nie można sugerować się tym co producent użył, bo nie zawsze jego działania są zgodne ze sztuką.

Odnośnie wełnowców - ja bym wszystkie nowe rośliny opryskała chemią. Niestety wiem co to znaczy "przegapić" jednego towarzysza na gapę a później walka z wełnowcem w cały domu. ;:214
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drink z płynem do mycia naczyń? Ten alkohol rozrobiłaś z wodą? Jak nie to popalisz liście!
To nic nie da, za parę dni będą znowu. Tylko Mospilan.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
beata_1252
200p
200p

Post »

Zmiany posmaruje topsinem tak jak radzisz Marto odnośnie muszelek teraz już ich nie ma, storczyk jest w samej sredniej korze i na spodzie ma warstwe keramzytu wcześniej przygotowanego.

Jak dotrze spagnum to zrobię chyba mieszankę 50/50 z korą bo to maleństwo jest a samego mchu trochę się obawiam :?

Norbercie drink składa się z 1/3 alkoholu 40%, 2/3 wody demineralizowanej oraz kilku kropel płynu do mycia naczyń ;:108

Muszę nauczyć się pisać zrozumiale, żeby każdy wiedział o co mi chodzi ;:124 bo to co jest oczywiste dla mnie, nie musi być oczywiste dla każdego :;230 nigdy nie dałabym czystego alkoholu bez rozcieńczenia na kwiaty bo wiem czym to grozi :oops:
beata_1252
200p
200p

Post »

Czy o ten środek chodzi? Nie ma na nim wzmianki o wełnowcach ale skoro tarczniki zwalcza to pewnie i z wełnowcami sobie poradzi :wink:

Obrazek

Od rana zacznę poszukiwania Mospilanu i wykonam oprysk na wszystkich roślinach z tej paczki.

Mam nadzieje, że nie przeniesie się to towarzystwo na resztę kwiatów bo w ubiegłym roku miałam małą inwazję tych brzydactw i kurcze nie chce powtórki z rozrywki ;:124

Nauczona doświadczeniem teraz każdego kwiata którego kupuje izoluje na msc i dopiero po tym czasie wnoszę na ,,parapety,, ;:108
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Mospilan zwalcza - a powinien, zwalczyć wełnowce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Nie polecam mieszania kory z mchem. Mech ma to do siebie, że bardzo kumuluje nawozy i trzeba go wymieniać raz na pół roku, bo "zakwita" na zielono a wtedy nie ma już swoich właściwości.
Albo kora albo mech. Jeśli chcesz większych wilgotność w podłożu z kory daj np seramisu w postaci glinki lub wermikulit.
beata_1252
200p
200p

Post »

Marto dziękuję za rady :wink: chciałabym spróbować samego mchu ale nigdy nie miałam w nim żadnego storczyka i obawiam się przelania :oops: chyba że naprawdę luźno dałabym ten mech.

Teraz mam korę z włóknem kokosowym ale doniczka 6' strasznie szybko będzie przesychać a większej nie dam bo za mało korzonków i stąd pomysł z dodaniem mchu :oops:

Póki co trzymam maluchy w plastikowym pudełku (otwartym!) w którym jest 2-3 cm keramzytu na dnie i woda. Storczyki są postawione na spodkach ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednego falenopsisa posadziłem w mieszance kory i mchu i stracił korzenie, ale mam tez trzy inne i korzenie bardzo dobrze się u nich rozwijają, podobnie liście i jeden kwitnie. Mchu jednak nie jest za wiele, tak gdzieś około 30% i zauważyłem że wolniej przesycha podłoże w porównaniu do samej kory. Dlatego trzeba mieć wyczucie w doborze wielkości frakcji kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
beata_1252
200p
200p

Post »

To może zaryzykuje i też dam tego mchu tak ze 30% ;:224 albo sam mech- w końcu trzeba spróbować i wyrobić sobie opinie ;:108 a nóż mi podpasuje i korzonki będą rosły jak na drożdżach :tan
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może pokażesz jak wyglądają korzonki tego phala. Tak się składa że mam też tą krzyżówkę ( phal. penang girl x luedde-violacea) i moj rośnie w średniej frakcji kory z domieszką seramisu, wermikulitu i perlitu.
Większość storczyków u mnie jest w takiej mieszance i bardzo dobrze sobie w tym radzą.
Podłoże robię zawsze sama. Nie kupuję od kilku lat gotowego podłoża do storczykówm gdyż uważam że jest ono kiepskiej jakości.
beata_1252
200p
200p

Post »

Witaj Kasiu :wit wklejam zdjęcia które robiłam w trakcie przesadzania :wink:

Korzonki były moczone w topsinie i jak trochę podeschły to dałam odrobinkę cynamonu i dopiero wsadziłam wszystko w doniczkę.

Podłoże to kora, czipsy kokosowe, troszkę włókna i perlit. Dałam warstwę keramzytu wcześnie moczonego około 2 tyg. W wodzie z dzbanka z filtrem dafi- woda była codziennie zmieniana i keramzyt dodatkowo był płukany.

No i to chyba wszystko :oops: nożyczki przed zabiegiem dezynfekowałam spirytusem a korę widoczną na zdjęciach jeszcze rozdrobniłam troszkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym podłożu korzenie będą bardzo szybko przesychać. Mam parę w podobnych to muszę moczyć co około 3 - 4 dni. Ogólnie to mam posadzone swoje storczyki w różnym podłożu. Część mam w gotowym, różnych producentów i muszę potwierdzić niestety za Kasią, że są słabej jakości, często zawierające niepotrzebne jakieś śmieci. Dlatego szybko przeszedłem na korę śródziemnomorską o różnej frakcji. Trochę tutaj z nią eksperymentuję, mieszając w rożnych proporcjach. Najlepiej z tego co zauważyłem jeśli chodzi o falenopsisy z większymi korzeniami sprawdza się frakcja 9-12 zmieszana z 6-9. Natomiast storczyki z drobnymi korzeniami daje do frakcji 6-9.
Mam też parę falenopsisów w mieszance kory i keramzytu i tutaj też ładnie rozwijają się korzenie, tylko trzeba częściej moczyć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgadzam się z Norbertem w tak usypanym podłożu będzie szybko przesychać. Jeśli masz czas co 3-4 dni moczyć to powinno być ok. Choć w 30 stopniowych upałach i taki czas może być za długi.
Dziury po boku doniczki będą dodatkowo wysuszać podłoże.
Kora musi być drobniejsza żeby szczeliny się lepiej wypełniły. Z włókna kokosowego bym zrezygnowała.
U mnie storczyki mają drobniejszą korę wtedy koło tyg. wytrzymują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”