Od ponad miesiaca używam czarci pazur,preparat z afrykaćskiego zielska, w postaci
smarowidła i pigułek, chyba trochę lepiej.
Bardzo lubię zapach korony cesarskiej. Podobny zaopach ma jeszcze Codonopsis,
pnacze podobne do dzwonka.
Kot obgryza mi różne rzeczy, kiedyś pąki hortensji bukietowej, serduszkę okazałą już drugi rok z rzędu mi obgryzł, wilczomlecza, itp. Najpierw obwąchuje, jeśli mu posmakuje to obgryzie jeśli go poirytuje zapach to ciach ze złości łapą i oberwany kwiatek a przecież hiacynty tak ładnie pachną... ale nie dla mojego kota. A poza tym, gdzie siądzie motyl to już można zapomnieć o kwiatku, jeżówki wyglądają jak po gradzie.
U mnie w tym miejscu gdzie rosła i przez kilka lat pięknie kwitła nornice zrobiły sobie wyjście na działkę. Przy okazji zjadły wszystkie szachownice niskie takie w kosteczki i żółte z fioletowym brzegiem lekko falowanym. Bardzo mi było żal.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz
Witam, obejrzałam pogodę na pogodynce i nadchodzą przymrozki do minus 4 stopni, moje szachownice mają już ok. 20 cm i nie wiem czy mam je czymś zabezpieczyć, czy takie przymrozki im nie zaszkodzą, to pytanie dotyczy również hiacyntów, krokusów, żonkili i tulipanów. A już cieszyłam się, że będzie ciepło
pozdrawiam
Cebulowym na pewno mróz nie zaszkodzi. One muszą to znosić co roku.
Po fali mrozów 10 marca 2005 r. mapka Polski nie było żadnych uszkodzeń wśród wiosennych kwiatów
Witam,
dzisiaj po raz pierwszy na forum, ale idzie zimno (Dolnośląskie), a moje korony mają już ponad 20 cm wysokości. Czy nie zmarzną. To pierwszy rok uprawy, więc cała nadzieja w Was.
Pozdrawiam
Witam Cię Magdo wśród ludzi "zakręconych". ;:2 Mieszkasz w najcieplejszym regionie Polski i martwisz się o chłody. To co my mamy powiedzieć. Ja myślę, że o tę roślinę nie musisz się martwić . Mam ją u siebie od wielu lat i nigdy nic jej się nie stało a rozmnaża się błyskawicznie.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz