Pod Dębem ;)
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pod Dębem ;)
Joasiu , przed Tobą piękny czas tworzenia własnego , wymarzonego ogrodu a z gabarytów działki widać , że pracy nie zabraknie .Dzięki starym nasadzeniom nie musisz czekać latami na własne owoce , wystarczy zadbać o to co już rośnie . Z pigwy można zrobić na zimę syrop który zastąpi Ci cytrynę , wystarczy pokroić owoce i zasypać cukrem ale sporo bo pigwa kwaśna jak cytryna , jak puści sok to zlać i postawić w chłodne miejsce lub do lodówki . Możesz też pokrojoną albo startą na tarce na grubych oczkach podlać odrobiną wody , dodać cukier i poddusić , ciągle mieszać bo jest gęsta i jak już jest w miarę miękka włożyć do słoiczków i masz pyszną marmoladę a robi się to błyskawicznie i bez żadnych żelujących cukrów bo pigwa ma w sobie podobnie jak czarna porzeczka ogromną ilość pektyny .No i naleweczka jest pyszna , polecam .Upały się skończyły więc i prace będą szły pełną parą , życzę owocnej i przyjemnej pracy
.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O padało pół dnia.A u mnie raz z godzinę a na drugi dzień z pół godzinki tyle
No wiadomo jak aniołek pomaga to prace idą szybko
Piękne floksy.I ta nowa hosta.Będziesz ją dzieliła ?

No wiadomo jak aniołek pomaga to prace idą szybko

Piękne floksy.I ta nowa hosta.Będziesz ją dzieliła ?
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Joanno, taki ogród jak Twój, to jest po prostu rarytasik
. Ten etap tworzenia jest bardzo interesujący. Tyyyle pomysłów można zrealizować. A dodatkowo masz na czym bazować, bo już całkiem ładne rośliny wypatrzyłam. Miłego ogrodowania! 

Witam wszystkich odwiedzających
Nie wiem czy coś dziś porobię nie czuję się najlepiej . Może zamiast ogródka wezmę się za skrzynki , które dostałam .

JAKUCH cieszę się , że to jednak floksy . Jak przekwitną chce je obciąć ,podzielić i posadzić na nowe miejsce . Tu gdzie rosną docelowo między świerkami mają być lawendy . Do przesadzenia z tego miejsca jest jeszcze piwonia . Jeszcze chwila i też ja będę przesadzać .
plocczanka Dziękuję za miłe słowa . Mały ogrodnik czasami więcej psoci jak pomaga . Uwielbia mamie dokładać roboty , choćby ostatni przykład wysprzątania auta . Poszłam tylko pranie wywiesić po powrocie czekało mnie jeszcze więcej sprzątania tyle ziemi było w środku
pela11 Bardzo ci dziękuję za przepis , tylko pytanie odnośnie pigwy a raczej pigwowca , bo ja mam na działce chyba pigwowca bo jest w formie krzewu . Czy z nim postępuje się tak samo?? . Czytałam , że zbiera się dopiero po pierwszych przymrozkach .
anabuko1 u mnie dziś jest pochmurno , więc też może popadać . Hosta została podzielona na trzy kępy . W całości jak bym posadziła to z jednej strony byłaby łysa z racji oddzielenia . I zyskałam takim cudem trzy sadzonki
kania Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa . I tak będę od Ciebie ściągać bo masz bajeczny ogród
Nie wiem czy coś dziś porobię nie czuję się najlepiej . Może zamiast ogródka wezmę się za skrzynki , które dostałam .

JAKUCH cieszę się , że to jednak floksy . Jak przekwitną chce je obciąć ,podzielić i posadzić na nowe miejsce . Tu gdzie rosną docelowo między świerkami mają być lawendy . Do przesadzenia z tego miejsca jest jeszcze piwonia . Jeszcze chwila i też ja będę przesadzać .
plocczanka Dziękuję za miłe słowa . Mały ogrodnik czasami więcej psoci jak pomaga . Uwielbia mamie dokładać roboty , choćby ostatni przykład wysprzątania auta . Poszłam tylko pranie wywiesić po powrocie czekało mnie jeszcze więcej sprzątania tyle ziemi było w środku

pela11 Bardzo ci dziękuję za przepis , tylko pytanie odnośnie pigwy a raczej pigwowca , bo ja mam na działce chyba pigwowca bo jest w formie krzewu . Czy z nim postępuje się tak samo?? . Czytałam , że zbiera się dopiero po pierwszych przymrozkach .
anabuko1 u mnie dziś jest pochmurno , więc też może popadać . Hosta została podzielona na trzy kępy . W całości jak bym posadziła to z jednej strony byłaby łysa z racji oddzielenia . I zyskałam takim cudem trzy sadzonki

kania Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa . I tak będę od Ciebie ściągać bo masz bajeczny ogród

Wiecie mam problem z tą częścią ogrodu nie mam na niego pomysłu , może Wy mi coś poradzicie . Bardzo nieciekawie to wygląda , Było w całości zarośnięte bzami że nawet nie było widać tej wyspy , ale jak widzicie na zdjęciach nieciekawie to wygląda krzaki są suche wszędzie widać stare wycięte pnie , nawet wierzba mandżurska ucierpiała .

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Ja bym po prostu skróciła te pieńki.
Paprocie mają teraz więcej miejsca, same szybko się rozrosną.
Iglaki wiosną warto wynawozić, można też dać im trochę nawozu jesiennego.
Jesienny rożni się pod wiosennego zawartością azotu oraz innych mikroelementów, więc należy dawać nawóz zgodny z pora roku.
Myślę, ze to miejsce po takim potraktowaniu za rok będzie wyglądało zupełnie inaczej.
Bzy będą odrastać, więc jeżeli ich tam nie chcesz, to będziesz musiała likwidować odrosty.
Paprocie mają teraz więcej miejsca, same szybko się rozrosną.
Iglaki wiosną warto wynawozić, można też dać im trochę nawozu jesiennego.
Jesienny rożni się pod wiosennego zawartością azotu oraz innych mikroelementów, więc należy dawać nawóz zgodny z pora roku.
Myślę, ze to miejsce po takim potraktowaniu za rok będzie wyglądało zupełnie inaczej.
Bzy będą odrastać, więc jeżeli ich tam nie chcesz, to będziesz musiała likwidować odrosty.
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Masz piękną działeczkę i sporo terenu do obrobienia, fajnie że masz już duże nasadzenia, to są super ramy dla ogrodu

Fajny to chociaż bardzo pracowity czas tworzenia swojego ogrodu, ale jaki potem człowiek szczęśliwy, jak coraz piękniej się robi, a u Ciebie zmiany idą widzę na całego

Skoro postanowiłaś wejść na FO, to uważaj bo tu różnymi chciejstwami bardzo szybko się zaraża

Będę odwiedzać i podziwiać,życzę cierpliwości w tworzeniu swojego kawałka ogrodu

Hej, witaj Asiu , masz duże pole do popisu , tło z zimozielonych robi dużą robotę. Sadź rośliny dużymi plamami kolorystycznymi na takim tle i staraj się o piętrowość. Będziesz miała poczucie gęstości. Skoro kochasz miskanty to na pewno grupy bylinowe poprzetykaj zwiewnymi trawami - u Soni 2704 zobaczysz cuda.
I nie spiesz się ... daj sobie czas na wybranie z katalogu lub innych ogrodów to co Ci się podoba . Floksy to strzał w 10 nie da się ich zmarnować i pięknie przyrastają.
Czasu ze względu na szkraba masz pewnie niewiele, ale to się zmieni i ruszysz pełną parą.
No i to hobby motocyklowe trochę przerażające ...
Bardzo chętnie będę do Ciebie zaglądać. Ja choć działkuję już 8 rok dopiero teraz nabieram rozpędu. Moje dzieci podrosły. Jak kupowałam działkę syn miał 3 lata, potem doszła jeszcze córcia. Niewiele mogłam kipić ale i tak dumna jestem ze wszystkiego.
Życzę powodzenia w tworzeniu Waszego raju na ziemi....
I nie spiesz się ... daj sobie czas na wybranie z katalogu lub innych ogrodów to co Ci się podoba . Floksy to strzał w 10 nie da się ich zmarnować i pięknie przyrastają.
Czasu ze względu na szkraba masz pewnie niewiele, ale to się zmieni i ruszysz pełną parą.
No i to hobby motocyklowe trochę przerażające ...

Życzę powodzenia w tworzeniu Waszego raju na ziemi....
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Dobry wieczór
Późna pora , ale jeszcze przed snem wpadłam się przywitać na chwilę .
W ogrodzie mało dziś prac, trochę zrobiłam przy rabacie mianowicie walczę z chwastami jeszcze .
Cały dzień latałam po urzędach więc nie miałam dziś siły na ogród . Sprawy urzędowe bardziej mnie wykańczają niż ciężka praca w ogrodzie.
Przyszedł zamówiony rębak więc jutro bierzemy się za cięcie gałęzi .
Jeszcze tak dla relaksu wyszlifowałam już dwie skrzynie . Później będą malowane i na przyszły rok na kwiaty będzie jak znalazł .
A takiego gościa przyłapałam w domu na mojej bazylii .

A tak zaczyna się mój ogród to jego początek w sensie wjazd na podwórko

Madziagos chyba jednak na wiosnę dam nawóz . Co do bzów to się zgodzę ciężko to wyplenić niestety . Będę wycinać najwyżej może kiedyś im się znudzi i przestaną rosnąć
Krychna żebyś Ty widziała mój zeszyt z zapiskami i ile już tam wpisane to ja nawet mówię sobie że to za dużo
. Najbardziej zależy mi na wiedzy chociaż te chciejstwa to taka wisienka na torcie , cały czas mam masę pytań , jak nie o rośliny to co kiedy i gdzie
. Ale myślę , że z czasem to ja komuś pomogę swoją wiedza .
nyna76 Duże pole jest , mało czasu na to wszystko a jeszcze malec lata to tak jak mówisz . Czasem jest tak że siedzi przy mnie i się grzecznie bawi , a czasami bywają dni że nie zdążę grabi do ręki wziąć i już mnie gdzieś ciągnie . Ale myślę sobie ogród nie zając nie ucieknie pomału do przodu i da się radę .
Także zapraszam Cię wpadaj śmiało też bedę gościć u Ciebie
Późna pora , ale jeszcze przed snem wpadłam się przywitać na chwilę .
W ogrodzie mało dziś prac, trochę zrobiłam przy rabacie mianowicie walczę z chwastami jeszcze .

Cały dzień latałam po urzędach więc nie miałam dziś siły na ogród . Sprawy urzędowe bardziej mnie wykańczają niż ciężka praca w ogrodzie.
Przyszedł zamówiony rębak więc jutro bierzemy się za cięcie gałęzi .
Jeszcze tak dla relaksu wyszlifowałam już dwie skrzynie . Później będą malowane i na przyszły rok na kwiaty będzie jak znalazł .
A takiego gościa przyłapałam w domu na mojej bazylii .

A tak zaczyna się mój ogród to jego początek w sensie wjazd na podwórko

Madziagos chyba jednak na wiosnę dam nawóz . Co do bzów to się zgodzę ciężko to wyplenić niestety . Będę wycinać najwyżej może kiedyś im się znudzi i przestaną rosnąć

Krychna żebyś Ty widziała mój zeszyt z zapiskami i ile już tam wpisane to ja nawet mówię sobie że to za dużo

nyna76 Duże pole jest , mało czasu na to wszystko a jeszcze malec lata to tak jak mówisz . Czasem jest tak że siedzi przy mnie i się grzecznie bawi , a czasami bywają dni że nie zdążę grabi do ręki wziąć i już mnie gdzieś ciągnie . Ale myślę sobie ogród nie zając nie ucieknie pomału do przodu i da się radę .
Także zapraszam Cię wpadaj śmiało też bedę gościć u Ciebie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Oj Joasiu ja z pewnością nie pomogę w rozwiązaniu tematu zagospodarowania terenu bo za żywotnikami nie przepadam .Może gdybym miała większą powierzchnię też bym sobie jakieś zafundowała. Oj przy takim brzdącu niewiele popracujesz chyba jak zaśnie ,albo jak piszesz jak ma dobry dzień .Buziaczki dla maluszka
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Joasiu , pigwa , czy pigwowiec to tylko różnica w formie , ale owoce traktuje się w taki sam sposób , ja też mam pigwowce krzewy , Z tymi krzaczorami , to zrób jak radzą dziewczyny , gdyby jednak nie zadawalały cię skutki , to zawsze możesz wyciąć wszystko co jest na dolnych gałęziach a górę ukształtować coś w rodzaju bonsai , podsypać korą , obsadzić wrzosem i będzie wyglądało super , wyciąć zawsze zdążysz nie spiesz się , masz duży ogród .Wierzbę wiosną bardzo mocno przytnij a odrośnie jeszcze ładniejsza , nawet tak mocno jak ogławia się zwykłe wierzby .
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Joasiu! Znalazłam Twój wątek przypadkiem i chciałabym zostać, żeby podglądać przemianę zielonego ogrodu w kolorowo kwitnący.Nie mam jeszcze swojego wątku, wdrażam się! Mam kwitnący galimatias w ogrodzie i zbieram się do rewolucji, bo kompozycji to u mnie nie znajdzie! Gdzie kawałek miejsca to coś wsadzę, coś się posieje samo, coś ja posieję, albo jakiś kawałek wetknę, a to się przesadzi,a potem zostaje i tym sposobem robi się busz!
Zaczynałam na pustym polu i ciągle walczę z przeciągami, bo nie przepadam za iglakami, a one są nieocenioną osłoną zwłaszcza zimą! Toteż nie śpiesz się z wycinaniem, bo przyłożysz piłę i w minutę wytniesz coś co rosło kilka albo kilkanaście lat. Szkoda cisów, one wolno rosną.Nie doczytałam jaką masz powierzchnię działki? Dlaczego wycięłaś bzy? Nie lubisz ich zapachu? Przy pieńku można posadzić jakiś bluszcz, barwinek czy powojnik, a na nim ustawić donicę z kolorową kompozycją. Te świerki conica wyglądają świetnie, to chyba mają kwaśne podłoże, dlatego nie sadziłabym tam lawendy, bo ona woli zasadę zdecydowanie. A jakaś fajna kocimiętka, kwiaty i zapach podobne, albo przywrotnik ostroklapowy, też ciekawy na obwódkę.On też woli zasadowe podłoże, ale u mnie rośnie w kwaśnym raczej i daje radę.Do tego jakieś cebulkowe i będzie pięknie, a może tam już są jakieś cebule?No to już zapchałam Ci rabatkę, bo oczywiście zostawiłabym tę piwonię i floksa, a przed piwonią jakiegoś niskiego asterka, albo chryzantemkę, żeby kwitło jesienią i jest busz!
Te szybko rosnące badyle mi wyglądają na wierzbowe, a ten drugi ścięty krzew to może krzewuszka?
Dużo radochy z urządzania ogrodu!
Zaczynałam na pustym polu i ciągle walczę z przeciągami, bo nie przepadam za iglakami, a one są nieocenioną osłoną zwłaszcza zimą! Toteż nie śpiesz się z wycinaniem, bo przyłożysz piłę i w minutę wytniesz coś co rosło kilka albo kilkanaście lat. Szkoda cisów, one wolno rosną.Nie doczytałam jaką masz powierzchnię działki? Dlaczego wycięłaś bzy? Nie lubisz ich zapachu? Przy pieńku można posadzić jakiś bluszcz, barwinek czy powojnik, a na nim ustawić donicę z kolorową kompozycją. Te świerki conica wyglądają świetnie, to chyba mają kwaśne podłoże, dlatego nie sadziłabym tam lawendy, bo ona woli zasadę zdecydowanie. A jakaś fajna kocimiętka, kwiaty i zapach podobne, albo przywrotnik ostroklapowy, też ciekawy na obwódkę.On też woli zasadowe podłoże, ale u mnie rośnie w kwaśnym raczej i daje radę.Do tego jakieś cebulkowe i będzie pięknie, a może tam już są jakieś cebule?No to już zapchałam Ci rabatkę, bo oczywiście zostawiłabym tę piwonię i floksa, a przed piwonią jakiegoś niskiego asterka, albo chryzantemkę, żeby kwitło jesienią i jest busz!
Te szybko rosnące badyle mi wyglądają na wierzbowe, a ten drugi ścięty krzew to może krzewuszka?
Dużo radochy z urządzania ogrodu!
Ogród pod wierzbą 3

JAKUCH na ten rok zostają na razie tak jak jest nie mam pomysłu więc na razie niech będzie tak , może przez zimę wpadnie mi coś do głowy .Dziękuję za buziaki dla Szymona ale on jest anty buziak . Nie chce się nawet przytulić twardy

pela11 Dziękuję za rady o wrzosach nie myślałam , bo trochę się boję ich w ogrodzie bo trzeba wiedzieć jak się nimi zajmować . Ale pomyślę na przyszły rok w tym już nię będę z tym nic robiła .

marta64 Witaj na moim wątku cieszę się z odwiedzin i tego , że będziesz zaglądać . Będę czekać aż założysz swój wątek bo jestem bardzo ciekawa co Ty tam za gąszcz masz

Może i masz rację z tą lawendą , kocimiętka tez mi się podoba więc wezmę ją pod uwagę. Dziękuję

A co do ogrodu od czwartku tyramy jak spychy dwa dni na rębaku i na kosiarkach . Sąsiedzi nas przeklną bo u nas ciągle coś chodzi . Ale gałęzie zmielone ,kolejna część działki wykoszona, zgrabiona i wywiezione siano.
Kupiłam dziś cebulki krokusów ,ale musze poczytac bo nie wiem kiedy i jak sadzić

Pozdrawiam i zapraszam

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Asiu, pracowita kobietko, nie jest łatwo przy takim kochanym Brzdącu zaplanowaną robotę w plenerze zrealizować w pełni, a Tobie się to udaje.
Wielkie brawa dla Ciebie
A Brzdąca wycałuj od forumowej babci. 

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.

Lucynko bardzo dziękuje

Byłam w sklepie i nie mogłam się oprzeć wzięłam wszystkie jakie mieli . Jeżeli one tak pięknie kwitną jak wyglądają na tych obrazkach to nie mogę się doczekać wiosny . Zastanawiam się tylko czy nornice mi ich nie zjedzą ???