Ogródek Przemka-cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka-cz.4
Nie wszystkie pierwiosnki przemarzają zimą ale ja na wszelki wypadek staram się swoje lekko przykrywać gałązkami świerka. Chodzi raczej by nie traciły wody przez transpirację oraz by nieco później rozpoczynały wegetację wiosną. Na pewno warto okryć bezłodygowe i ząbkowane. Storczykowych nie mam więc nie wiele o nich mogę powiedzieć. U mnie niektóre rośliny P. juliae zimują nawet w niezadołowanych doniczkach więc nie jest najgorzej.
-
Praktycznie odmiany pomidorów na sezon 2018 wybrane. Corazon F1, VP1 F1, Voluptuoso F1 oraz Żółta Sakiewka . Do tego dojdą w symbolicznych ilościach (po 2 sztuki): Cornabel F1, White Beefsteak, Berner Rose, Marmande, Cherokee Purple, Chocolate Stripes, San Marzano 2, Brutus i Stara Babcina Malinówka. Tym razem nie będę się bawił w produkcję nadwyżek bo to zawsze doprowadza do pogorszenia stanu rozsady. Dobra rozsada jest podstawą sukcesu więc koniec z prowizorką. Na najwcześniejszy zbiór 20 sadzonek zostanie posadzonych w pierścieniach (a właściwie w wiaderkach bez dna) i będą to odmiany VP 1 F1 oraz Voluptuoso F1. Mam również nadzieję, że łatwiej mi będzie sterować temperaturą podczas produkcji rozsady bo oprócz lampy sodowej będę dysponował oświetleniem GROWY-LED 154 100W.
-
U teścia pierwsze pomidory już wykiełkowały. Ja na razie z wysiewami nie będę się wygłupiał. Być może pod koniec stycznia wysieję trochę wczesnych porów ale z resztą nasion poczekam co najmniej do połowy lutego. Zapadła decyzja o całkowitym remoncie skalniaka. Nie ma szans na wykopanie kosodrzewiny ale z całą resztą się pożegnam. Mam nadzieję, że miłki dadzą się przesadzić a nad resztą roślin płakał nie będę. Przy okazji remontu skalniaka wypięknieje też oczko wodne oraz żurawinowisko. Takie przynajmniej są moje oczekiwania.
-
Pomocy!!! Zostałem na nieco ponad 3 tygodnie opiekunem psa a właściwie suczki Trufli rasy Chow Chow. Może jakieś dobre rady?
- wlodarek
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2014, o 10:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W sylwestrową noc uzbrój go w stopery do uszu
Swoją drogą fajny niedźwiadek.

Swoją drogą fajny niedźwiadek.
"Nikt nie wygłasza lepszych kazań niż mrówka, która nic nie mówi" -Carlo Carretto
-
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny Chow-Chow ciekawa rasa, do roku 2000 byliśmy tez właścicielami dwóch pięknych suczek tej rasy /rudej i czarnej/.
Pozdrawiam Zenek
-
Witaj Zenku! Z tego co widziałem na Twoich zdjęciach z lata jakiś piesek biega u Was po ogrodzie. Rozumiem, że róże Twoje ale jeżówki już nie.
Jak tam u Was z rannikami bo jest szansa, że na wiosnę będę dysponował jakimiś nadwyżkami.

-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witamprzemek1136 pisze:Praktycznie odmiany pomidorów na sezon 2018 wybrane. Corazon F1, VP1 F1, Voluptuoso F1 oraz Żółta Sakiewka . Do tego dojdą w symbolicznych ilościach (po 2 sztuki): Cornabel F1, White Beefsteak, Berner Rose, Marmande, Cherokee Purple, Chocolate Stripes, San Marzano 2, Brutus i Stara Babcina Malinówka. Tym razem nie będę się bawił w produkcję nadwyżek bo to zawsze doprowadza do pogorszenia stanu rozsady. Dobra rozsada jest podstawą sukcesu więc koniec z prowizorką. Na najwcześniejszy zbiór 20 sadzonek zostanie posadzonych w pierścieniach (a właściwie w wiaderkach bez dna) i będą to odmiany VP 1 F1 oraz Voluptuoso F1. Mam również nadzieję, że łatwiej mi będzie sterować temperaturą podczas produkcji rozsady bo oprócz lampy sodowej będę dysponował oświetleniem GROWY-LED 154 100W.
Jaki jest koszt tej GROWY-LED 154 100w, bo sam czegoś poszukuje również czegoś do doświetlania?
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
Witaj Przemku!
W jak dużych opakowaniach i gdzie kupujesz nasiona marchwi Baltimore i Laguna?
W jak dużych opakowaniach i gdzie kupujesz nasiona marchwi Baltimore i Laguna?
Basia
-
Do tej pory kupowałem w opakowaniach po 25 tys. nasion. Ale z tego co ustaliłem to firma Nunhems sprzedaje od zeszłego roku Lagunę F1 w opakowaniach po 100 tys. nasion lub więcej. Z Baltimore F1 jest łatwiej bo Bejo Zaden dalej pakuje w opakowaniach po 25 tys. nasion. Ponieważ nasiona są kalibrowane warto kupować jak największe np. zamiast 1,6-1,8 mm zamówić 1,8-2,0 lub nawet 2,0-2,2 mm. Co do sklepów to najlepiej wpisz w wyszukiwarkę hasło: "nasiona holenderskie" a wyskoczy Ci kilkanaście sklepów. Aktualnie nie wszystkie mają już pełną ofertę więc z zakupami jeszcze czekam do końca stycznia-różnice cenowe są przeważnie niewielkie. Co prawda firmom nie wolno sprzedawać starych nasion ale ja osobiście wolę obejrzeć opakowanie więc przed zakupami w sklepach internetowych odwiedzam w Lublinie sklep Florimex.
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
A jak długo nasiona marchwi zachowują zdolność kiełkowania?
A nie zbierasz czasem chętnych na wspólny zakup?
A nie zbierasz czasem chętnych na wspólny zakup?
Basia
-
Nasiona marchwi przeważnie zachowują zdolność kiełkowania przez 3-4 lata. Na szczęście nasiona odmian wczesnych marchwi można wysiewać 2 razy w sezonie. Raz w połowie marca a drugi raz pod koniec czerwca/początek lipca. Staram się zebrać grupę chętnych do wspólnego zakupu i to nie tylko marchwi ale i papryki gruntowej, brukselki, bobu, fasolki, rzodkiewki a może i kalarepy ale to będę wiedział dopiero w połowie lutego jak rozpoczną się zajęcia koła ogrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lubartowie.
-
Aniu
Przesyłka dzisiaj dotarła! Wielkie dzięki!
No i będę miał znowu problemy z rozstawieniem rozsady a mówią, że od przybytku głowa nie boli
W tym roku chciałem się pobawić z wysiewami w substratach Hartmann ale na ścianie wschodniej nie ma dystrybutora. Trudno zostanie AURA Pasłęk i będę się znowu męczył by go dobrze nawilżyć.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To dobrze , że dotarły .
Od przybytku głowa boli i to bardzo .
Na ten rok miałam zrobić ostre cięcia , by o część ozdobną bardziej zadbać .
Ja też nie lubię Aury , ale w sklepach słaby wybór .Planuję dodać włókna
kokosowego i perlitu .Jakby co to mam nasiona( własny zbiór ) sałaty rzymskiej
Forenschlutz ( nie jestem pewna co do nazwy ) , zielona nakrapiana , smaczna ,
słodka , długo się przechowuje .Chyba sypnę kilka na sprawdzenie jak kiełkują .
Nasionami mogę się podzielić .
Miłego dnia .

Na ten rok miałam zrobić ostre cięcia , by o część ozdobną bardziej zadbać .
Ja też nie lubię Aury , ale w sklepach słaby wybór .Planuję dodać włókna
kokosowego i perlitu .Jakby co to mam nasiona( własny zbiór ) sałaty rzymskiej
Forenschlutz ( nie jestem pewna co do nazwy ) , zielona nakrapiana , smaczna ,
słodka , długo się przechowuje .Chyba sypnę kilka na sprawdzenie jak kiełkują .
Nasionami mogę się podzielić .
Miłego dnia .