Ps. Dodam ze jestem nowicjuszka i to moj pierwszy raz z daliami
Dalie wymagania,problemy - cz.1
Choroby nekajace dalie
Swego czasu kupilam dalie i wsadzilam je do donic ( bezposrednio na ogrod, sa tam od jakiegos miesiaca) i juz naturalnie wzeszly tak dosc dosc. Jednak boczne klacza zaczely mi czarniec od gruntu po wierzcholek i oczywiscie wiedna. Nie mam pojecia co sie dzieje i jak moge temu zarazdzic?? Oberwalam juz te dwie uschniete lodygi ale roslina dopiero wschodzi i zostaly jej tylko dwie
Nie wiem na co ta dalia choruje ani jak temu zarazdzic, prosze Pomozcie
Pozdrawiam ;)
Piękny kolor. Czy można prosić o nazwę i informację na jaką wysokość rośnie? Najchętniej to już zaklepałabym na następny rok kawałek kłącza tej ślicznotki.
Mam dalie w donicach i 4 miniaturowe już kwitną. Wysiałam też dalie mix kolorów, ale to jeszcze maleństwa. Może pod koniec lata zakwitną. Może wiecie ile czasu od posiania potrzeba do momentu pierwszych kwiatów?
Mam dalie w donicach i 4 miniaturowe już kwitną. Wysiałam też dalie mix kolorów, ale to jeszcze maleństwa. Może pod koniec lata zakwitną. Może wiecie ile czasu od posiania potrzeba do momentu pierwszych kwiatów?
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta dalia miała być troszkę inna

ale ta też jest śliczna, więc nie będę składała reklamacji
To moje pierwsze doświadczenia z daliami w donicach, więc nie wiem czy przeżyją do drugiego roku. Jeśli dasz mi jakieś wskazówki to mogę się z Tobą podzielić
Ta, którą pokazałam jest niska (ok 35 cm), mam jeszcze jedną, ale tamta jest wyższa i jeszcze nie kwitnie. Czekam więc na kolejna niespodziankę

ale ta też jest śliczna, więc nie będę składała reklamacji
To moje pierwsze doświadczenia z daliami w donicach, więc nie wiem czy przeżyją do drugiego roku. Jeśli dasz mi jakieś wskazówki to mogę się z Tobą podzielić
Ta, którą pokazałam jest niska (ok 35 cm), mam jeszcze jedną, ale tamta jest wyższa i jeszcze nie kwitnie. Czekam więc na kolejna niespodziankę
Za wiele doświadczenia nie mam. Zawsze moje dalie rosną dopóki się da. Wykopuję z ogródka, po pierwszym przymrozku, który ścina liście - to właśnie jest znak. Usuwam te liście i karpy przechowuję w trocinach. Te w doniczkach zabieram też po pierwszych przymrozkach. I tu są 2 opcje: jeśli się ma miejsce to z całymi doniczkami, jeśli nie to też trzeba z doniczek wyjąć i w trociny. Moje przezimowały bardzo dobrze na podłodze w spiżarni (nieogrzewanej, ale temperatura ok.4 stopni). Posadziłam do donic tak z miesiąc temu i trzymałam w domu. Kiedy pokazały się liście zaczęłam hartowanie. Teraz stoją na dworze i mają się dobrze.
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arlekin jest przecudowny :P Lubię ciapkowane i paskowane kwiaty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.