Co do nasionek , to kupuję takie gdzie jest napisane ,że można siac do doniczek , pod folie lub wprost do gruntu i ja wswzystko sieję do gruntu. W ub. roku dużo miałam takich na suszki i wszystko poszło dom gruntu. ładnie urosły i bez sensu siac do doniczek
Nasze 1500 m2 - cz.2
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze 1500 m2 - cz.2
Nie wiem czy dobrze napisałam Snieżnik, może to Śnieżyce--takie białe jak przebiśniegi . Niestety kolejny raz jesienią wsadziłam i nie widać . Widocznie jedne sie fajnie aklimatyzują inne nie .
Co do nasionek , to kupuję takie gdzie jest napisane ,że można siac do doniczek , pod folie lub wprost do gruntu i ja wswzystko sieję do gruntu. W ub. roku dużo miałam takich na suszki i wszystko poszło dom gruntu. ładnie urosły i bez sensu siac do doniczek
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko bardzo mi miło jeśli choć w tak drobny sposób mogę odwdzięczyć się za czerpane od was doświadczenie
Ja też długo bałam się ciąć silnie roślinki, dopóki z własnego doświadczenia nie przekonałam się, że niektóre naprawdę bardzo to lubią, a bez obcinania w końcu niszczeją... Teraz jak przeczytam, że ciąć to tnę bez zastanowienia
Karolinko wygooglowałam te śnieżyce, cudne są bardzo. Śnieżnik to jednak co innego, on ma takie niebiesko-fioletowe kwiaty. Skoro masz takie dobre doświadczenia z nasionkami to ja też tak zrobię
Denerwują mnie zastawione blaty nasionkami, potem to pikowanie, przesadzanie
A twoje zeszłoroczne zbiory suszków były naprawdę imponujące
Nasionka kupujesz co roku, czy zbierasz swoje?
Karolinko wygooglowałam te śnieżyce, cudne są bardzo. Śnieżnik to jednak co innego, on ma takie niebiesko-fioletowe kwiaty. Skoro masz takie dobre doświadczenia z nasionkami to ja też tak zrobię
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Gosiu,cudowny jest Twój ciemiernik ,taki niespotykany z kolorem liści ,i krokusiki tez pchają się na świat,moje dużo mniejsze,też codziennie staram się być w ogrodzie chociaż na chwilkę ,ale marnie to widzę ,tyle pracy mnie czeka ,a o pomocy nie mam co marzyć ,pozdrawiam i miłego dnia 
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu, mydlnicę mam te niziutką, ona właściwie trochę zanikła, więc tu z cięciem problem z głowy. Ale aster ma takie suche badylki wędrujące po ziemi, resztki wiesiołka też sterczą niesympatycznie - obciacham
Dzięki!
- iwek

- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Małgosiu u Ciebie już przedwiośnie już krokusy mają pąki i ciemiernik bordowy śliczny,ja mam dwa nowe ciemierniki,ale jeszcze nie zakwitły tylko biały kwitnie nieprzerwanie.Dziękuję za filmik o clematisach ja właśnie mam bylinowego i zastanawiałam się co z nim począć 
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu, pierwszy raz posiałam kwiatki na suszki, nasionka zebrałam i posieję . Podobnie cynie, ktore sieję od lat ze swoich zbiorów . Małgosiu , nie zawracaj sobie sianiem do doniczek, do gruntu a zobaczysz jak pięknie urosną

- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Małgosiu - bardzo dziękuję za film o cięciu powojników. Ale jeśli moje są młodziutkie, bo dopiero od ubiegłego roku, to też obowiązują zasady , o których jest mowa w filmie? Czy też ze względu na ich wiek powinnam uciąć wszystkie 30 cm od podłoża? Może wiesz?
-
clem3

Martusiu twój ogród jest nieporównywalnie większy od mojego to i pracy więcej... Jednak późniejsze kwitnienia wszystko ci wynagradzają
Niektóre moje krokusy już by kwitły, tylko czekają na słońce
Tak samo jak ja zresztą...
Aniu ja też już większość swoich badylków obcięłam
Iwonko mój ciemiernik zakwitł u mnie dopiero po kilku latach pierwszy raz, one trochę czasu potrzebują, ale warto czekać, bo te kwiaty bardzo długo utrzymują, nieprawdaż? Też się ucieszyłam, gdy znalazłam ten filmik o cięciu powojników, bo wcześniej mimo przeczytania kilku porad zawsze jakieś wątpliwości zostawały, a tu pan dość dokładnie pokazuje co i jak
Karolinko ja też tak zrobię jak ty
Może się nawet pokuszę o zebranie nasionek...
Ewuś ja młodziutkie tnę bardzo nisko, na początku mi szkoda było, ale teraz wiem, że to dla ich dobra, bo ładniej się zagęszczają. Poradniki mówią o 20-30 cm nad ziemią. Czasami jednak gdy pęd jest słaby, lub wyższe pąki biedne to tnę nawet niżej. Kieruję się zasadą p. Marczyńskiego - nad grubymi, ładnymi pąkami
Aniu ja też już większość swoich badylków obcięłam
Iwonko mój ciemiernik zakwitł u mnie dopiero po kilku latach pierwszy raz, one trochę czasu potrzebują, ale warto czekać, bo te kwiaty bardzo długo utrzymują, nieprawdaż? Też się ucieszyłam, gdy znalazłam ten filmik o cięciu powojników, bo wcześniej mimo przeczytania kilku porad zawsze jakieś wątpliwości zostawały, a tu pan dość dokładnie pokazuje co i jak
Karolinko ja też tak zrobię jak ty
Ewuś ja młodziutkie tnę bardzo nisko, na początku mi szkoda było, ale teraz wiem, że to dla ich dobra, bo ładniej się zagęszczają. Poradniki mówią o 20-30 cm nad ziemią. Czasami jednak gdy pęd jest słaby, lub wyższe pąki biedne to tnę nawet niżej. Kieruję się zasadą p. Marczyńskiego - nad grubymi, ładnymi pąkami
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
clem3

Mimo, że pogoda nadal nie jest idealna, niemal całą sobotę spędziłam w ogrodzie. Wysprzątałam kolejną rabatkę i dałam roślinkom jeść 
Mięśnie trochę protestują po takim długim leniuchowaniu, ale powoli prac ubywa i to jest najważniejsze
Coraz więcej roślinek daje oznaki życia, więc straty będą chyba mniejsze niż się obawiałam. Choć kwiatów nadal jak na lekarstwo...

Nic dziwnego skoro słońce tak nam skąpi swoich wdzięków
W sobotę tylko na chwilę zaczęło się przebijać zza chmur, krokusy nieśmiało zaczęły otwierać pyszczki...

... tylko po to, żeby chwilę później zamknąć je jeszcze szczelniej niż poprzednio
Mięśnie trochę protestują po takim długim leniuchowaniu, ale powoli prac ubywa i to jest najważniejsze
Coraz więcej roślinek daje oznaki życia, więc straty będą chyba mniejsze niż się obawiałam. Choć kwiatów nadal jak na lekarstwo...

Nic dziwnego skoro słońce tak nam skąpi swoich wdzięków

... tylko po to, żeby chwilę później zamknąć je jeszcze szczelniej niż poprzednio
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Gosiu,cudowny kolor ma Twój Ciemiernik i taki szybki,u mnie tylko biały kwitnie ,pozdrawiam 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Małgosiu jaki cudny ten ciemiernik
śliczny
u mnie coś tam przy ziemi wychodzi ale jeszcze nie widać .
Krokusów też jeszcze nie widać .
Słoneczka nam trzeba , podeślij jak Ci zaświeci
Krokusów też jeszcze nie widać .
Słoneczka nam trzeba , podeślij jak Ci zaświeci
No, no Małgosiu, jak widzę Ty pracujesz, a ja leniuchuję, faktycznie musisz odpracować jesienne bimbanie
, ja za to odpoczywam. Tak serio, zimno mnie wygania z ogródka i do końca marca nie ma być wcale cieplej.
Za to ciemiernik śliczny w kolorze i najważniejsze, że już coś kwitnie.
Bratki zawsze lubiłam.
No muszę się jakoś przymusić do pracy i wygonić lenia.
Za to ciemiernik śliczny w kolorze i najważniejsze, że już coś kwitnie.
Bratki zawsze lubiłam.
No muszę się jakoś przymusić do pracy i wygonić lenia.
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Małgosiu, masz już kwiaty
U mnie wszystko w powijakach, ledwo nosy z ziemi wystają a u Ciebie, proszę, już rwą się do kwitnienia
Ciemiernik prześliczny 
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Małgosia, Ty nie narzekaj, że mało kwiatów, bo ja wciąz czekam na mój pierwszy tej wiosny - szykują się, szykują i nic
No poza jedna wysadzoną różą miniaturką, która zwariowałą i kwitnie
No poza jedna wysadzoną różą miniaturką, która zwariowałą i kwitnie
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Małgosiu może i mało ale za to jakie śliczne, ciemiernik cudny