Ogród zielonej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Witaj Soniu,jak fajnie spaceruje się po Twoim ogrodzie,hortensje cudowne ,ale cała reszta też świetnie i pomysłowo zestawiona,można tak bez końca chodzić i ze szczegółami oglądać Twoje pokazane roślinki,pozdrawiam 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Soniu, nie wiem czy z tej mąki będzie chleb...
Powiedz, dlaczego wykarczowałaś pęcherznice? I jeszcze mam pytanko, jaka odmiana hortensji jest na 7 zdjęciu?

Powiedz, dlaczego wykarczowałaś pęcherznice? I jeszcze mam pytanko, jaka odmiana hortensji jest na 7 zdjęciu?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu piękne te hortensje
Ja może w sobotę pojadę do Starego Pola na targi, to kupię tulipany

Ja może w sobotę pojadę do Starego Pola na targi, to kupię tulipany

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu, co do zmian w ogrodzie, masz całkowitą rację. Nic nie jest tak stałe, jak zmiany 
Hortensje z cyniami rzeczywiście tworzą niezły duet. I do tego długo kwitną, warto je wysiewać. Widzę, że rusza cebulkowe szaleństwo. Moje biedronkowe queen of the night pięknie kwitły. Dobry wybór

Hortensje z cyniami rzeczywiście tworzą niezły duet. I do tego długo kwitną, warto je wysiewać. Widzę, że rusza cebulkowe szaleństwo. Moje biedronkowe queen of the night pięknie kwitły. Dobry wybór

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Soniu, zauroczyła mnie cudna czerwona róża otoczona wianuszkiem pąków.
Masz rację. Pory roku w tym roku mieszają się jak w mikserze. Trudno zgaść, lato jeszcze (28*), czy jesień już ( rośliny przekwitają)?

Masz rację. Pory roku w tym roku mieszają się jak w mikserze. Trudno zgaść, lato jeszcze (28*), czy jesień już ( rośliny przekwitają)?
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję za pamięć.
Dziś nie miałam czasu na ogród, ale wczoraj miejsce zmieniły lilie rosnące w gruncie. Orientalne i kilka azjatek powędrowały na różankę na skarpie. To już historyczne zdjęcie, bo werbena i cynie w większości wyrwane. Młode bukszpany mocno zacienione, złapały chorobę grzybową i chyba nie przeżyją.

Martuś dziękuję.
Podobnie jak ty lubię pracę w ogrodzie, więc wprowadzam zmiany, żeby mieć zajęcie.
Chyba nigdy nie będę zadowolona, a to gwarancja, że będę stale zmieniać miejsce roślin na rabatach.

Basiu na mąkę jeszcze starczyło pieniędzy, chleb mamy.
Nie kupuję dużo cebul, bo wykopanych mam kilkadziesiąt, muszę je gdzieś w doniczkach posadzić.
Hortensja o która pytasz, to Pink Diamond. Kupiłam ją jako Grandiflorę, ale okazało się, że to pomyłka. Jest równie ładna, ale ma sztywniejsze pędy, nigdy się nie pokłada. Wykarczowałam jedną pęcherznicę Luteus i jedną Diablo. Były posadzone w odstępie 70 cm, już tak się rozrosły, że były poplątane pędami, wychodziły za płot, a ciąć tam było bardzo trudno. Poza tym z dereniem Elegantisima tworzyły wyjątkowo chaotyczny zestaw. Mam jeszcze trzy Diablo, w tym dwie prowadzone na pniu. Wolne miejsce oczywiście zajmą hortensje. 

Kasiu teraz hortensje wszyscy podziwiamy, bo jednak wyjątkowo zdobią ogród. Szkoda, że w tym roku, tak szybko przekwitają.
Tulipany wiosną tak poprawiają nastrój po zimie, że warto dużo sadzić. U mnie jednak gryzonie tak grasują, że do gruntu już nie posadzę.

Marlenko ja w ubiegłym roku posadziłam QN z Claudią, ale nie zgrały się z kwitnieniem. Teraz chyba będą samotne w donicy.
Eksperyment z bordowymi cyniami przy hortensjach udał się, więc w przyszłym roku pewnie powtórzę. Miejsca tam niewiele, więc tylko pojedynczy szpaler się mieści, ale ładnie rozbija monotonię bieli. Szykuję się już na wiosenne siewy białych i oliwkowych cynii.
Zmiany są konieczne, żeby nie wpaść w rutynę i ćwiczyć umysł.

Lucynko to róża okrywowa Heidtraum. Kwitnie prawie bez przerwy od czerwca. W tym oku dokupiłam drugą, bo wyjątkowo jestem z niej zadowolona.
Kwitnie wielkimi kiściami, podobnie jak Artemis.

Róże okrywowe są niezawodne.
Inne też.

Ptaki pożywiały się na trawniku całym stadem, ale mój aparat lubi bliskie kadry.

Zdjęcia z dedykacją dla Ali.
Przyjęły się.

Już trzy kokorycze kwitną.

Teraz zagadka, nie mam pojęcia co to za roślina.

Poranne pajęczyny.

Martuś dziękuję.

Basiu na mąkę jeszcze starczyło pieniędzy, chleb mamy.

Kasiu teraz hortensje wszyscy podziwiamy, bo jednak wyjątkowo zdobią ogród. Szkoda, że w tym roku, tak szybko przekwitają.

Marlenko ja w ubiegłym roku posadziłam QN z Claudią, ale nie zgrały się z kwitnieniem. Teraz chyba będą samotne w donicy.

Lucynko to róża okrywowa Heidtraum. Kwitnie prawie bez przerwy od czerwca. W tym oku dokupiłam drugą, bo wyjątkowo jestem z niej zadowolona.

Róże okrywowe są niezawodne.

Inne też.

Ptaki pożywiały się na trawniku całym stadem, ale mój aparat lubi bliskie kadry.

Zdjęcia z dedykacją dla Ali.

Już trzy kokorycze kwitną.

Teraz zagadka, nie mam pojęcia co to za roślina.

Poranne pajęczyny.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Soniu, masz ogród jak z katalogu, takiego pięknego, albumowego wydania... 

Pozdrawiam, Basia.
Przychodzę z rewizytą i zaraz na wstępie mnie zauroczyły moje ulubione hortensie bukietowe. Niby tak młody ogród a już tak bardzo rozrośnięte hortensie. Piękna fotka z pajęczyną, która zwiastuje jesień najpiękniejszą porę roku. 

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu 5 zdjęcie bajka
taki porządek tylko u Ciebie
Zdjęcie z pajęczyną super, chociaż nie chciałabym w taką wejść

Zdjęcie z pajęczyną super, chociaż nie chciałabym w taką wejść

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,nie mogę się napatrzyć na Twoje ułożone rabaty,świetnie to wygląda,hortensje masz cudowne i jeżówki takie zdobne,,świetnie wszystko dopasowane,pozdrawiam i miłego weekendu życzę 

-
Soniu, ja co dzień zaplątuję się w pajęcze sieci.
Zanim przejdę alejką do altanki, spotykam się z kilkoma atakami pająkowych pułapek.
Piękne hortensje!

Zanim przejdę alejką do altanki, spotykam się z kilkoma atakami pająkowych pułapek.
Piękne hortensje!

Pozdrawiam. Lucyna
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu lejesz balsam na mą duszę tymi widokami. Cudownie Ci wyszło to zestawienie.cyma2704 pisze:
Moje hortensje nie mają zostawione po dwa metry.

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Oznaczam swoją wizytę...Zostawiam buziaki.
Twój ogród w dalszym ciągu kipi kolorami...Pięknie.

Twój ogród w dalszym ciągu kipi kolorami...Pięknie.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Witam wszystkich serdecznie.
Zapał do zmian na rabatach znikł.
Upał i susza skutecznie odstraszyły mnie od przesadzania. Na poprawę humoru kupiłam dwadzieścia krokusów i dziesięć cebulic.
Basiu miła jesteś.
Niektóre rabaty trochę uporządkowane, ale większość to spontaniczne nasadzenia. Jak nie mam wizji danego miejsca, to sadzę cokolwiek, byle tylko chwasty nie rosły.
Mimo tego lubię swój ogród.

Ladys dziękuję za wizytę.
Hortensje posadziłam jeszcze w trakcie wykańczania domu. Spodobała im się pewnie moja kwaśna gleba.
Pewnie u ciebie na pogórzu jesień ładna, ja tam lubię lato i ciepło.

Kasiu w pajęczyny zaplątuję się za każdym razem, jak jestem w ogrodzie, już ich wszędzie pełno.
Ta rabata co roku jest inna.
W przyszłym będzie kolejna zmiana, tylko bukszpany i klon są tam od początku.

Martuś miło, że zaglądasz i skrobniesz słowo, mimo tylu obowiązków.
Podziwiam cię za ogarnianie wszystkiego.

Lucynko czekam na deszcz, żeby sadzić kolejne ukorzenione hortensje, które czekają w doniczkach.
Mnie denerwują pajęczyny na twarzy, innych nie zauważam.

Aniu ta rabata już tylko kosmetyczne zmiany przejdzie, lubię ją. Na rogu była jeszcze jedna hosta, ale chyba miała wirusa, więc wykopałam. Chyba azalię tam posadzę.
Zanim hortensje się rozkręcą azalia przekwitnie. Twoje hortensje też kiedyś będą wielkie, tylko teraz wydaje się to odległa przyszłość.

Olu wiosną mało kolorów, tylko tulipany widać. Jesienią jakoś mój ogród co roku bardziej kolorowy.

Piórkówki teraz mają swoje pięć minut.

Klip Dagga.

Basiu miła jesteś.

Ladys dziękuję za wizytę.

Kasiu w pajęczyny zaplątuję się za każdym razem, jak jestem w ogrodzie, już ich wszędzie pełno.

Martuś miło, że zaglądasz i skrobniesz słowo, mimo tylu obowiązków.

Lucynko czekam na deszcz, żeby sadzić kolejne ukorzenione hortensje, które czekają w doniczkach.

Aniu ta rabata już tylko kosmetyczne zmiany przejdzie, lubię ją. Na rogu była jeszcze jedna hosta, ale chyba miała wirusa, więc wykopałam. Chyba azalię tam posadzę.

Olu wiosną mało kolorów, tylko tulipany widać. Jesienią jakoś mój ogród co roku bardziej kolorowy.

Piórkówki teraz mają swoje pięć minut.

Klip Dagga.

-
Podziwiam trawy m.in. u Ciebie.
Mój "ogród" za mały na takie fanaberie, więc będę w dalszym ciągu podglądać je na cudzych rabatach.
Dobrego tygodnia, Soniu.
Może trochę deszczu dla urozmaicenia...

Mój "ogród" za mały na takie fanaberie, więc będę w dalszym ciągu podglądać je na cudzych rabatach.

Dobrego tygodnia, Soniu.

Może trochę deszczu dla urozmaicenia...

Pozdrawiam. Lucyna