Kasiula, no właśnie muszę zacząć je sensownie zasilać, bo do tej pory to tak trochę chaotycznie. Zauważyłam, że u Ciebie kolekcja kaktusów też się powiększa.
Doniczkowe Barbry13
Re: Doniczkowe Barbry13
Anetko, wysiewaj i to jak najszybciej, żeby miały do zimy czas urosnąć. Nieraz oglądam, co ludzie sprzedają na al. Najgorsze egzemplarze, czyli takie, w których słabo przyrastają kaudeksy, albo takie, które po przycięciu wypuszczają ponownie tylko jeden pęd i nie mają ochoty na więcej, pozbywają się najgorszych swoich roślin, są oczywiście wyjątki. Masz już przecież doświadczenie i na pewno sobie poradzisz. Tak już jakoś mam, że przywiązuję się do moich roślin, nawet te brzydale kaktusy traktuję z sentymentem .
Kasiula, no właśnie muszę zacząć je sensownie zasilać, bo do tej pory to tak trochę chaotycznie. Zauważyłam, że u Ciebie kolekcja kaktusów też się powiększa.
- Anetta
- 1000p

- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś miałam chyba z 20 małych adeni, pięknie powschodziły, grubiały im pupki ale zachciało mi się wystawić je na dwór, przyszła wichura i wszystko zmiotła, potem kupiłam już spore jedno i... przelałam tej zimy... tak doświadczenie posiadam hihi
Do trzech razy sztuka , teraz musi się udać
. Jeżeli będziesz miała bardzo przepuszczalne podłoże, to ryzyko przelania jest niewielkie. Kupuj nasiona i wysiewaj, uda się na pewno.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dla ścisłości dodam, że białawe w kolorze kwiatu gymno to Gymnocalycium rosae z prowincji El Desmonte (syn. G. baldianum var. albiflorum).barbra13 napisał(a):
Gymnocalycium baldianum (...) zgadzam się też na czerwone, chociaż widziałam również białe
Jeśli był to naprawdę biały kwiat to musiała być to hybryda tego gatunku ściśle wyselekcjonowana właśnie ze względu na kolor kwiatu.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Jakie niesamowite kaktusy.
Czy możesz powiedzieć jak je traktujesz w okresie zimowym? Długi nalezy zapewnić kaktusow okres spoczynku? Ja z kaktusami średnio sobie radzę, czuję, że nie zapewniam im odpowiednich warunków.
Heniu, dziękuję za wyjaśnienie kwestii pochodzenia białego baldianum, wynika z tego, że kwiat będzie czerwony i oby w ogóle był.
Nymph, moje kaktusy są traktowane różnie, część zimuje na chłodnym parapecie, część w chłodnej i ciemnej piwnicy, a te, co nie mają szczęścia w temperaturze pokojowej. Nie wiem, jakie masz kaktusy (wiem, jakie masz storczyki
), ogólnie rzecz ujmując, zapewnij im miejsce w miarę chłodne i suche (w zimie oczywiście), chociaż są spore różnice w zimowaniu poszczególnych gatunków.
Nymph, moje kaktusy są traktowane różnie, część zimuje na chłodnym parapecie, część w chłodnej i ciemnej piwnicy, a te, co nie mają szczęścia w temperaturze pokojowej. Nie wiem, jakie masz kaktusy (wiem, jakie masz storczyki
Alfresco powoli rozwija swoje pąki, okazało się, że jeden kwiat jest zrośnięty i ma podwójne 'narzędzia' do rozmnażania

Minerva też się stara

I trochę chaszczy- Aloe humilis

Gasteria Little Warty - dopiero robiąc zdjęcia zobaczyłam małego pypcia, który urósł na uszkodzonym liściu

I jeszcze coś dla spragnionych zieleni na wiosnę

Minerva też się stara

I trochę chaszczy- Aloe humilis

Gasteria Little Warty - dopiero robiąc zdjęcia zobaczyłam małego pypcia, który urósł na uszkodzonym liściu

I jeszcze coś dla spragnionych zieleni na wiosnę

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- wspaniałeAlfresco powoli rozwija swoje pąki / ... /
Minerva też się stara / ... /
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładne rośliny, ładne fotki. Jak dla mnie najładniejsza Gasteria cv Little Warty... 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Te białe kwiaty są oszałamiające
Zresztą Minerva niczym tej białej nie ustępuje.
Chaszcze i zieleń, oj tak, zieleni nam trzeba, chociaż jeszcze słoneczko też by się przydało
Chaszcze i zieleń, oj tak, zieleni nam trzeba, chociaż jeszcze słoneczko też by się przydało
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Malachitek
- 1000p

- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
A mi się tam twój Cereus podoba, moja mama ma chyba podobnego - zdecydowanie nadaje charakter otoczeniu.
I widzę, że z tym zrośnięciem kwiatostanów u amarylisa byłam blisko
Fajnie rozrośnięty aloes i gasteria, gasterię też mam taką i chyba muszę jej uszkodzić któregoś liścia, skoro takie cuda potrafi wypuszczać
moja coś słabo się stara!
I widzę, że z tym zrośnięciem kwiatostanów u amarylisa byłam blisko
Fajnie rozrośnięty aloes i gasteria, gasterię też mam taką i chyba muszę jej uszkodzić któregoś liścia, skoro takie cuda potrafi wypuszczać
A od jakiego miesiąca już je przenosisz? Mogę je wstawić do wiatrołapu, w którym jest 10 stopni w zimie. Czy to nie będzie za chłodno?barbra13 pisze: Nymph, moje kaktusy są traktowane różnie, część zimuje na chłodnym parapecie, część w chłodnej i ciemnej piwnicy, a te, co nie mają szczęścia w temperaturze pokojowej. Nie wiem, jakie masz kaktusy (wiem, jakie masz storczyki), ogólnie rzecz ujmując, zapewnij im miejsce w miarę chłodne i suche (w zimie oczywiście), chociaż są spore różnice w zimowaniu poszczególnych gatunków.
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Człowiek jak chce ukorzenić to czasami klapa a u Ciebie widać że wszystko jest możliwe..
Pypeć cudowny
Jak cudnie się porozrastały, piękne okazy Basiu
Pypeć cudowny
Jak cudnie się porozrastały, piękne okazy Basiu
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Popatrz, ile wdzięku i uroku może mieć zwykły, wydawałby się, seler 
Dziękuję wszystkim za wizyty, to miłe, że zostawiacie jakiś ślad w postaci wpisu
Dorotko, od razu pomyślałam o Tobie, jak zobaczyłam ten zrośnięty kwiatostan
Dominiko, kaktusy przeważnie przenoszę w pażdzierniku, ale to wszystko zależy od pogody. Myślę, że Twój wiatrołap byłby odpowiedni dla większości gatunków.
Dominiko, czy wg Ciebie takie dendrobium rokuje na jakikolwiek rozwój? Z tego, co wyczytałam, stare pędy powinno zasuszyć i wypuścić nowe. U mnie wygląda to tak

Przy okazji taki mały piegusek, bo prawdziwy piegus bardzo się ociąga i tkwi w pączkach.

I w pączkach tkwi piłeczka, bez słońca nie da się zajrzeć do środka

Wiadomo już, że kolor będzie czerwony, ten niby-róż na zdjęciu, to przekłamanie. Henio nie mógł sie przecież mylić
Dziesięciopak Alfresco daje radę, bez względu na to, czy jest słońce, czy nie
Minerva też już bardziej rozwinięta

Dorotko, od razu pomyślałam o Tobie, jak zobaczyłam ten zrośnięty kwiatostan
Dominiko, kaktusy przeważnie przenoszę w pażdzierniku, ale to wszystko zależy od pogody. Myślę, że Twój wiatrołap byłby odpowiedni dla większości gatunków.
Dominiko, czy wg Ciebie takie dendrobium rokuje na jakikolwiek rozwój? Z tego, co wyczytałam, stare pędy powinno zasuszyć i wypuścić nowe. U mnie wygląda to tak

Przy okazji taki mały piegusek, bo prawdziwy piegus bardzo się ociąga i tkwi w pączkach.

I w pączkach tkwi piłeczka, bez słońca nie da się zajrzeć do środka

Wiadomo już, że kolor będzie czerwony, ten niby-róż na zdjęciu, to przekłamanie. Henio nie mógł sie przecież mylić
Dziesięciopak Alfresco daje radę, bez względu na to, czy jest słońce, czy nie

Minerva też już bardziej rozwinięta