Doniczkowe Barbry13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe Barbry13

Post »

Anetko, wysiewaj i to jak najszybciej, żeby miały do zimy czas urosnąć. Nieraz oglądam, co ludzie sprzedają na al. Najgorsze egzemplarze, czyli takie, w których słabo przyrastają kaudeksy, albo takie, które po przycięciu wypuszczają ponownie tylko jeden pęd i nie mają ochoty na więcej, pozbywają się najgorszych swoich roślin, są oczywiście wyjątki. Masz już przecież doświadczenie i na pewno sobie poradzisz. Tak już jakoś mam, że przywiązuję się do moich roślin, nawet te brzydale kaktusy traktuję z sentymentem .
Kasiula, no właśnie muszę zacząć je sensownie zasilać, bo do tej pory to tak trochę chaotycznie. Zauważyłam, że u Ciebie kolekcja kaktusów też się powiększa. ;:333
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś miałam chyba z 20 małych adeni, pięknie powschodziły, grubiały im pupki ale zachciało mi się wystawić je na dwór, przyszła wichura i wszystko zmiotła, potem kupiłam już spore jedno i... przelałam tej zimy... tak doświadczenie posiadam hihi
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do trzech razy sztuka , teraz musi się udać ;:333 . Jeżeli będziesz miała bardzo przepuszczalne podłoże, to ryzyko przelania jest niewielkie. Kupuj nasiona i wysiewaj, uda się na pewno.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

barbra13 napisał(a):
Gymnocalycium baldianum (...) zgadzam się też na czerwone, chociaż widziałam również białe
Dla ścisłości dodam, że białawe w kolorze kwiatu gymno to Gymnocalycium rosae z prowincji El Desmonte (syn. G. baldianum var. albiflorum).
Jeśli był to naprawdę biały kwiat to musiała być to hybryda tego gatunku ściśle wyselekcjonowana właśnie ze względu na kolor kwiatu.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Nymph
50p
50p
Od: 5 lut 2016, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie niesamowite kaktusy. :D Czy możesz powiedzieć jak je traktujesz w okresie zimowym? Długi nalezy zapewnić kaktusow okres spoczynku? Ja z kaktusami średnio sobie radzę, czuję, że nie zapewniam im odpowiednich warunków.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu, dziękuję za wyjaśnienie kwestii pochodzenia białego baldianum, wynika z tego, że kwiat będzie czerwony i oby w ogóle był.
Nymph, moje kaktusy są traktowane różnie, część zimuje na chłodnym parapecie, część w chłodnej i ciemnej piwnicy, a te, co nie mają szczęścia w temperaturze pokojowej. Nie wiem, jakie masz kaktusy (wiem, jakie masz storczyki :D ), ogólnie rzecz ujmując, zapewnij im miejsce w miarę chłodne i suche (w zimie oczywiście), chociaż są spore różnice w zimowaniu poszczególnych gatunków.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alfresco powoli rozwija swoje pąki, okazało się, że jeden kwiat jest zrośnięty i ma podwójne 'narzędzia' do rozmnażania :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Minerva też się stara
Obrazek

I trochę chaszczy- Aloe humilis
Obrazek

Gasteria Little Warty - dopiero robiąc zdjęcia zobaczyłam małego pypcia, który urósł na uszkodzonym liściu
Obrazek

Obrazek

I jeszcze coś dla spragnionych zieleni na wiosnę :D
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Alfresco powoli rozwija swoje pąki / ... /
Minerva też się stara / ... /
- wspaniałe ;:215 kwiaty ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ładne rośliny, ładne fotki. Jak dla mnie najładniejsza Gasteria cv Little Warty... ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Te białe kwiaty są oszałamiające ;:oj Zresztą Minerva niczym tej białej nie ustępuje.
Chaszcze i zieleń, oj tak, zieleni nam trzeba, chociaż jeszcze słoneczko też by się przydało ;:224
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

A mi się tam twój Cereus podoba, moja mama ma chyba podobnego - zdecydowanie nadaje charakter otoczeniu.
I widzę, że z tym zrośnięciem kwiatostanów u amarylisa byłam blisko :D
Fajnie rozrośnięty aloes i gasteria, gasterię też mam taką i chyba muszę jej uszkodzić któregoś liścia, skoro takie cuda potrafi wypuszczać :lol: moja coś słabo się stara!
Awatar użytkownika
Nymph
50p
50p
Od: 5 lut 2016, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

barbra13 pisze: Nymph, moje kaktusy są traktowane różnie, część zimuje na chłodnym parapecie, część w chłodnej i ciemnej piwnicy, a te, co nie mają szczęścia w temperaturze pokojowej. Nie wiem, jakie masz kaktusy (wiem, jakie masz storczyki :D ), ogólnie rzecz ujmując, zapewnij im miejsce w miarę chłodne i suche (w zimie oczywiście), chociaż są spore różnice w zimowaniu poszczególnych gatunków.
A od jakiego miesiąca już je przenosisz? Mogę je wstawić do wiatrołapu, w którym jest 10 stopni w zimie. Czy to nie będzie za chłodno? :)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Człowiek jak chce ukorzenić to czasami klapa a u Ciebie widać że wszystko jest możliwe..
Pypeć cudowny ;:138
Jak cudnie się porozrastały, piękne okazy Basiu ;:196
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Popatrz, ile wdzięku i uroku może mieć zwykły, wydawałby się, seler :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za wizyty, to miłe, że zostawiacie jakiś ślad w postaci wpisu :)
Dorotko, od razu pomyślałam o Tobie, jak zobaczyłam ten zrośnięty kwiatostan :D
Dominiko, kaktusy przeważnie przenoszę w pażdzierniku, ale to wszystko zależy od pogody. Myślę, że Twój wiatrołap byłby odpowiedni dla większości gatunków.
Dominiko, czy wg Ciebie takie dendrobium rokuje na jakikolwiek rozwój? Z tego, co wyczytałam, stare pędy powinno zasuszyć i wypuścić nowe. U mnie wygląda to tak
Obrazek

Obrazek

Przy okazji taki mały piegusek, bo prawdziwy piegus bardzo się ociąga i tkwi w pączkach.
Obrazek

I w pączkach tkwi piłeczka, bez słońca nie da się zajrzeć do środka
Obrazek

Wiadomo już, że kolor będzie czerwony, ten niby-róż na zdjęciu, to przekłamanie. Henio nie mógł sie przecież mylić :wink:
Dziesięciopak Alfresco daje radę, bez względu na to, czy jest słońce, czy nieObrazek
Minerva też już bardziej rozwinięta
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”