Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce
Re: Choinka na tarasie. Jak się opiekować?
Chcieliśmy teraz w zimie mieć ją na tarasie. A w marcu wkopać w ziemie.
Nie cytujemy bezpośrednio napisanych wypowiedzi, cytat usunąłem/norbert76.
Nie cytujemy bezpośrednio napisanych wypowiedzi, cytat usunąłem/norbert76.
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli roślina stała na zewnątrz jest chyba dobrze nawodniona i nie powinna jej grozić "susza fizjologiczna".
Dzieje się to podczas mroźnych bezśnieżnych,słonecznych zim i na przedwiośniu.Rośliny słabo nawodnione jesienią transpirują wodę z tkanek, a nie mają skąd jej pobrać, bo ziemia zamarznięta.No i schną, brązowieją im wtedy igły.
Jeśli choineczka stoi w zbyt słonecznym miejscu warto ją w dni słoneczne cieniować, np.jasną agrowłókniną,będzie mniej wody transpirować.
W okresach dłuższych odwilży i gdy miną mrozy(na przedwiośniu) można roślinie dać trochę wody.
Dzieje się to podczas mroźnych bezśnieżnych,słonecznych zim i na przedwiośniu.Rośliny słabo nawodnione jesienią transpirują wodę z tkanek, a nie mają skąd jej pobrać, bo ziemia zamarznięta.No i schną, brązowieją im wtedy igły.
Jeśli choineczka stoi w zbyt słonecznym miejscu warto ją w dni słoneczne cieniować, np.jasną agrowłókniną,będzie mniej wody transpirować.
W okresach dłuższych odwilży i gdy miną mrozy(na przedwiośniu) można roślinie dać trochę wody.
Chyba weźmiemy choinke do domu. Moze będzie miała większą szanse na przetrwanie?
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adam, złap drzewko za górną część, jak lekko wyjdzie z doniczki (prawdopodobnie tak będzie) to masz 15%, że po wkopaniu do gruntu, świerk się przyjmie. Najczęściej drzewka świąteczne mają poobcinane korzenie przed zadoniczkowaniem. Rokrocznie po świętach, zbieram od znajomych takie "choinki" i wysadzam do gruntu. Część żyje.
Jak ją wniesiesz do domu to zmniejszysz jej szanse na przetrwanie
Jak ją wniesiesz do domu to zmniejszysz jej szanse na przetrwanie

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Muszę dokładniej wszystko wytłumaczyć. Sprawa polega na tym, że w marcu mamy się przeprowadzic do nowego domu. I dlatego wolelibysmy nie zasadzac tego świerku (to świerk?) w obecnym domu. Ale jeżeli nie ma innej możliwości...
A nie masz możliwości zadołować go z doniczką? Na wiosnę wysadzisz na miejsce docelowe i po kłopocie. 

Pozdrawiam. Ania.
Czytając wszystko co znalazłem wyjąłem z doniczki i zobaczyłem ze ma przycięte korzenie. Czy ona się przyjmie???
Czy od razu do domu a potem na śmietnik?

Czy od razu do domu a potem na śmietnik?

- annodomini
Odpowiem kolejno. Na podstawie zdjęcia, które zamieściłeś, myślę, że jest to świerk srebrny. Tak jak podejrzewałem ma obcięte korzenie. Jest to efekt mody na ekologię i zwielokrotnienia zysku sprzedawcy. Bo w przypadku ściętych drzewek, dziecko może zapytać rodzica dlaczego zabiliśmy drzewko. Świerk w doniczce pozwala odpowiedzieć, że jesteśmy ekologiczni i kupujemy "choinkę" żyjąca i krzywdy jej nie robimy. Prawda wygląda tak, że przed zadoniczkowaniem obcina się siekierą wszystkie korzenie, wstawia do doniczki i przysypuje ziemią. Drzewo jest zabite, ale z odroczonym wykonaniem wyroku
. Kosztuje wielokrotnie więcej. Każdego roku, jak pisałem, zbieram te szczęśliwe drzewka i sadzę na działce. Niektóre przeżyły. Sam, jak kupuję zadoniczkowane, sprawdzam czy w tej doniczce rosły, czy zostały wstawione trzy dni wcześniej. Z reguły są to małe drzewa.
Podlewaj, podlewaj, jak się da posadź i znowu podlewaj.

Podlewaj, podlewaj, jak się da posadź i znowu podlewaj.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W czym posadzić ścięty czubek choinki?
Przydałby się jeszcze ukorzeniacz.
Przyłącze się do tematu jak mogę, w tamtym roku kupiłam choinkę w Biedronce ;) z doniczką bo chciałam mieć pięny zapach w pokoju gdyż ogólnie duzą mam sztuczną, po świętach ją przesadziłam, korzeni prawie w ogóle. I zostawilam na klatce schodowej, 80% bez igieł prawie uschnięta, myslalam wywale, ale poczekałam do wiosny wystawiłam ją na balkon lekko przycięłam i zaczęła roznąć
tylko czubek ma ucięty więc nie wiem jak to będzie teraz ze wzrostem, ale do sedna, stoi nadal na balkonie w dużej docznice nie zabezpieczona gdyż chciałam ją na święta znowu do pokoju, ale jak tu temperatura jest minus 4 a u mnie w pokoju +16 to bardzo ją wymęczę? Inne rośliny zabezpieczyłam, z choinką nie chce mi się bawić więc wyląduje w suszarni z innymi roślinami gdzie jest 7stopni. Myśle że to najbardziej racjonalne będzie z tym że mogę ją wziąć do domu? Bo kolejna opcja to taka że będę kupowała co roku , przechowywala do wiosny i przesadzała je pod blokiem 

Jak będzie w ogrzewanym to nic jej nie pomoże, obsypie się.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
U mnie zeszłej zimy przetrwał taki czubek swierku całą zimę aż do marca,stał w zwykłej ziemi w donicy,bez podlewania,ale cały czas na zewnątrz,obsypał się momentalnie w godzinę kiedy przygrzało słońce na wiosnę.
Kwiaty to resztki Raju.
- annodomini
W niczym - (W czym posadzić ścięty czubek choinki?) bo i po co ? Sadzę jak ma rosnąć...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chodzi o to
A tu taka dyskusja
Ba nawet ukorzeniacz niektórzy proponują
Asiu wiem z własnego doświadczenia,oberwij dolne gałęzie na tyle by pień mógł stanąc w wiaderku czy dużej donicy,
zasyp zwykłym piaskiem z piaskownicy i mocno nawilż.
Ten piasek musi być mocno ubity/zwilżony by 'choinka " stała samodzielnie.
Ustaw w najchłodniejszym miejscu jakie znajdziesz i pielegnuj podlewając od czasu do czasu.
Wytrzyma ok. miesiąca lub dłużej jeśli będzie to zdecydowanie zimne miejsce

Jest więc potrzebna Jej na święta jako drzewko bożonarodzeniowe.Tytuł: W czym posadzić ścięty czubek choinki?
Aby przetrwała chociaż 1,5 miesiąca.
A tu taka dyskusja

Ba nawet ukorzeniacz niektórzy proponują

Asiu wiem z własnego doświadczenia,oberwij dolne gałęzie na tyle by pień mógł stanąc w wiaderku czy dużej donicy,
zasyp zwykłym piaskiem z piaskownicy i mocno nawilż.
Ten piasek musi być mocno ubity/zwilżony by 'choinka " stała samodzielnie.
Ustaw w najchłodniejszym miejscu jakie znajdziesz i pielegnuj podlewając od czasu do czasu.
Wytrzyma ok. miesiąca lub dłużej jeśli będzie to zdecydowanie zimne miejsce
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Proponuję oprysk gałązek (igliwia ) parafiną rozpuszczona w ciepłej wodzie.
Sprawdzone !
Sprawdzone !