Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Jak to fajnie, że poniedziałek już za mną. :D

Grażynko Moja Fairy ma sporo kwiatów, nie równa się to oczywiście z pierwszym kwitnieniem ale jest naprawdę ogień w szopie! ;:oj
A 2-3 tygodnie temu posadziłam 3 sztuki Ashmed Fairy, które kupiłam od naszej Moni. Myślę, że w szystkie Fairy są jednak mocarnymi różyczkami. Nikt na nie nie narzeka (pomijam oczywiście aspekt wizualny, bo jak wiadomo każdy lubi co innego). :wink:

Paulina ja części nie wykopywałam ale też liczę na ładne kwitnienie. ;:224

Aniu -Annes77fotki tajemnicze, he he he bo aparat nadal tajemniczy. Nie mam czasu przysiąść i się poduczyć ręcznej obsługi. Póki co to jeszcze nie jestem zachwycona. :oops:

Aniu -nena08 dziękuję za spostrzeżenia dotyczące trwałości tulipanowych cebul. Ja zauważyłam, że coraz bardziej podobają mi się te zwykłe pojedyncze, klasyczne, ale oczywiście nie czerwone czy żółte. :wink:
Claudię mam. Jako pierwsza rozkwitła rok temu. Choć jej ilość u mnie nie powala. :roll:

Zuzka zdjęcia jeszcze nie takie fajne. Ale popracuję nad tym... :lol:

Moniś mam strzępiaste tulipany u siebie. W ilości sztuk 5. Słownie: pięć! ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, ja też mam ich niewiele :lol: Obserwuję jednaj, że są trwałe i wytrzymują u mnie już kilka lat bez wykopywania :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale te piękne fikuśne tulipany są już tak "programowane" zęby po dwóch-trzech sezonach totalnie zanikać :roll: u mnie te pełne strzępiaste wyginęły praktycznie do jednego po trzech sezonach :evil: Wkurzyłam się, bo były kupowane na sztuki po 2,50 za szt. Teraz wybieram co fajniejsze odmiany w biedrze i przynajmniej wiem, że nie zginą tak szybko.
Aneczka pisałaś o szafirkach. W tamtym roku na jesień wsadziłam 100 szt kupionych w OBI, i ponad 60 od pana Pajdy, aż jestem ciekawa czy bardzo się rozrosną.. Uwielbiam szafirki i krokusy, chyba dlatego, że można je utknąć dosłownie wszędzie ;:306
Piszesz, że czosnki mogą zanikać :shock: Nawet tak nie mów, bo coroczne kupowanie mnie wykończy.. mam nadzieję, że moje okażą się wdzięcznymi, mnożącymi się aż do upadłego cebuliskami :;230
Pochwal się no jakie cudo do fotografowania dostałaś. Po zdjęciach widać, że już głębię łapiesz, ostrość już już na większości jest. Ustawiasz manualnie parametry?? Ja nadal nie ogarniam swojego sprzętu ;:131
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Sabinko ostrości nie łapię nic a nic! Ręczne próby ustawień to dla mnie czarna magia. Póki co tylko makro na automacie jakoś u mnie wygląda. :oops: :oops: :oops: Mam całą zimę, by to zmienić. ;:333
Ja też uwielbiam szafirki! I mam gorącą nadzieję, że póki co będą się mnożyć na potęgę! Tak samo czosnki, którym nie służy ciężka gliniasta ziemia i wtedy gniją a nie dzielą się na więcej i więcej :wink: Obie takiej ziemi nie mamy, więc powinnyśmy spać spokojnie. ;:183

Moni będę pamiętać o strzępionych. Nie mniej czuję, że w przyszłym roku pójdę w pojedyncze, klasyczne kształty. ;:333 Jak tylko pojawiły się we wrześniu cebule to strasznie napalałam się na wyprzedaże w Leroy, by nakupić sobie tych masakrycznie drogich pełnych cudeniek. Przeszło mi już jakiś czas temu. Dokupię jednak Queen'ów. Strasznie mi się one spodobały. Chyba najbardziej. Zestawiłam nowo zakupione z Flaming Flag. A na innej rabacie mają z jednej strony Angelkique a z drugiej Upstar a przed całym tym towarzystwem będą pręzyć się Mount Tacoma, które zachwyciły mnie wiosną w wątku Wandzi. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mnie też jakoś najbardziej kręcą zwykłe tulipany. Dokupiłam tylko 10 pełnych, a 50 zwykłych i liliokształtnych. Aparat powoli ogarniesz, będą ładne zdjęcia. ;:65
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja do tej pory robię zdjęcia na opcji automatycznej. Nie jestem w pełni zadowolona. Chciałam się poduczyć na filmikach z YouTube, ale oni mówią tam takim językiem, że ja nic z tego nie rozumiem. Szkoda, bo aparat ma mnóstwo niewykorzystanych możliwości, a ja jestem po prostu tępa.
Fajnie, że kupiłaś tulipany Mount Tacoma. U mnie rzeczywiście były wiosną zjawiskowe i bardzo jestem ciekawa, ile z nich zakwitnie przyszłej wiosny. Gdyby chociaż połowa, to już bym była zadowolona :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

A ja z innej beczki... Nie o tulipankach... Aniu kupiłam róże i mam zamiar na wiosnę do Uetersen dosadzić jakiegoś powojnika włoskiego. Czy to dobry pomysł bo podcina się je dosyć mocno a róże pnącą raczej delikatnie. Czy nie będą przeszkadzać sobie wzajemnie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Do wczoraj u mnie padało. Dziś bez deszczu. Oby i jutro, bo na działeczkę się wybieram, by posadzić resztę cebulowych.
Tym czasem pociekłam dziś do Biedry po kolejne Queen'y ale niestety oblizałam się smakiem. ;:145
Kupiłam na pocieszenie dwie paczki (bo tylko tyle było ) Van Eijków. Mam jeszcze jedną do wsadzenia, to trzy dadzą już jakiś efekt. ;:333
W dwóch innych Biedrach nie ma już cebul wcale! ;:202 No nie ma to jak po czasie nabyć chęci na dokupienie. :lol:
Mam nadzieję, że mi czosnków na wyprzedaży w Ciasto nie sprzątną z przed nosa. :oops:
Jutro zajrzę do jeszcze dwóch innych B. Może się uda..? Trzymajcie kciuki. ;:215

Olu powiem szczerze: nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Za to pomysł, jak dla mnie trafiony, bo sama tak zrobiłam i kilka róży ponącym posadziłam z powojnikami włoskimi. Mam nadzieję, że wiosną da się to ogarnąć. Co więcej, myślę, ze to lepsze rozwiązanie, gdy powojnika trzeba ciąć nisko, niż wygrzebywać go na wysokości metra czy półtora, by przyciąć. Ręcę po takim zabiegu na bank nie byłyby szczęśliwe. ;:222 A tak? Mam przerwę przecie między różą a clematisem więc na wysokości 30 cm się nie pokaleczę. ;:333

Wandziu mam 20 sztuk Mount Tacoma, szkoda że nie więcej ale to zawsze więcej niż kępki po 8 szt jak miałam wiosną ( a dla mnie i tak już było ładnie :D ) Ja gorąco wierzę, że zakwitnie mi więcej niż połowa z posadzonych zeszłej jesieni. Pełnych nie miałam dużo, więc jestem w miarę spokojna. Do tego Super Parrot mnie w ogóle nie chwyciły za serce, także nawet nie będzie mi żal... Jednak Pink Star mogłyby wyleźć i zakwitnąć. :roll:
No patrz! Nawet nie pomyślałam, by skorzystać z You Tube do opanowania aparatu. Dzięki! Choć trochę mnie zraża Twoja opinia o ich tłumaczeniu. :oops:

Soniu, ja też zdecydowanie wolę pojedyncze tulipany, choć oczywiście pełnym urody też nie mogę odmówić. ;:215
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

aneczka1979 pisze:Ja gorąco wierzę, że zakwitnie mi więcej niż połowa z posadzonych zeszłej jesieni.
Aneczko, a czemu tak pesymistycznie myślisz? Mi już drugi sezon pomimo niewykopywania kwitły wszystkie posadzone tulipanki. W tym roku też ich nie wykopywałam, ciekawe czy trzeci raz z rzędu znów tak pięknie zakwitną ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu bo wszyscy dookoła trąbią, że tulipany to jednorazówki. Jak zakwitnie połowa następnego roku to już pełen sukces.
Jednak Twoje słowa przywracają mi wiarę w cebulowe. I tego przez najbliższe miesiące będę się trzymać!
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku moje jakieś czerwone pełne jeszcze pięknie kwitły,miały 3 rok.Z 4 cebulek zrobiło się ich 2.5 raza więcej.
W tym roku to takie schorowane że nawet nie rozkwitły.
Może to i sprawa wirusa,ale i tak były tylko ze dwa :|
W każdym razie lepiej,że są trzy lata a nie rok :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, jednorazowe to są prezer.....tywy, względnie chusteczki higieniczne (a i te u niektórych nie zawsze ;:183)
A tulipany... jak dbasz tak masz. Twoje siedzą sobie milutko w doniczkach, czytałam że oddzielasz przybyszowe od matczynej, podkarmiasz, to czemu miały by nie zakwitnąć? W takich warunkach raczej nierealne ;:185
Jak wykopiesz co trzy lata to przy takiej trosce powinny doskonale dać sobie radę. Na wiosnę sypnij im papu i będzie ok.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tulipany marnieją i jakby dziczeją - robią malutkie, mizerne :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania, a dokarmiasz odpowiednio przed, wtrakcie i cebule po ich kwitnieniu?
Oczywiście one nie są wieczne, kiedyś w końcu zmarnieją, ale to dobrze, bo inaczej nie można by kupować wciąż pojawiających się nowych pięknych odmian... ;:224
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweetdaisy pisze:Alania, a dokarmiasz odpowiednio przed, wtrakcie i cebule po ich kwitnieniu?
Oczywiście one nie są wieczne, kiedyś w końcu zmarnieją, ale to dobrze, bo inaczej nie można by kupować wciąż pojawiających się nowych pięknych odmian... ;:224
Nie :oops:
Czym dokarmiać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”