Kaktusy i sukulenty Eweliny

ODPOWIEDZ
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też robię pętelkę z gazet i zakładam grube rękawice , niejednokrotnie już podczas przesadzania zostałam pokłuta , tak więc teraz wolę uważac . A gdy przesadzałam Echinocactus grusonii , to dookoła obłożyłam go styropianem , w przeciwnym razie nie dałabym rady wyjąc go z donicy .
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

ja zazwyczaj bez ochrony, czasem dadzą mi popalić moje kolczaki:)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim nie wszystkie kaktusy kłują... A gdy ciernie są paskudne używam starych ,skórzanych rękawiczek i w razie potrzeby wspomnianej już " pętelki " z gazety czy papieru. Na szczęście kaktusów nie trzeba zbyt często przesadzać :)

Co do opuncji i jej podstępnych kolców- wiele lat temu , w Grecji , doszło między tymi roślinami a mną do bliskiego spotkania...chciałam bowiem zebrać i spróbować owoców dzikiej opuncji.Włoskowate ciernie z palców( niewidoczne lecz niestety wyczuwalne) wybierałam cały dzień- niezapomniane przeżycie :cry: Dopiero później doczytałam się ,że owoce opuncji należy zrywać i obierać WYŁĄCZNIE W RĘKAWICZKACH !!!
Bo człowiek całe życie się uczy...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Proszę o wyrozumiałość dla początkujących, każdy ma prawo się mylić.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

ja czasem tez mowie ze kolce,a wiem ze sa to ciernie. tak jakos:) Ale wszyscy wiedzą o co chodzi
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p

Post »

dokładnie, ale Michał ma uczulenie, jak wypowiadamy się tak mało profesjonalnie :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p

Post »

Michał, myślę, że nikt nie ma Ci tego za złe, tak już masz ;:80
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bebeszek pisze:
Ewelina pisze:Przede wszystkim nie wszystkie kaktusy kłują... A gdy ciernie są paskudne używam starych ,skórzanych rękawiczek i w razie potrzeby wspomnianej już " pętelki " z gazety czy papieru. Na szczęście kaktusów nie trzeba zbyt często przesadzać :)

Co do opuncji i jej podstępnych kolców- wiele lat temu , w Grecji , doszło między tymi roślinami a mną do bliskiego spotkania...chciałam bowiem zebrać i spróbować owoców dzikiej opuncji.Włoskowate ciernie z palców( niewidoczne lecz niestety wyczuwalne) wybierałam cały dzień- niezapomniane przeżycie :cry: Dopiero później doczytałam się ,że owoce opuncji należy zrywać i obierać WYŁĄCZNIE W RĘKAWICZKACH !!!
Bo człowiek całe życie się uczy...

Nie rozumiem Cię Ewelino... eaz piszesz cierni a raz kolce. Yo są 2 różne rzeczy, a nie zamienniki.
A ja , Michale , nie rozumiem Ciebie... bo przeczytaj uważnie sam , co i w jaki sposób napisałeś powyżej. Jedno zdanie ,a w nim okaleczone aż trzy słowa !- to tak na marginesie dbałości o poprawność . Bo wiesz , nie chcę się czepiać , ale mnie "aż bierze" , gdy widzę takie błędy w pisowni . Jestem polonistą. :)

A tak przy okazji - ciekawe dlaczego kaktus, którego opis przytoczyłeś w którymś wątku zwie się
Opuncja drobnokolczasta (Opuntia microdasys) , a nie " drobnociernista" ? No bo skoro nie ma kolców...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam do ciebie małe pytanko jeśli można :) . Czy próbowałaś kiedyś rozmnożyć zygokaktusa ;:24 , albo może wiesz jak to zrobić. Wczoraj widziałam takiego pięknego, ale chyba bardzo już leciwy, bo bardzo miał zdrewniałą podstawę(nie wiem czy dobrze to określam) i chciałam w przenośni podkraść odnóżkę. W porę się zorientowałam że w ogóle nie wiem jak to zrobić, a nie chciałam żeby później przeze mnie chorował więc go zostawiłam. :oops:
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Post »

Ładny początek,powodzenia w prawie i niech kwitną co roku!
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

>>>LeNka>>> zygusie się bardzo łatwo ukorzenia. Do ziemi szczepkę i to wszystko, czasami troszkę podlać, to wszystko.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

darekcn42 pisze:>>>LeNka>>> zygusie się bardzo łatwo ukorzenia. Do ziemi szczepkę i to wszystko, czasami troszkę podlać, to wszystko.
Widziałam u ciebie takiego zygusia, czy była by szansa o szczepkę ;:24
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Pewnie, dawałem też innym, ale nie byli jakoś zadowoleni, no ale widzę fankę kaktusów epifitycznych :). Bardzo się cieszę z tego. Przyślę kilka, daj adres na pw.
Pozdrawiam, Darek.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Ewelina pisze:Kolejne "kolczatki" :

Obrazek
Popatrzcie - HAWORTHIA RADULA ma dwa pąki kwiatowe :)
Jak się ma Haworthia , kwitnie już ?
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Haworthia? A nie aloe humilis?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”