Kaktusy i sukulenty Eweliny
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przede wszystkim nie wszystkie kaktusy kłują... A gdy ciernie są paskudne używam starych ,skórzanych rękawiczek i w razie potrzeby wspomnianej już " pętelki " z gazety czy papieru. Na szczęście kaktusów nie trzeba zbyt często przesadzać 
Co do opuncji i jej podstępnych kolców- wiele lat temu , w Grecji , doszło między tymi roślinami a mną do bliskiego spotkania...chciałam bowiem zebrać i spróbować owoców dzikiej opuncji.Włoskowate ciernie z palców( niewidoczne lecz niestety wyczuwalne) wybierałam cały dzień- niezapomniane przeżycie
Dopiero później doczytałam się ,że owoce opuncji należy zrywać i obierać WYŁĄCZNIE W RĘKAWICZKACH !!!
Bo człowiek całe życie się uczy...

Co do opuncji i jej podstępnych kolców- wiele lat temu , w Grecji , doszło między tymi roślinami a mną do bliskiego spotkania...chciałam bowiem zebrać i spróbować owoców dzikiej opuncji.Włoskowate ciernie z palców( niewidoczne lecz niestety wyczuwalne) wybierałam cały dzień- niezapomniane przeżycie

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja , Michale , nie rozumiem Ciebie... bo przeczytaj uważnie sam , co i w jaki sposób napisałeś powyżej. Jedno zdanie ,a w nim okaleczone aż trzy słowa !- to tak na marginesie dbałości o poprawność . Bo wiesz , nie chcę się czepiać , ale mnie "aż bierze" , gdy widzę takie błędy w pisowni . Jestem polonistą.Bebeszek pisze:Ewelina pisze:Przede wszystkim nie wszystkie kaktusy kłują... A gdy ciernie są paskudne używam starych ,skórzanych rękawiczek i w razie potrzeby wspomnianej już " pętelki " z gazety czy papieru. Na szczęście kaktusów nie trzeba zbyt często przesadzać
Co do opuncji i jej podstępnych kolców- wiele lat temu , w Grecji , doszło między tymi roślinami a mną do bliskiego spotkania...chciałam bowiem zebrać i spróbować owoców dzikiej opuncji.Włoskowate ciernie z palców( niewidoczne lecz niestety wyczuwalne) wybierałam cały dzień- niezapomniane przeżycieDopiero później doczytałam się ,że owoce opuncji należy zrywać i obierać WYŁĄCZNIE W RĘKAWICZKACH !!!
Nie rozumiem Cię Ewelino... eaz piszesz cierni a raz kolce. Yo są 2 różne rzeczy, a nie zamienniki.

A tak przy okazji - ciekawe dlaczego kaktus, którego opis przytoczyłeś w którymś wątku zwie się
Opuncja drobnokolczasta (Opuntia microdasys) , a nie " drobnociernista" ? No bo skoro nie ma kolców...
Mam do ciebie małe pytanko jeśli można
. Czy próbowałaś kiedyś rozmnożyć zygokaktusa
, albo może wiesz jak to zrobić. Wczoraj widziałam takiego pięknego, ale chyba bardzo już leciwy, bo bardzo miał zdrewniałą podstawę(nie wiem czy dobrze to określam) i chciałam w przenośni podkraść odnóżkę. W porę się zorientowałam że w ogóle nie wiem jak to zrobić, a nie chciałam żeby później przeze mnie chorował więc go zostawiłam. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.