Ależ Ci się udało z tą gąsienicą. Ja w tym roku na bramie przyuważyłam tygrzyka, ale oczywiście nie miałam czasu na zrobienie mu fotki.
Taki - sobie ogród cz.5
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Kudłata biała japonka jest urocza. A "ulubienica tatusia" - cudo. No i rzeczywiście nie popadało - a już tak fajnie się zapowiadało.
Ależ Ci się udało z tą gąsienicą. Ja w tym roku na bramie przyuważyłam tygrzyka, ale oczywiście nie miałam czasu na zrobienie mu fotki.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Piękne dalie.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, że 'Lesk' szybko zyskuje popularność i trafia do kolejnych ogrodów. Tym sposobem świat daliomaniaków dowie się o nazwie małej rzeczki płynącej koło p.Stanisława
'Samoje Daragoje' - wzdycham do niej od dwóch lat
Oczywiście podziwiam 'Dad's Favorite'
'Samoje Daragoje' - wzdycham do niej od dwóch lat
Oczywiście podziwiam 'Dad's Favorite'
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Miłeczko, jak oglądam te Twoje pięknotki, to wzdycham do każdej po kolei, naprawdę cudeńka jedna piękniejsza od drugiej, niejedną z nich zaprosiłabym do siebie
, ale jak wiesz miejsca brak, ale tak sobie właśnie pomyślałam, że skoro moje pomidory rosną i owocują pod płotem, ale od strony sąsiada
, to może i dalie też dały by radę 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Miłeczko, Tobie można ten monotematyzm całkowicie wybaczyć, ba, ja tutaj wchodzę z całkowitym zamiarem podziwiania co róż piękniejszych dalii
Jak tak dalej będzie, to jeszcze ciut ciut i chyba załapię lekką choróbkę daliową...
Choć kubeł zimnej wody to w tym roku dla mnie moje dalie w donicach, które marnieja, nie kwitną, jakiś biały nalot mają na liściach... masakra
Jak tak dalej będzie, to jeszcze ciut ciut i chyba załapię lekką choróbkę daliową...
Choć kubeł zimnej wody to w tym roku dla mnie moje dalie w donicach, które marnieja, nie kwitną, jakiś biały nalot mają na liściach... masakra
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sylwia! Dziękuję za wyrozumiałość
Wystawa trwa, zapraszam! Dalie dziękują za wyrazy uznania
Mam jedna dalie w donicy i już nigdy więcej! Nie kwitnie, obeschła podczas mojego urlopu. Te w skrzyniach i wiadrach jakoś sobie poradziły, w donicy - kiepsko. Biały nalot to pewnie mączniak. Mi się jeszcze nie przytrafił, ale wiem, że bywa.
Ilonko! Pomyślimy na wiosnę o rozwoju Twojej daliowej kolekcji! Koniecznie! no a teraz czekam, aż zobaczysz moje na żywo! Na pewno dalie u Ciebie pod płotem dadzą radę, bo pomidory są ich pokrewną duszą i skoro się tam dobrze mają...
Jacku! Lesk jest nad wyraz piękną dalią, a nazwa fajnie brzmi i wygląda, jakby stworzona do tego kwiatu. Tak musiało być. Mam ją od Mariusza, jak kilka jeszcze innych dalii. Pogadamy na wiosnę o Twoich upodobaniach
Rozana! Dziękuję!
Sylwia! Kudłatą japonkę pierwszy raz zobaczyłam przed laty w ogrodzie botanicznym w Goeteborgu. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Ulubienica faktycznie powalająca! Wiedziałam, że będzie piękna, ale że aż tak?
Na szczęście dziś pada i podleje trawę i kwiaty, ale na jutro zamawiam słońce, bo mam gardenparty!
Gąsienica sliczna i malownicza, dopiero potem dowiedziałam się, że to paź królowej! Jaka była radość!
Kasiu! Dalie rzeczywiście masz ładne, ale wszystkie kwiaty nieładne, niewykształcone radzę Ci jak najszybciej ścinać. Wtedy roślina jest pobudzona do wytwarzania kolejnych kwiatów i nie traci na marne energii.
Iwonko! No udana jest! Dość niezwykła
Kolejne dalie pokazują kwiaty. Jak dobrze pójdzie jeszcze ponad miesiąc będą królować w naszych ogrodach. Za to je lubię. Towarzyszą im oczywiście inne piękne rośliny, np mam ... 2 cynie (wiem, wiem, uśmiać, się idzie), ale za to kwiaty mają okazałe jak dalie. Wspominałam już o szarłatach, nieśmiało róże zaczynają jesienne kwitnienie.
Na dziś:
Harry Meggos

Sandia Shomei

Take Off

Pooh

Be a Sport

Caribbean Fantasy

Show'n Tell

Bright Star

Hy Mom

Baywatch

Dana

Ilonko! Pomyślimy na wiosnę o rozwoju Twojej daliowej kolekcji! Koniecznie! no a teraz czekam, aż zobaczysz moje na żywo! Na pewno dalie u Ciebie pod płotem dadzą radę, bo pomidory są ich pokrewną duszą i skoro się tam dobrze mają...
Jacku! Lesk jest nad wyraz piękną dalią, a nazwa fajnie brzmi i wygląda, jakby stworzona do tego kwiatu. Tak musiało być. Mam ją od Mariusza, jak kilka jeszcze innych dalii. Pogadamy na wiosnę o Twoich upodobaniach
Rozana! Dziękuję!
Sylwia! Kudłatą japonkę pierwszy raz zobaczyłam przed laty w ogrodzie botanicznym w Goeteborgu. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Ulubienica faktycznie powalająca! Wiedziałam, że będzie piękna, ale że aż tak?
Na szczęście dziś pada i podleje trawę i kwiaty, ale na jutro zamawiam słońce, bo mam gardenparty!
Gąsienica sliczna i malownicza, dopiero potem dowiedziałam się, że to paź królowej! Jaka była radość!
Kasiu! Dalie rzeczywiście masz ładne, ale wszystkie kwiaty nieładne, niewykształcone radzę Ci jak najszybciej ścinać. Wtedy roślina jest pobudzona do wytwarzania kolejnych kwiatów i nie traci na marne energii.
Iwonko! No udana jest! Dość niezwykła
Kolejne dalie pokazują kwiaty. Jak dobrze pójdzie jeszcze ponad miesiąc będą królować w naszych ogrodach. Za to je lubię. Towarzyszą im oczywiście inne piękne rośliny, np mam ... 2 cynie (wiem, wiem, uśmiać, się idzie), ale za to kwiaty mają okazałe jak dalie. Wspominałam już o szarłatach, nieśmiało róże zaczynają jesienne kwitnienie.
Na dziś:
Harry Meggos

Sandia Shomei

Take Off

Pooh

Be a Sport

Caribbean Fantasy

Show'n Tell

Bright Star

Hy Mom

Baywatch

Dana

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Bogdan Sz

- Od: 25 wrz 2008, o 10:33
Witaj Miłka czy możesz podać mi link do katalogu dalii.Psy zrobiły mi taki bajzel że strach,muszę jakos rozpoznać co jest co.
Połowa i tak nie zakwitła w przyszłym sezonie będą do rozpoznania.Patrzę na Twoje róże z podziwem ja nie mam reki do nich co posadzę to po roku albo zmarznie albo jakieś choroby je zniszcza.
Połowa i tak nie zakwitła w przyszłym sezonie będą do rozpoznania.Patrzę na Twoje róże z podziwem ja nie mam reki do nich co posadzę to po roku albo zmarznie albo jakieś choroby je zniszcza.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko cieszy mnie Twoje podejście do historii i dobrze,że odmiana Prinzessin Irene Von Preussen ma u Ciebie miejsce w serduszku i w ogrodzie.
Podobnym uczuciem darzę japonkę Tsuki Yori No Shisha z racji urody i wieku. Urodziła się 2 lata przede mną czyli w 1953 r. a Ty dziwisz się, że czasami cos z kwiatem nie tak ... chciałabym umieć zachować urodę przez tak długi czas
Gąsienica cudna ale sroki je uwielbiają . Zdarzało mi się widzieć je na kwiatach kopru i kminku ale coraz rzadziej i dorosłego motyla tez dawno nie widziałam .... a szkoda bo to największy motyl występujący w naszym kraju. Może by tak zając się reintrodukcją ...?
Podobnym uczuciem darzę japonkę Tsuki Yori No Shisha z racji urody i wieku. Urodziła się 2 lata przede mną czyli w 1953 r. a Ty dziwisz się, że czasami cos z kwiatem nie tak ... chciałabym umieć zachować urodę przez tak długi czas
Gąsienica cudna ale sroki je uwielbiają . Zdarzało mi się widzieć je na kwiatach kopru i kminku ale coraz rzadziej i dorosłego motyla tez dawno nie widziałam .... a szkoda bo to największy motyl występujący w naszym kraju. Może by tak zając się reintrodukcją ...?
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Harry Megos' powala wielkością i objętością
Ale równie urodziwe te mniejsze dalie - 'Be a Sport', która w ubarwieniu przypomina moją 'Jamaica' oraz 'Sandia Shomei', która też mi przypomina jedną moją, która ma zamiar mnie opuścić. To chyba typ lotosowy?
Tak, 'Lesk' to niezwykle udana nazwa, bo trudno się zorientować, z jakiego języka pochodzi
Po ostatnim zdjęciu już mam prawie pewność, że jednak mam 'Danę', bo kolory zaczynają się stabilizować i przypominać Twoją
Tak, 'Lesk' to niezwykle udana nazwa, bo trudno się zorientować, z jakiego języka pochodzi
Po ostatnim zdjęciu już mam prawie pewność, że jednak mam 'Danę', bo kolory zaczynają się stabilizować i przypominać Twoją
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Dalie jako królowe późnego lata i jesieni 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja najbardziej lubię takie dalie jak Bright Star, z takimi niesfornymi czuprynami. Kolor obojętny. I ta nad nią też fajniutka, oryginalna bardzo.
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MIŁKA nie potrafię powiedzieć która najladniejsza, dla mnie wszystkie i takie okazy. Moje w tym roku nie do pokazania, poddałam je reanimacji, niektóre zaczynają od początku, nie wiem czy dadzą radę zakwitnąć ale niech rosną.
A z gąsiennicą Paziowej w ubiegłym roku teżsię spotkałam u mnie na dzialce, była piękna ale się jej bałam i razem z rośliną za płotem dałam jej dojrzeć, oczywiście zdjęcie zrobilam i się dowiedziałam wtedy że to Królowa.
pozdrawiam
A z gąsiennicą Paziowej w ubiegłym roku teżsię spotkałam u mnie na dzialce, była piękna ale się jej bałam i razem z rośliną za płotem dałam jej dojrzeć, oczywiście zdjęcie zrobilam i się dowiedziałam wtedy że to Królowa.
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Miłko, Twoje dalie powalające. Piękne co do jednej
Moje dość słabo kwitną w tym roku, raz ze rosną trochę w cieniu, dwa, że bardzo sucho, a ja nie podlewam. Kwitną bardzo słabo, marnymi, pojedynczymi kwiatami 
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Co za niesamowite dalie, pewnie konkurujesz z Jackiem , oboje macie co pokazać
A jaka piękna róża
no i zieleń, zieleń...aż miło 
A jaka piękna róża
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Karolinko! Nie konkurujemy z Jackiem, ale wymieniamy doświadczenia, a na wiosnę rośliny
Trochę zielonego zostało, bo podlewam codziennie po kawałku, ale są zakątki bardziej zaniedbane, bo tam wody ze studni zawsze zabraknie
Mariola! To prawda, ze jak mało słońca dalie mają, to kicha! Mam kilka takich egzemplarzy, co nie jestem z nich zadowolona. Dziękuję w imieniu dalii!
Krysiu! Widzisz! A ja paziową pierwszy raz widzę!
Nie wiem, czy coś jednej nie zjadło, bo znaleźć nie mogę. Ciężki sezon dla dalii, ale jakoś sobie radzę. Przydałby się deszcz.
Wandziu! Bright Star jest fajna i niezwykła, ale ja wolę z regularnymi płatkami. Takie tradycyjne. Nie mam też wielu takich z wielkimi kwiatami, bo oprócz wielkości, nie uważam, żeby miały w sobie coś. No chyba, ze maja regularnie ułożone płatki
Iwonka! Jeszcze popatrzymy trochę, jak kwitną! jak nie będzie jakiegoś kataklizmu!
Jacku! Cieszę się, że Dana się wyjaśniła! Be a Sport mam od Stanisława jako zamiennik. Ciesze się, bo mam kolekcje tych trzech o tym samych kształcie, a różnych kolorach. Fajnie to wygląda! Harry Meggos jest nad wyraz udana, ciesze się, że ją mam! Wiesz,z ę wielkość mi nie imponuje i nie szukam tych najbardziej okazałych. ale ta jest piękna! Sandia Shomei mam zza oceanu, choć i u nas jest dostępna. To faktycznie grzybieniasta (lotosowa), mam ich kilka i chcę je zgromadzić w jednym zakątku. Może się uda!
Krysiu! Wiele starych dalii ma swój niezwykły urok! np Thomas A. Edison jest jedną z moich ulubionych dalii. I ciesze się, jak czasami dostanę w kapersie coś "starego" zamiast piękności na zdjęciu, np tak dostałam Good Earth (1952), Apache (1960), Golden Scepter (1926), My Love (1969).
Gąsienice pozostawiliśmy naturze, może "wychowamy" jedną. ale koper włoski będę siać, choć nie tworzy u mnie zgrubień u podstawy łodyg.
Podlewam, podlewam, podlewam... Najbardziej żal mi róż, bo mam takie fajne odmiany, a one kwitną w tym roku symbolicznie. No i hortensji, które wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte.
Dyń mało, kilka sztuk i pomimo kilu wiader wody dziennie, nie są za duże. Może i dobrze, bo w zeszłym roku miałam nadmiar szczęścia
Nadal poluję na ładne narcyze ale może się uda
Na dziś:
Crazy Love

Park Princess

Hapet Bordeaux

Cheyenne

Na razie nn, kolejny mój typ to Goldorange z 1974, Herberta Voita

Mariola! To prawda, ze jak mało słońca dalie mają, to kicha! Mam kilka takich egzemplarzy, co nie jestem z nich zadowolona. Dziękuję w imieniu dalii!
Krysiu! Widzisz! A ja paziową pierwszy raz widzę!
Wandziu! Bright Star jest fajna i niezwykła, ale ja wolę z regularnymi płatkami. Takie tradycyjne. Nie mam też wielu takich z wielkimi kwiatami, bo oprócz wielkości, nie uważam, żeby miały w sobie coś. No chyba, ze maja regularnie ułożone płatki
Iwonka! Jeszcze popatrzymy trochę, jak kwitną! jak nie będzie jakiegoś kataklizmu!
Jacku! Cieszę się, że Dana się wyjaśniła! Be a Sport mam od Stanisława jako zamiennik. Ciesze się, bo mam kolekcje tych trzech o tym samych kształcie, a różnych kolorach. Fajnie to wygląda! Harry Meggos jest nad wyraz udana, ciesze się, że ją mam! Wiesz,z ę wielkość mi nie imponuje i nie szukam tych najbardziej okazałych. ale ta jest piękna! Sandia Shomei mam zza oceanu, choć i u nas jest dostępna. To faktycznie grzybieniasta (lotosowa), mam ich kilka i chcę je zgromadzić w jednym zakątku. Może się uda!
Krysiu! Wiele starych dalii ma swój niezwykły urok! np Thomas A. Edison jest jedną z moich ulubionych dalii. I ciesze się, jak czasami dostanę w kapersie coś "starego" zamiast piękności na zdjęciu, np tak dostałam Good Earth (1952), Apache (1960), Golden Scepter (1926), My Love (1969).
Gąsienice pozostawiliśmy naturze, może "wychowamy" jedną. ale koper włoski będę siać, choć nie tworzy u mnie zgrubień u podstawy łodyg.
Podlewam, podlewam, podlewam... Najbardziej żal mi róż, bo mam takie fajne odmiany, a one kwitną w tym roku symbolicznie. No i hortensji, które wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte.
Dyń mało, kilka sztuk i pomimo kilu wiader wody dziennie, nie są za duże. Może i dobrze, bo w zeszłym roku miałam nadmiar szczęścia
Nadal poluję na ładne narcyze ale może się uda
Na dziś:
Crazy Love

Park Princess

Hapet Bordeaux

Cheyenne

Na razie nn, kolejny mój typ to Goldorange z 1974, Herberta Voita

Miłka