Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Uprawa melonów

Post »

jaka to odmiana, trzy lata temu uprawiałem Emira i były bardzo podobne???
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

emir dokładnie :) i jak poznałeś, ze dojrzały? chorowały Ci?
harlej1
200p
200p

Post »

z tego co pamiętam, to były bardzo duże ok 2kg, ale smak miały nie najlepszy, nie wiem, może w złym czasie zerwałem, to był pierwszy rok, więc taka mogła być przyczyna, chorowały, chyba dopiero na przełomie lipca i sierpnia, polecam skrzyp, przeciw mączniakowi :D
iwonas85
200p
200p

Post »

Tylko u mnie skrzypu nie widać :) muszę się popytac znajomych czy u kogoś nie rośnie. I wtedy gnojówkę jak z pokrzywy tak? i pryskać po rozcieńczeniu 1:20 jak z pokrzyw?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chudziak pisze:...dwa rodzaje melonów bo ja mam jedne ciemnozielone i drugie jasnozielone, jedne i drugie lekko żebrowane .
Tak , mogą być dwa typy , choć akurat w pierwszym typie występuje naturalnie zmienny kolor zawiązków i młodych owoców , żebrowanie też jest raz trochę większe lub mniejsze . Były też owoce ( zanim dojrzeją ) gładko zielone , a są też w duże jaśniejsze cętki . Co się tyczy drugiego typu , to jest to zamieszanie nasion ( nieświadome , choć chyba z dobrym skutkiem ) : pierwszy typ z melonem szarentajskim . Z tego co zdążyłem w ub. roku zauważyć , to zewnętrznie specjalnie się nie różniły . W drugim typie pękał nieco owoc tuż przy szypułce , ale było to w czasie deszczowej pogody , więc to trzeba jeszcze potwierdzić . Różnica widoczna jest zwłaszcza w smaku , ta krzyżówka była trochę słodsza od wersji wyjściowej . Średnica owocu 34 cm ? To super wynik , owoc musi mieć ponad 4kg :wink:
harlej1
200p
200p

Post »

żeby, nie trzeba było czekać, na fermentację, polecam pryskanie, wywarem ze skrzypu, najpierw zalewa się skrzyp wodą, a następnego dnia, gotuje się ok.30 min na słabym ogniu, potem do oprysku możemy rozcieńczyć, 1:4, tak przynajmniej mówi Wikipedia :D , ale ja rozcieńczam, różnie, gdzieś tak 1:3, ale to chyba nie ma dużego znaczenia, bo wątpię żeby wywarem można było coś wypalić. Skrzyp występuje często, na jakiś piaszczystych skarpach,
iwonas85
200p
200p

Post »

dzięki na pewno wypróbuje jak tylko znajdę skrzyp i dam znać jak działa. Dołożę też trochę skrzypu do gnojówki z pokrzyw, bo słyszałam, że też dobry.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
harlej1
200p
200p

Post »

tak przy okazji, Emir jest bardzo plenny, ile masz na krzaku owoców?
iwonas85
200p
200p

Post »

wiesz co do końca to nie wiem bo posadziłam chyba 4 krzaki a owoców zawiązanych jest na razie 7 albo 8, ale nie wiem, które z którego krzaka bo gąszcz się zrobił. Jeden krzak był wsadzony 3 tyg później i z niego chyba jeszcze nie ma zawiązanych więc dajmy na to, że po 2-3 na krzak. Tylko ciekawe jak będzie ze smakiem.
harlej1
200p
200p

Post »

tak wyglądały moje sprzed trzech lat :D : Emir

Obrazek
iwonas85
200p
200p

Post »

o Twoje już miały wyraźne paski na moim jednym dopiero są lekko widoczne. a ile ważył największy?
harlej1
200p
200p

Post »

z tego co pamiętam to koło 2 kg
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

frant pisze:
chudziak pisze:...dwa rodzaje melonów bo ja mam jedne ciemnozielone i drugie jasnozielone, jedne i drugie lekko żebrowane .
Średnica owocu 34 cm ? To super wynik , owoc musi mieć ponad 4kg :wink:
Dopiero jak przeczytałam ,że powinien ważyć 4 kg to dotarło do mnie,że napisałam średnica a oczywiście miałam na myśli obwód :oops: rzeczywiście przy tej średnicy co podałam to miałby obwód .... 106 cm :shock: Przepraszam za pomyłkę .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy wy je jakoś zapylacie ręcznie? Bo te moje co kwitną to póki co wydają się : a]samopylne b] to wszystko jest taie tycie i tak głęboko upchnięte w kwiat, że nie wyobrażam sobie zapylenia ręcznego..
harlej1
200p
200p

Post »

pędzelkiem
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”