Zastanawiałam się kiedy pojawi się nowy wpis w Twoim wątku... Urocza ta żołta hugonka. Z niecierpliwością czekam na kolejne okazy z Twojego ogrodu.
Róże 2015 - Gosia
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże 2015 - Gosia
Cześć Gosiu
Zastanawiałam się kiedy pojawi się nowy wpis w Twoim wątku... Urocza ta żołta hugonka. Z niecierpliwością czekam na kolejne okazy z Twojego ogrodu.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Co za widok
, wreszcie będzie co oglądać i podziwiać

-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Canary Bird ma Georginia, zawsze można porównać.
A wymaga przyginania żeby kwitła na całej długości pędów czy na tak ma niezależnie od opieki?
A wymaga przyginania żeby kwitła na całej długości pędów czy na tak ma niezależnie od opieki?
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Sasanka - ta drabinka tak kwitnie co roku, polecam ją bo jest dzika i nie ma dużych wymagań.
Dzięki i jeszcze raz hugonis - dla April - dzięki, sprawdzę ją u Georginii i ta róża nie wymaga przyginania - ja z sekatorem do niej nie podchodzę - chyba że usuwam suche gałęzie. Reguła jest taka że niektóre gałęzie same się uginają - młode przeważnie rosną w górę.

na zdjęciach widać jak krzyżują się gałęzie, kwitnie jeszcze bardzo obficie ale mam już problemy z malinowcem kwieciakiem.
Kwitnie też Newada i róża pomarszczona ''Agnes'' - w tym roku zaczęły kwitnąć bardzo szybko od 10 maja.
Dzięki i jeszcze raz hugonis - dla April - dzięki, sprawdzę ją u Georginii i ta róża nie wymaga przyginania - ja z sekatorem do niej nie podchodzę - chyba że usuwam suche gałęzie. Reguła jest taka że niektóre gałęzie same się uginają - młode przeważnie rosną w górę.

na zdjęciach widać jak krzyżują się gałęzie, kwitnie jeszcze bardzo obficie ale mam już problemy z malinowcem kwieciakiem.
Kwitnie też Newada i róża pomarszczona ''Agnes'' - w tym roku zaczęły kwitnąć bardzo szybko od 10 maja.
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
I jeszcze raz mój śliczny Kurczaczek
U mnie mszyce szaleją. Muszę dziś kupić sodę i popryskać. Mam co prawda chemię ale wolałabym nie używać.
U mnie mamuśka Nevady jeszcze w lesie. Dosłownie i przenośni. Czyli zakwitnie później bo ma cień. Ale te przeklęte mszyce tak dają do wiwatu że już kilka pąków uschło. Co przechodzę to gniotę bezlitośnie. Trzeba powalczyć z mrówkami
U mnie mamuśka Nevady jeszcze w lesie. Dosłownie i przenośni. Czyli zakwitnie później bo ma cień. Ale te przeklęte mszyce tak dają do wiwatu że już kilka pąków uschło. Co przechodzę to gniotę bezlitośnie. Trzeba powalczyć z mrówkami
- Deirde

U nas przez kilka dni było zimno i padał deszcz. Spadek temperatury był widoczny - z prawie 20 stopni na 12 i dodatkowo mocne opady deszczu.
Dziś przeglądałam róże i na starych różach mam już zarodniki rdzy. Szczególnie narażone na nią są stare róże - u mnie teraz mocno choruje Maiden Blush.
W zeszłym roku dołączyła do niej też Mme Plantier i Queen of Danemark.
Dziś przeglądałam róże i na starych różach mam już zarodniki rdzy. Szczególnie narażone na nią są stare róże - u mnie teraz mocno choruje Maiden Blush.
W zeszłym roku dołączyła do niej też Mme Plantier i Queen of Danemark.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Gosiu, jak walczysz z kwieciakiem? Masz jakiś sprawdzony sposób na niego?
U mnie po raz kolejny zaatakował Therese Bugnet, pozbawiając ją praktycznie kwiatów
U mnie po raz kolejny zaatakował Therese Bugnet, pozbawiając ją praktycznie kwiatów
- Deirde

Kiedyś był taki środek na kwieciaki ale został zakazany - nie znalazłam obecnie innego.
Po prostu zbieram opadłe pąki i pale je - larwy potrzebują kilka dni by przepoczwarczyć się i wyjść z kwiatu.
Zwykle udaje mi się ograniczyć ich ilość ale u nas jest pełno malin w ogrodach - zawsze coś przyleci.
Po prostu zbieram opadłe pąki i pale je - larwy potrzebują kilka dni by przepoczwarczyć się i wyjść z kwiatu.
Zwykle udaje mi się ograniczyć ich ilość ale u nas jest pełno malin w ogrodach - zawsze coś przyleci.
Na kwieciaka malinowca dla roślin ozdobnych w gruncie w wyszukiwarce można coś znaleźć http://agrofy.pl/wyszukiwarka
P.s. I przepraszam, że tak w buciorach do Ciebie
bez przywitania..
Zachwyciłem się różą Cristata którą u Ciebie dojrzałem..i nie tylko rzecz jasna tą, ale tę kupię na pewno w prezencie.

P.s. I przepraszam, że tak w buciorach do Ciebie
Zachwyciłem się różą Cristata którą u Ciebie dojrzałem..i nie tylko rzecz jasna tą, ale tę kupię na pewno w prezencie.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnes od Ciebie puściła listki, ale cały pęd jest goły, tylko na czubku jest kilka listków. Czy ja mogę ją przyciąć? A może później to zrobić, jak dobrze się przekorzeni?
Twoja imponująca!
Twoja imponująca!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnes wspaniała! Potężny i cudowny krzaczek z niej... 
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Ależ ona piękna
, jaka wysoka jest Twoja Agnes 
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Gosiu wygląda na olbrzyma, oj będę czekała na jej spektakl w tym sezonie.
Tez za mną chodzi ta Agnes ale ona chyba miejsca musi miec wiele.

Tez za mną chodzi ta Agnes ale ona chyba miejsca musi miec wiele.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna