Tak jak wspomniałem nie szukałem, bo staram się robić małe szyneczki tak do kilograma, pekluję 10 -12 dni więc na ogól są dobrze zapeklowane
Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja kupiłem w aptece największą jaka była , czyli  100 ml z pojedynczą igłą, nawet sobie radzę. Szczerze to nie szukałem nigdzie tych igieł z kilkoma otworami.
Tak jak wspomniałem nie szukałem, bo staram się robić małe szyneczki tak do kilograma, pekluję 10 -12 dni więc na ogól są dobrze zapeklowane
			
			
									
						
										
						Tak jak wspomniałem nie szukałem, bo staram się robić małe szyneczki tak do kilograma, pekluję 10 -12 dni więc na ogól są dobrze zapeklowane
- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja nie mam tyle cierpliwości,żeby tak długo peklować  
			
			
									
						
							Pozdrawiam - BabajAGA
			
						Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Spróbuj zobaczysz, ja na mokro pekluję zawsze te 10- 12 dni a boczki na sucho przez 3 dni 
			
			
									
						
										
						- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
- whitedame
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3456
 - Od: 17 lut 2012, o 16:22
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Wojkowice 6B
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś a czym się różni boczek peklowany na sucho. Mój M pekluje na mokro tyle samo czasu co szynki ( chyba 7 dni) i jest pyyyszny, ale może już czas poznać następne smaki.
			
			
									
						
							Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Czym się różni? Sam nie wiem tak zawsze robię i nie zmieniam tego.
Odważam 25 g peklosoli na kilogram boczku i pekluję 3 dni.
			
			
									
						
										
						Odważam 25 g peklosoli na kilogram boczku i pekluję 3 dni.
- PaulaPola
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1957
 - Od: 26 mar 2012, o 21:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Olsztyn
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wpisuje się. Jeszcze nie przeczytałam wątku ale jak zobaczyłam kiełbase z pierwszej strony to już wiem że mi się tu spodoba. Marzy mi się wędzarnai na działce. Tylko mój M słaby majster w takich sprawach jest 
			
			
									
						
										
						Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdan,a białą kiełbasę też robisz?Zbliżają się świeta,więc może jakiś przepis?
Pozdrawiam.
			
			
									
						
										
						Pozdrawiam.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Biała robiłem chyba tylko 3 razy, w moim regionie nie ma tradycji wielkanocnej z białą kiełbasą i jakoś tak nie robimy 
Gdzieś tam miałem przepis to jak znajdę, to wrzucę
			
			
									
						
										
						Gdzieś tam miałem przepis to jak znajdę, to wrzucę
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Kiełbasa Biała
Składniki na 1 kilogram
Wieprzowina klasa I 0,2 kg
Wieprzowina klasa II 0,7 kg
Wołowina klasa I 0,1 kg
Przyprawy :
Sól 20g
Pieprz 1g
Czosnek 0,7 g
Majeranek 1 g
Rozdrabnianie:
Wieprzowina klasa I czyli ładne czyste mięso zmieliłem w maszynce na sitku 13 mm
Wierzowina klasa II czyli ładne z tłuszczykiem sitko 10 mm
Wołowina klasa I na najmniejszym sitku ( takim do maku ) 3 razy z dodatkiem ok. 50 % wody
Wykonanie:
Wieprzowinę klasa I i klasa II mieszamy razem z dodatkiem małej ilości wody, około 5 %
Po wchłonięciu wody dodajemy wołowinę z przyprawami , mieszamy do wymieszania składników.
Nabijamy w jelita na kiełbasy , dzielimy na małe odcinki .
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.



Przekrój niestety kiełbaska różowa po peklosoli .

			
			
									
						
										
						Składniki na 1 kilogram
Wieprzowina klasa I 0,2 kg
Wieprzowina klasa II 0,7 kg
Wołowina klasa I 0,1 kg
Przyprawy :
Sól 20g
Pieprz 1g
Czosnek 0,7 g
Majeranek 1 g
Rozdrabnianie:
Wieprzowina klasa I czyli ładne czyste mięso zmieliłem w maszynce na sitku 13 mm
Wierzowina klasa II czyli ładne z tłuszczykiem sitko 10 mm
Wołowina klasa I na najmniejszym sitku ( takim do maku ) 3 razy z dodatkiem ok. 50 % wody
Wykonanie:
Wieprzowinę klasa I i klasa II mieszamy razem z dodatkiem małej ilości wody, około 5 %
Po wchłonięciu wody dodajemy wołowinę z przyprawami , mieszamy do wymieszania składników.
Nabijamy w jelita na kiełbasy , dzielimy na małe odcinki .
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.



Przekrój niestety kiełbaska różowa po peklosoli .

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Dziękuję za przepis.Zrobię trochę przed świętami,aby sprawdzić jak mi wyjdzie.
			
			
									
						
										
						- wosiek67
 - 500p

 - Posty: 825
 - Od: 26 lut 2012, o 14:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: okolice Poznania
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
U nas w Poznańskim biała na Wielkanoc obowiązkowo.
			
			
									
						
							Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
			
						Pozdrawiam Wojtek
- tralaluszy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3302
 - Od: 5 sty 2010, o 18:46
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja myślałam,że w całej Polsce biała jest obowiązkowa na Wielkanoc  
 . Zupełnie sobie nie wyobrażam stołu bez niej.
Dzisiaj kupiłam piękny chudziutki płat boczku i ozorki, zaraz całe to towarzystwo zapekluję. Boczek pójdzie do szynkowara, a ozorki do sosu. Nikt z domowników mi ich nie będzie podjadał, będą dla mnie i psiny
			
			
									
						
							Dzisiaj kupiłam piękny chudziutki płat boczku i ozorki, zaraz całe to towarzystwo zapekluję. Boczek pójdzie do szynkowara, a ozorki do sosu. Nikt z domowników mi ich nie będzie podjadał, będą dla mnie i psiny
Pozdrawiam - BabajAGA
			
						- wosiek67
 - 500p

 - Posty: 825
 - Od: 26 lut 2012, o 14:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: okolice Poznania
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Moja żona pochodzi z okolic Sieradza tam o białej kiełbasie wiedzą, że jest. I jak mówią szara kiełbasa nie może być dobra.  
			
			
									
						
							Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
			
						Pozdrawiam Wojtek
- santana51
 - 500p

 - Posty: 636
 - Od: 13 maja 2012, o 18:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wyjątki się zdarzają ale wszyscy moi znajomi mieszkający na Mazowszu uważają ze to by była profanacja świąt  
 gdyby nie było białej kiełbasy na Święta Wielkanocne .
			
			
									
						
							- Pozdrawiam Jurek
 


 
		
