Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawy współrzędne- sąsiedztwo roślin- teoria i praktyka

Post »

Witam! :wit Chciałbym zapytać czy znacie może jakąś stronę internetową z taką porządną i sprawdzoną przez Was tabelką dotyczącą allelopatii? Szukam i szukam, i dochodzę do wniosku, że te dane naprawdę różnią się na każdej stronie, a także są sprzeczne z tym, co mam w swojej książce ogrodniczej, z której korzystam. Przykładem jest na przykład internetowe stwierdzenie, że fasola może rosnąć obok pomidorów natomiast książka mówi zupełnie inaczej ;:124 I gdzie tu znaleźć kompromis ;:88
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

McMArchewka- skoro masz sprzeczne informacje ,to może chodzić w jakim sensie allelopatia jest rozpatrywana. Czasami jest brane pod uwagę: wpływ substancji wydzielanych przez daną roślinę, na inną roślinę rosnącą w jej zasięgu. Czyli sąsiedztwo roślin , rosnących w tym samym okresie obok siebie. A w drugim przypadku jest brany pod uwagę: wpływ pozostawionych substancji w glebie po danej roślinie, na roślinę rosnącą po niej na tym stanowisku . Czyli płodozmian roślin. Jeszcze w innym razie jest rozpatrywane sąsiedztwo w uprawie współrzędnej (mylone z allelopatią) , pod wpływem współżycia lub konkurencji o pokarm i światło itp. Tutaj jest brane pod uwagę budowa systemu korzeniowego i części nadziemnej.
McMArchewka pisze: Przykładem jest internetowe stwierdzenie, że fasola może rosnąć obok pomidorów natomiast książka mówi zupełnie inaczej . I gdzie tu znaleźć kompromis
Pomidory po fasoli i odwrotnie fasola po pomidorach, mogą rosnąć z powodzeniem ,bo to dwie różne rodziny. Fasola należy do motylkowatych, a pomidor do psiankowatych. Natomiast po sąsiedzku pomidorów i fasoli nie sadziłam jeszcze,bo pomidory mam głównie w szklarni i donicach ,ale gdyby zaszła taka konieczność to nie miałabym oporów.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Telimenka Dziękuję Ci bardzo za tą odpowiedź!
Wychodzi zatem na to, że mogę z powodzeniem uprawiać fasolę obok pomidorów, szczególnie że te drugie będą pod folią.
Chciałem zapytać jeszcze jak w takim razie ma się uprawa pod folią i pomidorów, i ogórków :?: U mojej babci w tunelu foliowy często to tak wygląda. Czytałem, że takie połączenie jest niedobre, wydaje mi się chyba, że ze względu na myszce bądź choroby przenoszone miedzy tymi roślinami.
Podobnie sytuacja ma się do ogórków i cukiń. Jest to dla mnie o tyle istotne, że w tym roku planuje uprawiać te rośliny obok siebie.
Jeśli zaś chodzi o uprawę współrzędną to zapewne wszyscy znamy jej zalety jeśli chodzi o cebulę i marchew. Chciałem zapytać jednak czy są takie rośliny, które w uprawie współrzędnej z cebulą chronią ją przed śmietką cebulanką? Moje cebule co roku są atakowane przez tego szkodnika i nie wiem niestety jak go zwalczyć :/
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Podobno śmietkę odstrasza por i pietruszka.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Metello
100p
100p
Od: 10 wrz 2014, o 21:04

Post »

McMArchewka ja od lat mam pomidory i ogórki w szklarni obok siebie. Nie rosną naprzemiennie tylko ogórki z przodu przy wejściu (tam jest trochę cienia - co ogórasy lubią) a reszta szklarni wypełniona jest pomidorami - po dwa rzędy z obu stron. Szczerze mówiąc nie miałam nigdy większych problemów z taką uprawą. Mączliki pojawiają się sporadycznie ale tym owadom to zawsze wieszam tablice lepowe.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

McMArchewka pisze:Chciałem zapytać jak ma się uprawa pod folią i pomidorów, i ogórków :?: U mojej babci w tunelu foliowy często to tak wygląda. :/
O tym, że ogórki szkodzą pomidorom w szklarni, słyszę co wiosny od mojej Mamy i znajomych już od lat ponad 30-stu. W latach 80-tych weszły u nas, w modę małe folie i szklarnie i każdy każdego przestrzega ,a w końcu i tak każdy przemyca parę krzaczków ogórka przy pomidorach. Gdyby to było prawdą to nikt by już nie ryzykował.Mi też ogórki i pomidory razem dobrze rosły, ale ostatnio robię rozsadę ogórka i wysadzam do gruntu po przymrozkach. Szkoda mi miejsca w szklarni. Ogórki posadzone z rozsady pod agrowłókninę, są tak samo wcześnie jak ze szklarni i dobrze sobie radzą w gruncie w moim rejonie.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

McMArchewka pisze: Chciałem zapytać jednak czy są takie rośliny, które w uprawie współrzędnej z cebulą chronią ją przed śmietką cebulanką? Moje cebule co roku są atakowane przez tego szkodnika i nie wiem niestety jak go zwalczyć :/
Posiej marchew naprzemian z cebulą :wink: podobno Marchew odstrasza Śmietkę cebulankę a Cebula odstrasza Połyśnicę marchwiankę ;:138 wzajemna pomoc :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi cebula naprzemiennie z marchewką nie sprawdziła się :roll: W marchewce na ,,szyjce naciowej" bywało szaro od mszyc.
W tym roku posiałam marchew pomiędzy seler naciowy a brokuły. Nie zauważyłam żadnych mszyc na szyjce, brokuły bez gąsienic.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Polewanie gnojówką z wrotyczu lub pokrzywy może pomóc w zwalczeniu mszyc.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

msk83 a jadłaś takie marchewki :wink:
Ja bym warzywa korzeniowe polewane gnojówkami do ust nie wzięła :roll:
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

U mnie sąsiedztwo marchwi i cebuli też się nie sprawdza ,zwłaszcza dla cebuli ;:185 Chociaż bardziej skłaniałabym się to tego ,że ostatnio do mojego płodozmianu wkradł się chochlik i cebula z marchwią wyszła mi po czosnku ,a cebulowych nie można sadzić po sobie ;:223 .
Pozdrawiam Teresa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja wolę pryskanie gnojówkami roślinnymi niż obżarte przez szkodniki czy zniszczone przez choroby grzybowe rośliny .Można ewentualnie stosować chemię ,ale każdy sam decyduje co wybrać . ;:108
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Jolek jestem zdania że lepiej jak są zlane naturalną gnojówką (chronioną przed muchami) niż zlewane chemią ;), ale wiadomo u każdego każda "plaga" inaczej wygląda i się chronimy jak możemy jeśli nie mamy w ogródkach ptasich pomocników.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę , że jest różnica pomiędzy pryskaniem a polewaniem i kiedy, i jakie jarzyny, i w jakim stężeniu rośliny tym uszczęśliwiamy :roll:
Nie stosuję chemii na warzywniku i nie pryskam ani nie podlewam gnojówkami roślin które spożywam na surowo :D
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Też wolę gnojówki od chemicznej herbatki. A swoją drogą to ziemia powstała m in. z kupy dżdżownic więc też należy się brzydzić.
U mnie było trochę robali na popękanych marchewkach, oddałam ja królikowi. W tym roku posieję marchew obok cebuli, może to coś da
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”