Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Dlaczego? To jak stosować mineralny w granulkach, rozsypać wokół krzaków ,zmieszać lekko z glebą i tyle?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo zkoncentrujesz nawóz na małej objętości|powierzchni pod korzeniem, i go zasolisz, jak użyć takiego nawozu to może podpowie ktoś mądrzejszy, jak uprzednio wyjaśnisz jaki skład i reszte co wiesz...
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Odwale czarną robotę za tych mądrzejszych
-czy wcześniej czymś nawoziłaś , grunt czy pod osłonami, jakie pomidory itp,
potem te wszystkie posty zbierz w całość i zadaj pytanie, i wtedy bedzie łatwiej Ci pomóc.

Qrcze nie jesteś tu od wczoraj, a cały czas się o tym bębni, połowa postów to ciągnięcie kogoś za język...

Sorrki za taką forme wypowiedzi, ale nie marnujmy czasu tych mądrzejszych którzy mogą nam pomóc
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Pomidory będą w gruncie, w tamtym roku był w tym miejscu warzywnik po raz pierwszy od lat, z miernym skutkiem, niby był stosowany obornik (może za mało...) ale przede wszystkim podejrzewam zbyt niskie pH (nie badane) ale:
- wiele wiele lat nie było przeprowadzane wapnowanie a do tego pole znajduje się w sąsiedztwie lasu mieszanego (igły z sosen na pewno obecne),
-chętnie rośnie skrzyp, a jesienią pole obok warzywnika pokryło się fioletowym jakimś dzikim wrzosem,
-pomidory i papryka w zeszłym roku dostały suchej zgnilizny wierzchołkowej (wydaje mi się,że dobrze zinterpretowałam objawy po lekturze forum)
-generalnie rośliny w warzywniku wykazywały szereg niedoborów i słabiutko rosły
Stąd podejrzenie zbyt kwaśnego odczynu. Dlatego wybrałam nawóz z wapniem...
Gleba gliniasta, próchnicy sporo....

Pomidory moje własne wyhodowane, m.in. betalux, huzar, złoty ożarowski, maskotka, malinowy ożarowski, z akcji kozuli, sława nadrenii etc. w sumie ok.55 krzaczków, podlewane w fazie rozsady biohumusem organiczno-mineralnym, trzymają sie w miare dobrze-obecnie już na tarasie
pozdrawiam Asia

jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przykladowa dawke nalezy rozsypac na tych 10 metrach kwadratowych i dokladnie wymieszac co najmniej na glebokosc 20 cm. Recznie bedzie ciezko, najlepiej zrobic to kultywatorem - ale nie każdy posiada takie urzadzenie.
Druga sprawa - 100 gram, to dawka raczej na 1 metr kw. , a nie na 10...

Przepraszam brak polskich znakow.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

apw81!

Na razie wstrzymaj się z tym nawożeniem.Pomidory możesz w dalszym ciągu zasilać tak jak robiłaś do tej pory.
Nie rób niczego pochopnie.

jan555!

Czy to nie za duża dawka? 1 kg nawozu na 10 m kw. ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pomidory mają być takie, by wszystkim sąsiadom w okolicy opadły szczęki.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Nie, pomidory mają być zdrowe i na pewno nie chcę, aby były przenawożone, dlatego pytałam o sposób nawożenia, nie chcę przesadzić a ta mała dawka 100 g/10 m2 jest napisana na opakowaniu (dla pomidorów). Generalnie jestem zwolennikiem naturalnego nawożenia. Sama w takim razie zadecyduję, jak będę to stosować.
pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Pomidory mają być takie, by wszystkim sąsiadom w okolicy opadły szczęki.
U mnie, dzięki odmianom z akcji tak będzie :heja
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

100g na 10m2 to wcale nie taka mała dawka. Wystarczy poszukać dawek nawozów w rolnictwie są one rzędu 100 kg/ha co po przeliczeniach (wcale nie takich skomplikowanych) daje właśnie 100g na 10m2.
Dorota
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

To po prostu trzeba przeliczyć wg wymagań pomidora :) Nie mam zbytnio czasu, bo w pracy jestem, także zrobię taki zarys na szybko i Jeśli się mylę to proszę o korektę, albo pociągnięcie dalej tematu :) Nawóz dobieramy Wg Azotu a pod Pomidory nawadniane sypiemy do 200kg/ha to wystarczy przeliczyć na m2 i wyjdzie ile azotu na 1m2 :) Później patrzymy na opakowanie. Jeśli opakowanie 1kg zawiera 14% azotu to jest tam 140g azotu i Wg tego dajemy :) Uprzejmie proszę o weryfikację i korektę bo muszę wracać do pracy :D
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

10m2 x głebokość powiedzmy 20cm daje nam 2m3 , czyli wychodzi 50g na m3, dla porównania podłoże dla rozsad ma 600g na m3, oczywiście to są wyliczenia dla czystego gruntu, a wiadomo że już było czymś nawożone.
Podaje tylko mój sposób rozumowania :oops:
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

Dorcinda pisze:100g na 10m2 to wcale nie taka mała dawka. Wystarczy poszukać dawek nawozów w rolnictwie są one rzędu 100 kg/ha co po przeliczeniach (wcale nie takich skomplikowanych) daje właśnie 100g na 10m2.

To ja poprosze o nazwy tych nawozow i przykladowe dawkowanie dla:
- jalowej ziemi
- jednokrotnego zasilenia na okres 3 - 4 miesiecy .
Oczywiscie pod uprawe pomidorow w gruncie, do nawozenia bezposrednio przed sadzeniem (kompleksowy, bezchlorkowy , granulowany).
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”