Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłośćDrako pisze: Od jakiegoś czasu widuję przesiadujące na bobie mrówki, a mszyc brak - sprawdziłem. Co one tam mogą innego robić?
Bób cz.2
Re: Bób cz.2
-
Drako
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I bardzo dobrze, że zabezpieczają - dziś już mrówki podlewałem gnojówką z pokrzyw. Może ładniejsze będą.Alembik pisze:Czekają na mszyce, badają teren, zabezpieczają swoją przyszłość
A może bób w jakiś sposób spadziuje?
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Mój bób ma dolne listki na brzegach czarne czym mam go popryskać?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=932 " W okresie wegetacji 1, 2 zabiegi chemiczne wykonuje się po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych. Zaleca się fungicydy zawierające mankozeb, na przykład Dithane M-45 80 WP (2?3 kg/ha), Manconex 80 WP (2?3 kg/ha), Penncozeb 80 WP (2?3 kg/ha), pamiętając każdorazowo o obowiązującym okresie karencji, który znajduje się na etykiecie każdego preparatu."
To chyba w ogóle nie jest żadna choroba. Mój miał takie czarne brzegi i samo mu wyszło.tencia pisze:Mój bób ma dolne listki na brzegach czarne czym mam go popryskać?
Pozdrawiam
-
wojtekman
- 200p

- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie bób, ładnie pięknie kwitnie, tylko coś mu dolega, bo boki najmlodszych liści są zawinięte, na niektórych krzakach to, aż za mocno... Pryskałem dolistnymi i na razie nic nie pomogło. Nie wiecie co to może być za przypadek?
Mój też zaczął pięknie kwitnąć, a poza tym nic mu nie dolega jak na razie (odpukać). 
- Siekier
- 200p

- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że u Was chodowla już idzie pełną parą. Ja trochę opóźniłem wsadzenie nasionek ze względu na prace budowlane na terenie warzywnika. Do dnia dzisiejszego nasiona są już ze 4 dni w glebie i jeszcze ani śladu wschodów. Mam nadzieję że niedługo pokażą główki.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Może mszyce?wojtekman pisze:U mnie bób, ładnie pięknie kwitnie, tylko coś mu dolega, bo boki najmlodszych liści są zawinięte, na niektórych krzakach to, aż za mocno... Pryskałem dolistnymi i na razie nic nie pomogło. Nie wiecie co to może być za przypadek?
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wojtekman Nie wiem jak to wygląda dokładnie w przypadku bobu ale moje podejrzenia idą w kierunku niedoboru wapnia. Przyczyn może być bardzo dużo choć prawdopodobnie zbyt niskie pH, nadmiar potasu (raczej odpada), utrudniona transpiracja, zalanie lub za wysokie zasolenie gleby.
-
Galadier
- 100p

- Od: 23 maja 2012, o 14:05
mam mały problem wysadziłam dwie odmiany bobu: Windsor Biały i Hangdown Biały. Ponieważ długo czekały w domu w kubeczkach to wysadzanie odbyło się na "hurra" i teraz nie wiem który jest który, ale problem polega na tym że jeden dziś ogłowiłam bo już kwitło 6-8 piętro i zaczął wiązać strąki a drugi nie kwitnie wcale albo 1-5 kwiatków na roślinie ( kwiatków w sztukach, nie pięter). Wysokości są tej samej. Czy to jest normalne? Czy w tym drugim bobie zaczną wyrastać jakieś "wilki" z kwiatami, czy mam go spisać na straty?
Tak to wygląda: jeden normalny a drugi łodygi i liście

Pozdrawiam Kinga
na moim bobie znalazłem kilka padniętych pszczół, pryskałem na robaki ale już z 2 tygodnie temu, widocznie opryski z pól rolniczych musiały im zaszkodzić. no i są już pierwsze małe strąki 
-
wojtekman
- 200p

- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Więc tak:
-mszyc nie mam, ani na jednym krzaku
Przemekostatnio myślę, nad brakiem wapnia. Myślę, że przyczyną jest niskie pH gleby, ponieważ dawno tam nie było wapnowane (tylko, że pszenica wujka jest bardzo piękna). Sam już nie wiem co robić. Dodam, że pryskałem 2 razy bormaxem+ plonvit motylkowe( intermag.pl) Teraz już ładnie kwitnie, widzę, że dolne piętra kwiatostanów zaczynają przekwitać, ale ciągle kwitnie coraz więcej kwiatów. Chciałbym po kwitnieniu prysnąć plonvitem kali, czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam
-mszyc nie mam, ani na jednym krzaku
Przemekostatnio myślę, nad brakiem wapnia. Myślę, że przyczyną jest niskie pH gleby, ponieważ dawno tam nie było wapnowane (tylko, że pszenica wujka jest bardzo piękna). Sam już nie wiem co robić. Dodam, że pryskałem 2 razy bormaxem+ plonvit motylkowe( intermag.pl) Teraz już ładnie kwitnie, widzę, że dolne piętra kwiatostanów zaczynają przekwitać, ale ciągle kwitnie coraz więcej kwiatów. Chciałbym po kwitnieniu prysnąć plonvitem kali, czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam
Galadier pisze:mam mały problem wysadziłam dwie odmiany bobu: Windsor Biały i Hangdown Biały. Ponieważ długo czekały w domu w kubeczkach to wysadzanie odbyło się na "hurra" i teraz nie wiem który jest który, ale problem polega na tym że jeden dziś ogłowiłam bo już kwitło 6-8 piętro i zaczął wiązać strąki a drugi nie kwitnie wcale albo 1-5 kwiatków na roślinie ( kwiatków w sztukach, nie pięter). Wysokości są tej samej. Czy to jest normalne? Czy w tym drugim bobie zaczną wyrastać jakieś "wilki" z kwiatami, czy mam go spisać na straty?
![]()
Sprawa jest prosta. Ten z prawej to bób naciowy
-
Galadier
- 100p

- Od: 23 maja 2012, o 14:05
FUNY!
Masz może Zbyszek jakieś ciekawe przepisy na potrawy z "naci bobu", bo jakoś nie mogę w necie nic znaleźć a mam tego sporo więc chętnie skorzystam.
Tak poważnie to się zastanawiam czy po prostu nie wyrwać tego gołego.
Masz może Zbyszek jakieś ciekawe przepisy na potrawy z "naci bobu", bo jakoś nie mogę w necie nic znaleźć a mam tego sporo więc chętnie skorzystam.
Tak poważnie to się zastanawiam czy po prostu nie wyrwać tego gołego.
Pozdrawiam Kinga