Nalewka - cała prawda o ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz na biało i na zielono (zdjęcia po deszczu z 27 sierpnia 2008)

Kalina hordowina Aureum na górze skarpy (powyżej już tylko coś, co wygląda jak liście kapusty, nie ma nazwy i zostało wyściółkowane trawą, stąd taki dziwny zgniły kolor na zdjęciu)
Obrazek

Niżej z lewej i prawej strony dwie kaliny, sztywnolistna i bodnateńska
Obrazek Obrazek

Hortensje na skarpie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
(to ostatnie jeszcze w doniczce, a do tego niewyraźne, proszę o wybaczenie)

Piękna na klombie nad strumieniem. Miejsce jej chyba służy, bo od miesiąca kwitnie coraz większymi kwiatami
Obrazek
Obrazek Obrazek

cdn
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz troszkę kolorów - żółty

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szkoda, że aparat przyjechał tylko na chwilkę i nie zdążył na kwitnienie żółtego mieczyka :(

Cztery różne lobelie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ooops, niebieskiej nie widać... Ale też tam jest :D

cdn
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz trochę robaczków :)
Obrazek Obrazek

i tylko dwie dalie karłowe
Obrazek Obrazek

No, na dziś to chyba tyle, ale cdn :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj!
Przeczytałam i obejrzałam cały Twój wątek od deski do deski.Świetna lektura- pełna humoru i pięknych zdjęć. Jestem pod wrażeniem Twojej pracy i zapału. Masz cudowne miejsce i wiem,że będzie jeszcze piękniejsze. O roślinach nawet nie wspominam - to bez mała ogród botaniczny. O istnieniu wielu z nich nie miałam nawet pojęcia...Zastanawiam się czy Twój "raj" jest daleko od Elbląga...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jakieś 60 km z małym okładem. Już jakiś czas temu zapraszałam Raczka, jakbyście się we dwie zapakowały w jeden samochód, to jutro myk, myk, w godzinkę jesteście u mnie :lol:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja patrzyłam na kwiatki :) te dalie karłowe bardzo wdzięczne.
Nalewko zobaczyłam też malwę żółtą, czy mogę prosić Cię o nasionka tej rośliny?
Mam nadzieję, że powtórzy cechy z siewu.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oczywiście, że możesz :)
Co prawda ona ma około 20 cm wysokości i jeden kwiat, ale i z niego chyba będzie kilkanaście nasionek. mam też dla ciebie zaległe nasiona białej i czarnej malwy. Pamiętasz? :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki za zaproszenie. Tylko skąd my jutro weźmiemy samochód? Mimo szczerych chęci nic z tego na razie nie będzie. Jak możesz napisz mi na pw coś bliżej o położeniu tego raju.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Masz żółtą pełną malwę! :shock: Beatko, pliiiiiz, dla mnie tez parę nasionek. Jestem chora na żółtą malwę. I lobelia cudna. Całe szczęście, że kupiłam w Rybniku czerwoną, bo by mnie skręciło z zazdrości ;) :lol: Ale niebieskiej jeszcze nie widziałam. Zrób jej proszę zbliżenie.
Budleję też masz chyba rzadką? - a śliczną, no a hortensje po prostu cudne :D
Bardzo mi się podoba Twoja rynna już teraz, a co dopiero, jak będzie cała obsadzona! Tylko nie mogę się zorientować, gdzie ona jest usytuowana?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo, za tydzień znowu przyjedzie aparat (mam nadzieję), to zrobię jakieś lepsze zdjęcia lobelii, bo to jedno, co mam, to jakieś zamazane strasznie. Ale zerknij na poprzednią stronę, tam na zdjęciu z hortensją w donicy widać w tle niebieską lobelię w niemal całej okazałości :) Kupiłam ją dopiero co, więc jeszcze nie ma co rozsadzać, niestety, ale za rok, to kto wie :)

Malwa nasionka - nie ma sprawy, jeśli tylko będą, to oczywiście masz je zaklepane :D

A rynna jest ustawiona prostopadle do strumyka i oddziela niemal cały "cywilizowany" trawnik od bardziej naturalnej łąki, która w tym roku jest całkiem NIE kwiatowa :( Ma więc długość od kępy drzew z prawej strony (patrząc z domu) aż do trawiastej ścieżki prowadzącej wzdłuż płotu do jeziora, jest jakby granicą łąki kwietnej, albo trawnika, to zależy od punktu widzenia :D, takim etapem przejściowym między strzyżonym, a nie strzyżonym. Ma kształt bardzo wydłużonego półksiężyca i w najszerszym miejscu ze dwa metry, może ciut więcej. A długości jakieś dwadzieścia pięć. No i jest nieco nachylona spadkiem do strumienia, czyli na południe. Niemal cały dzień w słońcu!!! Ma jednak jedną wadę, jest nią podłoże z kamiennej gliny. Próbowałam po deszczach kilofem rozbić trochę dno rynny, żeby jeszcze głębiej wymieszać ją z nasypaną ziemią i piachem, ale z moją siłą, mimo wielkiej motywacji i niemal desperacji, wbijałam kilof jedynie na dwa-trzy cm w ten chol......ny beton. Zlewanie wodą nie pomogło, tu trzeba męskiej krzepy, albo po prostu solidnej koparki.

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Beatko, widziałam tę niebieską lobelię, ale zdjęcie jest małe, dlatego poprosiłam o powiekszenie :D Nie przyszło mi jednak przez myśl, zeby zaraz sępić! Przecież widzę, ze to młode roslinki , ale jak urosną.... :oops: Nie wybiegajmy jednak tak daleko w przyszłość :lol:
Za nasionka malwy z góry dziękuję!
Juz wiem, jak przebiega rynna i myslę, ze jeżeli nie nie bedzie zalewana, to wszystko powinno w niej pięknie rosnąć.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewko, ślicznie tu u Ciebie.
Zdjęcia są przecudne. Widać, że wkładasz dużo serca w to co robisz :) :) :)

pozdrawiamy Ewa i Krzysiek

i zapraszamy
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

W końcu znalazłem tyle czasu, żeby poznac Twoje krolestwo od strony 1 do 19-tej. :lol:
Za takiego miejsca, z takiej perspektywy nie dziwi, że wszystko inne jest "takie nieważne"

Przerabiałaś tamtego roku tymianek, może mi wytłumaczysz rożnice między tymiankiem a macierzanką? W kilku xiążkach spotkałem sie z pomysłami, żeby miejsca miedzy płytami ścieżki obsadzać tymiankiem, bo przy przydeptywaniu będzie pachniał. A u Ciebie zobaczyłem, że jest mnóstwo rożnych tymianków. Czy mogłabyś któryś polecić do takich celów? Jego się kupuje w sadzonkach, czy w nasionach?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, bardzo ładne masz kwiatki i robaczki na nich. Tyle host i hortensji i różne kaliny. Niech Ci to wszystko rośnie najpiękniej. Jednego Ci tylko zazdroszczę - Twojej krzepy. Nie szafuj tak Beatko siłami, oszczędzaj się trochę. Roboty nie przerobisz a siły stracisz i wtedy dopiero wielki ból jak trzeba używać narzędzi "zabawkowych" bo tych prawdziwych udźwignąć nie można. Za każdym razem do wykopania większego dołka trzeba prosić o pomoc. Mówię to z własnego doświadczenia. Ucz się na cudzych błędach ale ich nie powtarzaj.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale robisz piękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem :shock:

I jaką fajną ziemie przywiozła Ci ta wielka maszyna, no teraz mieszanie jej to rzeczywiście sama przyjemność :P

Targania worów 80l - nie zazdroszczę :roll:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”