@ fanta 001
Z tego co się zdolalem zorientować, jeżeli masz chore tuje, to teraz żadne sypanie czy opryskiwanie nie pomoże, bo grzyby poszly w stan wegetacji, czy coś takiego, w każdym razie na póżno

to się robi najwcześniej na wiosnę. Przebarwienia ja też mam, możliwe że to efekt przesadzonych tuj, z tym, że ja swoje sadzilem w kwietniu (ale kopane i 10 letnie). Natomiast dziwne, że masz problemy z tujami sadzonymi razem z bryłą korzeniową, ja takich rok temu nasadzilem 40, tuż przed zima i wszystkie mi się przyjęly. Dobra czarna ziemia + dużo kory + dużo podlania przed zimą i żadnej nie musialem wykopywać
Nie widzę u Ciebie kory, ani np. płotków, które trzymaly by wilgoć. Jak sadziliście te tuje, kupiliście specjalną ziemię do iglaków ? Sypaliście jakimś nawozem ? Nie sypie się nawozami, bo jest regula, że tuje najzdrowsze to takie, ktore same w sposób naturalny wzrastają. A od maleńkiego nawożenie, warunki restauracyjne nic dobrego przynieść w rozwoju nie mogą. Nie wiem czy codzienne podlaewanie jest dobre zważywszy na fakt, że macie gliniaste podloże, nadmiar szkodzi. Szczegolnie teraz we wrzezsniu gdy cieplo jest tylko przez kilka godzin a potem pod wieczór, nocą i rano, dochodzi do bardzo niskich temperatur.