Tak sie wszystko zaczęło...

ODPOWIEDZ
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak sie wszystko zaczęło...

Post »

lucynko dziękuję za wyjaśnienie ;:196
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

ewarost, twoje też takie piękne będzie z czasem :tan
Lucynko, ależ absolutnie nie mam ci za złe żadnej uwagi no co ty ;:14 , na odwrót cieszę się, że ktoś mnie poprawił, jak coś nie tak napisałam i omal nie wprowadziłam koleżanki w błąd. :oops: Rób tak częściej, a przy okazji i ja się trochę podszkolę ;:108 Napisałam, koleżance Ewie, że kwiaty są podobne w uprawie, ale odwołałam też do literatury choćby internetowej w celu bliższego zapoznania się z obydwoma gatunkami. Tak, zgadza się, też gdzieś czytałam, że nobile potrzebują okresu spoczynku, to jeszcze da się zapewnić w domowych warunkach, ale niestety nie wszyscy mają możliwość wyniesienia na lato swoich kwiatów na dwór, pozostaje improwizować z otwartym oknem :wink:
Jak ktoś gdzieś jeszcze wyłapie jakieś moje błędy, lub niewłaściwy sposób pielęgnacji, nie krępujcie się, wszelkie uwagi i rady są na prawdę mile widziane :wit
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiki ;:196 super... ładnie przyrastają mu korzonki i pędzik więc pewnie się doczekam ;:65 tyle że na zimę powędrują do mamy bo u mnie kaloryfery ;:223
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Wiktorio ;:196 , cieszę się, że wszystko jasne. Nasza pamięć jest zawodna, czasem coś się plącze i można kogoś wprowadzić w błąd, jeszcze gorzej jak to się utrwali. Ja też coś przeczytam to tu, to tam, ale główka już nie ta ;:55 i wylatują wiadomości. Często jest też tak, że informacje są sprzeczne w internecie i wtedy zawsze można tutaj popytać ;:4
Tak jak pisałam, forum nie jest tylko po to żeby sobie klaskać, ale i dyskutować.
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Lucynko, zgadzam sie co do joty z twoją wypowiedzią powyżej, tylko głowy twojej nie mogę oceniać, bo jej jeszcze nie widziałam :;230
A swoją droga, co do sprzeczności informacji, faktycznie tak jest. Jak kupiłam swoje pierwsze dendrobium, właśnie te, co teraz zakwitło ponownie, to dużo informacji szukałam w necie oraz na forach. No i powiem ci, ze im więcej czytałam, tym większy miałam mętlik ;:14 Na jednych stronach pisali, ze dendrobium lubi raczej ciepło, a na drugich, że bardziej chłodno, no i weź tu bądź mądry. A że stało u mnie w pokoju i nic się z nim nie działo, rosło i kwitło, więc stwierdziłam,że moje warunki mu odpowiadają, więc nie będę nic kombinować. Choć przyznam, że w zimę mam zimno :? Zobaczymy jak sobie poradzi moja gromadka. Cześć tych mniejszych na pewno powędruje do ogrzewanego akwarium (które na razie jest jeszcze w planach, ale samo akwarium mam, wiec to juz połowa sukcesu), a część będzie musiała jakoś przezimować :roll:
Ewo, bardzo, ale to bardzo się cieszę, że sadzoneczka się zaklimatyzowała u ciebie i ładnie przyrasta ;:108
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Wikuś z racji, że padło tu słowo zima, pozwolę sobie zadać pytanie: co w zimie ze storczykami stojącymi na parapetach okiennych :?: i co w momencie, gdy wietrzymy pomieszczenia, czyli okno trzeba otworzyć :?:
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Ewcik, ja swoją przygode ze storczykami zaczęłam w grudniu. Do przyjścia wiosny nie miałam dużo storczyków i wszystkie trzymałam na stoliku 0,5 metra od okna. Wyglądało to mniej więcej tak:

Obrazek

Obrazek

Ale wiem, że dużo osób trzyma swoje storczyki na parapetach nawet w zimę. Teraz jak mam ich więcej, to część też spędzi zimę na parapecie, a część na półeczkach, już robię dla nich kącik z doświetlaniem.
Natomiast przy wietrzeniu w zimę, zawsze wszystkie swoje storczyki wynosiłam do innego pokoju, ponieważ nagły zimny powiew powietrza jest wielce nie wskazany :? A zwłaszcza jeśli storczyk ma pączki kwiatowe, to przy takim powiewie jest bardzo prawdopodobne, że pączki opadną :( Dlatego też nie wskazany jest transport storczyków w zimę, nawet przejście z kwiaciarni do domu może poskutkować opadaniem pączków. Niestety większość storczyków jest wrażliwych na mróz :?
Pozdrawiam, Wiktoria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Ja tam się nie pacykowałam ze swoimi storczykami w zimę; jak chciałam to uchylałam okno i było dobrze. Nic złego się z nimi nie działo. Tyle tylko, że Chłodne powietrze nie leciało wprost na kwiaty, a i po drodze mieszało się z tym gorącym z kaloryferów...
Pozdrawiam Agnieszka
_Ewcik_
200p
200p

Post »

bo ja mam właśnie tak, że tuż pod oknem jest kaloryfer, więc też powietrze będzie się mieszało :roll: sama nie wiem, czy to źle, czy dobrze..
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Jak bezpośrednie zimne powietrze nie trafia na storczyki, to może faktycznie takie wietrzenie im nie szkodzi, :roll: ja jednak wolę nie ryzykować i postawić je z dala od okna. Ale każdy ma swoje doświadczenia i metody, więc trudno znaleźć jednoznaczną wskazówkę jak należy postępować wietrząc w zimę :roll:
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
Becia37
100p
100p
Od: 9 cze 2011, o 21:48

Post »

Najważniejsze ,że miałaś miejsce na stoliku żeby kawkę położyć i podziwiać swoje okazy ;:180
Ja dziś przesadzałam wszystkie storczyk,i mam ich 8 ale w koło 5 miałam muszki jak się okazało przędziorki.Z jednego wychodziły jak z kretowiska,masakra :shock: .Przesadziłam wszystkie.Zastosowałam sterylność niesamowitą,przy ranie ciętej bym takiej nie zrobiłam :wink:
Zobaczymy jakie będa efekty :? Już miałam wełnowce ,właściwie są w czasie opserwacji dwa storczyki i do tego te muszki.A przędziorki kupiłam razem z podłożem dla storczyków, wełnowce otrzymała ze storczykiem z przeceny jako gratis :evil:
Pozdrawiam Beata
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Wiki gratuluje pędzika-ków na miltoni .Będę trzymała kciuki bardzo mocno aby urosły i zakwitły .I troszkę będę Ci ich zazdrościła .To chyba jest prawda że im mniej się dba o storczyki tym bardziej one się starają (kwitną i to jak )
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Beato, ja również przerabiałam już wszystkie możliwe szkodniki, niemal przy każdym nowym storczyku coś przynoszę do domu. Obecnie męczą mnie ziemiórki (takie małe czarne muszki), ale nie ma możliwości ich się całkowicie pozbyć, wystarczy otworzyć okno i znowu są. trochę zmniejszam ich ilość lepami przyklejanymi do szyby.
Katarzynko dziękuje ;:196 , jak będziesz trzymała kciuki za pędziki na miltoniopsisie, to potrzymaj też kciuki za to aby puścił ze dwa korzonki :wink:

Coś się chyba ruszyło u mojej jedynej katlei :heja

Obrazek

tu widać zazieleniony koniuszek korzonka
Obrazek

dla przypomnienia wyglądała tak, gdy przyszła do mnie z OG jakiś czas temu:

Obrazek

I na zakończenie zdjęcie grupowe obecnie kwitnących:

Obrazek
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To teraz czekamy na kwiaty catleyki :lol:

Czy ja dobrze zauważyłem że na grupowym zdjęciu z tyłu stoi awokado?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Rysiu, dziękuję ;:196
Tom_mix, masz sokoli wzrok! Tak, to avocado, mam je dwa wyhodowane z pestek :) Te co widnieje na zdjęciu jest mniejsze, większe osiągnęło już ponad pół metra :roll:
Pozdrawiam, Wiktoria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”