Działeczka w cieniu dębu 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka w cieniu dębu 1

Post »

Moja Droga Joasiu :wit ;:196
Dziękuję za liścik na PW, ja też do Ciebie napisałam kilka zdań. ;:108
Pięknie opisujesz swoje ptaszki. I masz takie rarytasiki jakich u nas, w Polsce się nie spotyka. Ale i my też mamy ich sporo i możemy je podglądać i podziwiać. Zazdroszczę widoku pięknych wiewiórek a masz je na co dzień i to w takiej ilości. Karmisz je orzeszkami? Blisko podchodzą? A może jedzą z ręki?
Ja w minionym roku "podglądałam, jak para rodziców sikorek pobierała ziarna z karmnika, siadała na gałęzi, miętosiła ziarno w dziobie a potem podlatywała do domku i karmiła młode. Fascynujący widok. :P
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu ;:180 dzięki i pozdrawiam coraz bardziej wiosennie...śliczne te twoje skrzydlate ozdoby :uszy u mnie na podwórku najbardziej kolorowy to spaceruje kogut moich sąsiadów..dobre i to :?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Dobrze że tylko śnieg sypie bez dużego mrozu ,nie będzie strat w ogrodzie ;:138 Cudownie opisujesz ptaki ,może ludzie powinni uczyć się od nich zachowań ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

moje oczy też utknęły na widok tych czerwonych piękności - wspaniali goście ;:138 ;:167
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

stasia109 pisze: Zazdroszczę widoku pięknych wiewiórek a masz je na co dzień i to w takiej ilości. Karmisz je orzeszkami? Blisko podchodzą? A może jedzą z ręki?
Ja w minionym roku "podglądałam, jak para rodziców sikorek pobierała ziarna z karmnika, siadała na gałęzi, miętosiła ziarno w dziobie a potem podlatywała do domku i karmiła młode. Fascynujący widok. :P
Stasieńko ;:167 , wiewiórki tutaj są ogromnymi szkodnikami :evil: . Jest ich mnóstwo, mnożą się na potęgę i wykopują wszystko, co tylko mogą wykopać w ogrodzie. Jeśli w Polsce wrogiem ogrodnika jest nornica, tutaj jej odpowiednikiem jest wiewiórka ;:14 . Znam osobiście Polkę, która odbyła specjalne szkolenie i zdobyła pozwolenie na broń po to, żeby móc strzelać do wiewiórek. Brzmi okrutnie, ale z drugiej strony ją rozumiem - ma piękny, ogromny ogród na północ od Toronto, wiele rzadkich roślin, aż serce się kraje, kiedy człowiek widzi, że znowu wiewiórki narobiły szkód :cry: . My z mężem nie jesteśmy aż tak okrutni, posypuję ziemię z sadzonkami specjalnym śmierdzącym nawozem, którego zapachu wiewiórki nie lubią i do pierwszej ulewy pomaga... Staramy się nie karmić wiewiórek, ale to trudne, kiedy się dokarmia ptaki, bo te wariatki są bardzo inteligentne i tak długo próbują, aż uda się im zdobyć karmnik i wyżerać ptakom ;:223 .
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Jeszcze kilka zdjęć (nienajlepszych, ale taki aparat :? ) ptaków, które goszczą na naszej werandzie...

To jest właśnie modrosójka, czyli blue jay - niebieski duży ptak, który głośno skrzeczy. Nawet jak go nie widzisz, to słyszysz. Najbardziej znana drużyna bejsbolowa w Toronto to właśnie Toronto Blue Jays...
Obrazek Obrazek

A to parka kardynałków wiosną. Widać, że pani kardynałkowa ma zupełnie inne upierzenie - jest brązowawo-zielono-czerwona, nie tak łatwo ją zauważyć jak jej czerwonego partnera. Na tym zdjęciu właśnie mąż karmi żoneczkę... ;:196 Obok, kardynałki zimą...
Obrazek Obrazek

Jaskrawożółte to zięby-chłopcy. Dziewczynki są też żółtawe, ale dużo słabiej wybarwione. Wydaje się, że tak jest w naturze ptaków - kobietki muszą bardziej zlewać z tłem.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Joasiu Kochana ;:167 ;:167
Jak porównałaś wiewiórki do nornic, no to nie zazdroszczę. :evil: Bo ja tych drugich mam w ogrodzie bardzo dużo. Szkodniki z nich okropne. Za to ptaki masz cudowne. Takie pięknie kolorowe. Widać że mają u Ciebie fajnie, bo karmniki są fantastyczne i ptaki. Do tego tak ciekawie o nich piszesz. Poznać osobę która kocha zwierzaki. Ja w zimie ptakom kroję słoninę. Sroki tak się do niej przyzwyczaiły i do mojej osoby, że w chwili jak wychodzę z domu w stronę ogródka, gdzie słoninę wykładam, drą się "na całe gardło" że idę. Uwielbiam to ich zwoływanie i to że mnie poznają. :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Joasiu piękne są te Twoje ptaszki i ile ciekawostek możnna się od Ciebie dowiedzieć ,tak jakbym na chwilkę przeniosła się w inny świat dzięki Tobie ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Stasieńko ;:167 , główne pożywienie naszych ptaszków tutaj to słonecznik. Sprawdzaliśmy różne mieszkanki nasion, ale ptaki były bardzo selektywne i z karmnika wyjadały tylko słonecznik ;:36 .

Jedynie dzięcioły dostają tłuściutką mieszankę słonecznika z tłuszczykiem. Uwielbiają to. Innych mieszanek nie uznają ;:224 , co stwierdziliśmy wielokrotnie. Karmnik dla dzięciołów to belka z przewierconymi na wylot czterema otworami. Eksperyment był taki: jeden typ "pasty" do jednej pary dziurek, drugi do drugiej. Efekt: z dwóch otworów zjedzone wszystko, z dwóch innych - dziobnięte kilka razy. Taki to ptasi światek :D

Elu ;:167 , dziękuję za ciepłe słowa. Ptaszków u nas dostatek, a do tego temperatura boska ;:3 - od wczoraj przez cały tydzień ma być od 11 do 15 stopni! :heja

Wczoraj poszłam na rekonensans - w moim ogródku wiosna :tan :tan :tan Większość kwiatów ma przynajmniej jeden mały wesoło-zieloniutki łebek! Nie liczyłam na to, że towarzystwo już wstało. Muszę zrobić zdjęcia... ;:122 Teraz tylko modlić się, żeby nie przyszedł srogi mróz.
Pozdrawiam,
joanna
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Joasiu!
Wspaniali goście Cię odwiedzają,ale wiadomo,że w Twoim kraju jest ogromna ilość gatunków różnych ptaków.Ciekawe jest to,że odwiedzają miejskie ogrody.Ja mam przecież leśną działkę w przepięknych lasach Roztocza i mimo tego ptactwa jest nie wiele, w ubiegłym roku nie widziałem nawet wiewiórki i sikorek, chyba przeniosły się do miast, bo w parku Zamojskim widziałem wiewiórki i sikorki.Masz ciekawy karmnik dla ptaków,ponieważ nie moknie ziarno i nie ma za dużo jednorazowo dużej grupy ptaków.Ciekawy jestem jakie hosty posadzisz, czy takie jak w Polsce, czy inne gatunki.Masz drzewa to będą Ci ładnie rosły.

Pozdrowienia Edward ;:3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Joasiu, u nas ptaszki też nie jadają nic innego jak słonecznik, kupowałam różne mieszanki, teraz kupuję 25 kg słonecznika na zimę. :roll:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A ja myślałam że tylko moje ptaszki są takie wybredne bo też jedzą tylko słonecznik :heja Joasiu Twoje roślinki budzą się do życia moje jakieś leniwe oprucz tulipanów mam nadzieję że u Ciebie będzie już wiosna no może u nas też ;:138
Zapraszam do mojego ogrodu :wit
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

hutkow pisze: Wspaniali goście Cię odwiedzają,ale wiadomo,że w Twoim kraju jest ogromna ilość gatunków różnych ptaków.Ciekawe jest to,że odwiedzają miejskie ogrody.
A no właśnie, Edku, ja też kiedyś myślałam, że Toronto to wielka betonowa metropolia. Nic bardziej mylnego. To chyba jedno z bardziej zielonych miast świata ;:108 . Jest ogromna liczba parków i osiedli mieszkaniowych tonących w drzewach. Uniwersytet, gdzie pracuję, został ostatnio ogłoszony najzieleńszym kampusem w Kanadzie! Przechadzają się tu - razem ze studentami :D - lisy, szopy pracze, gęsi, skunksy i mnóstwo ptaków. ;:65
hutkow pisze: Ciekawy jestem jakie hosty posadzisz, czy takie jak w Polsce, czy inne gatunki.Masz drzewa to będą Ci ładnie rosły.
Co do host, to Cię nie zaskoczę. Takie jak w Polsce. Zresztą popatrz. Poszukam w tym roku ze dwóch nowych gatunków...

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
joanna
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Joasiu!
Właśnie wczoraj przesadziłem flance pomidorów, a dla czego,a dla tego,że gdy podrosną do wysokości 40 - 50 cm to obetnę je nad 3 -4 liściu,a te obcięte ukorzenię i posadzę pod folią.Te pozostawione w doniczkach,wypuszczą przy pozostawionych liściach odrosty i wysadzę w folii w każdym po dwa pędy.Jaka z tego korzyść taka,że pierwsze grono będzie tuż nad ziemią a nie na wysokości 0,5m lub wyżej.Pomidory miałem wysiać w połowie lutego ale przegapiłem.
Na pytanie pozwoliłem sobie odpowiedzieć na Twoim wątku aby było szybciej.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zazdroszczę widoku takich miejsc jak ten uniwersytet. I trudno mi sobie wyobrazić to współistnienie na uczelni zwierząt i ludzi. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”