Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Dorotko, dobrze kojarzysz że to kuklik...
Skalniaki też piękne,... a zresztą wszystkie kwiaty są piękne... :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mis20 tego deszczu tak za wiele nie popadało. Przydałoby się aby padał zawsze nockami. Skalniak super obecnie wygląda, różne kolorki kwitną. Nie potrafię zrobić wyrażnego zdjęcia całości, chyba to wina aparatu ;:7

Gabrysiu
tak właśnie mi świtało. A czy poznałaś swoje epimedium, zakwitło tego roku :tan
Masz rację wszystkie kwiaty są piękne.

Obrazek Obrazek
omieg od Zosi o pięknych grubych kwiatach
Obrazek
wiśnia i brzoskwinia kwitną
Obrazek Obrazek
fiołeczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko piękne żonkile, ślicznie kwitnie wiśnia i brzoskwinia ale fiołeczki są piękne ;:224
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dorotko, nie byłam pewna czy to moje... ale taka myśl mi przeszła przez głowę... :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko widoki ze skalniaczka urzekające :D Na pierwszej fotce bajeczna goryczka, uwielbiam je, to naprawdę prześliczne kwiatuszki, dalej kolejne moje ulubienice- skalnice Arendsa, też prawdziwe pięknoty :D
Niesamowite, że u Ciebie już kwitną iryski, strasznie wcześnie. Moje jeszcze maleństwa :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mis20 dzisiaj pierwsze kwiaty pokazały jabłonki, jak zakwitną wszystkie kwiaty to jest piekny widok, a rankami cudny zapach.

Gabrysiu takich Twoich kwiatów mam więcej, z niektórych już rozdaję sadzonki :heja :heja

Agness sama jestem roślinkami skalniakowymi zaskoczona, przez jeden sezon tak się ładnie rozrosły. Teraz jak kwitną widok super. Iryski niskie są piękne, mam kilka nowych, dostałam w zeszłym roku od forumowej -e-gienia, juz widzę po pączkach, piękne kolorki, jutro kilka pęknie. Muszę zrobić zdjęcia, ale to dopiero w niedzielę.
Małgosiu ja dziś ryzykuję i moje pomidory zostawiam po raz pierwszy na noc w foliaku. Zaraz idę sprawdzić jaką pogodę na jutro zapowiadają , jak chłodną noc to je okryję włókniną. Już mam dość noszenia tam i z powrotem :D

Ostatnio czas mnie goni, a tak naprawdę chwasty ;:108 które po deszczyku rosną jak zwariowane, rano nie mogę uwierzyć, że rabatki znowu mają nieproszonych gości :evil: . Zastanawiam się kto wygra w tym roku ten maraton- ja czy one :;230
Może w niedzielę uda mi się nadrobić zaległości w zaprzyjażnionych ogrodach.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pokazały pierwsze kwiaty niskie iryski od e-gieni, musiałam zrobić im zdjęcia
Obrazek Obrazek
skalniaczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ogólne widoki
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko ogólne widoczki wspaniale kolorowe, prymulki są prześliczne i niezawodne :D Widzę, ze zakwitły już u Ciebie floksiki, moje jeszcze czekają :roll: :lol:
Iryski naprawdę śliczne :D a to niesamowite błękitne cudo, to chyba jakiś przetacznik :?: jest przepiękny :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness tak te niebieskie kwiatki to przetacznik, mam go od Anitki. Po ostatnich świątecznych deszczach tak roślinki ruszyły, aż miło popatrzeć. Teraz drżę aby nie przyszły przymrozki, pamiętam przymrozek do -7st kilka lat temu na 1 maja. no i jeszcze zimni ogrodnicy. Drzewa pięknie kwitną, szkoda byłoby gdyby i tego roku jabłonki zastrajkowały.

Mam następne zdjęcia
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko, co ty...mówisz, jakie przymrozki? U mnie przyroda dopiero rozkręca się, a ty mnie zimą straszysz :twisted: Skalniaczki najwięcej uroku maja właśnie teraz, kiedy obsypują się mnóstwem kolorowego kwiecia. Cudowny widok ;:138 Mam pytanko, czy pod fiołeczkiem schował się podagrycznik ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko tak stwierdziła moja siostra, ja jej mówiłam, że to musi być jakaś pomyłka. Nie chcę również takich temperatur.
Dobrze wypatrzyłaś pod fiołkiem jest podegracznik, akurat w tym miejscu ciężko mi go eksmitować. Fiołki rosną pod bzem, a tam mnóstwo, korzeni, odnóg, no i paskudny podegracznik, który śmieje się ze mnie. Na całej długości płotu razem z perzem królował. Przez dwa lata wybierałam każdy kawałeczek korzonka, póżniej suszyłam i paliłam, tylko pod bzem nie udało mi się. Nie wiem jak z tego miejsca go wyrzucić, chyba ma tam doskonałe warunki, bo liście piękne ogromne :twisted:

Dziś kolejny pracowity dzień, zakończony burzą. Jak dobrze, że ziemia podlana. Prace przy studni zostały lekko nadrobione.
Najbardziej cieszę się :tan :tan :tan z pomalowania kompostownika, mąż wynalazł stare farby, dwa kolory czerwień szwedzką i mahoń, a ja deseczki wymalowałam. Teraz dużo lepiej to wygląda.
Obrazek
jabłonki w pełnym rozkwicie
Obrazek Obrazek
tulipany
Obrazek Obrazek
pierwiosnki od Krysi, następny irysek od e-gieni
Obrazek Obrazek
klonik
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Jabłonie obsypane kwiatami, a u mnie dopiero liście się rozwijają, jak na razie kwitnie tylko śliwka. Iryski śliczne. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, tyle u Ciebie kwiecia, że wyjść z podziwu nie mogę.
Widzę piękne narcyzy - Poeticus. Uwielbiam je za zapach i przypominają mi dziecinne czasy, bowiem zawsze kwitły w babcinym ogródku :wink:
Warzywniak wymuskany, ze mucha nie siada :lol: :shock:

Powiedz mi co to jest
Obrazek
Ja to mam za chwasta i tępię, bo wszędzie go pełno.

I jeszcze co to za cudo. Piękne ;:63

Obrazek

Ciemierniki nawet jak przekwitają, to nie tracą na urodzie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek przepięknie jabłonki wyglądają, a jaki zapach. Mam jedną papierówkę która ma kwiaty białawe, a wokól pozostałe jabłonie kwitną na różowo. Widok śliczny. Nie wiem ile te drzewa mogą mieć lat, bo sadzili je pierwsi właściciele. Na jednym drzewie zaszczepione są dwie odmiany. Oby tylko mróz nie zrobił tak jak w zeszłym roku, nie mieliśmy żadnego jabłka, ani 1 szt.
Jedną jabłonkę musimy wyciąć, pomimo naszej dwuletniej pracy przycinkowej nad nią to jej nie pomogło, wytwarza same wilki, gałęzie stare bezlistne. Szkoda, aby zajmowała miejsce, posadzę inną odmianę.

Wiolu tak mi ładnie kwitnie, sama nie mogę wyjść z podziwu. Teraz będzie trzeci rok jak sadziłam większość roślin.
Dzięki Tobie wiem jak moje narcyzki się nazywają :lol: One również przypominają mi babciny ogródek.
Staram się na bieżąco plewić, teraz po deszczykach zapewne trzeba będzie to robić już po raz trzeci.
Na pierwszym zdjęciu to jasnota chyba drugi człon nazwy to plamista. Faktycznie przypomina chwasta, u mnie rosną podobne małe o mniejszych kwiatach i liściach, ja go nazywam pokrzywą.
Drugie zdjęcie to przetacznik nie znam nazwy odmianowej, mam tę roślinkę od Anitki. Sadziłam ją wiosną zeszłego sezonu, tak pięknie przyrosla od roku.
Tego roku chucham na ciemierniki, nawet udało mi się nie powyrywać malutkich siewek :heja dostają już właściwe drugie listeczki. Może uda mi się za kilka lat otrzymać jakąś własną krzyżówkę :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to oby krzyżówka się udała Dorotko.
U mnie też ciemierniki się rozrastają i to wszędzie, bo wrzucam do kompostu pościnane kwiaty a zawsze z nich jakieś nasionko przetrwa i wraz z kompostem gdzieś się rozsieje.
I tym sposobem mam pełno ciemierników wszelkiej maści, ale to mnie cieszy, bo wiosną cały ogród jest ukwiecony.
Kompostownik masz świetny, a to niezbędne wyposażenie ogrodu.
Ten przetacznik jest niesamowity, to chyba jakaś niska jego odmiana.
Ja też mam ale wysoki i jest niewygodny, bo stale się pokłada. :?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”