"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Nie wiem, czy będzie miał akurat tę parodię na zbyciu. Pewnie raczej nie. Akurat robi remanent na swoim balkonie, ale pewnie wylecą z niego duże parodie z Boliwii, które zajmują najwięcej miejsca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomek zamawiałeś może kiedyś nasiona tutaj http://b-and-t-world-seeds.com/homepage.htm
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

blabla pisze:Nie wiem, czy będzie miał akurat tę parodię na zbyciu. Pewnie raczej nie. Akurat robi remanent na swoim balkonie, ale pewnie wylecą z niego duże parodie z Boliwii, które zajmują najwięcej miejsca.
O, a gdzieś może podał jakie rośliny wylecą - w sensie, że ogłosił się? Chętnie bym się zorientował, chyba, że to tylko jakieś stare osobniki a przy tym i wiele warte to z bólem odpuszczę bo i pewnie nie na moją kieszeń... Chociaż perspektywa poznania człowieka, który również widzi w parodiach to coś jest kusząca :) Nie ma co, w nast. wakacje trzeba będzie odwiedzić kolekcje i poznać ludzi (jeśli oczywiście będe zaproszony) i jeśli nie będą widnieć w programie. Teraz planowana jest w październiku wizyta w kolekcji jednego z członków PTMK (oddział Wrocław) co mnie bardzo cieszy.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

banditoo pisze:Tomek zamawiałeś może kiedyś nasiona tutaj http://b-and-t-world-seeds.com/homepage.htm
Nie. Jak przejrzałem ofertę to nie znalazłem nic ciekawego dla siebie. Albo są nasiona bez numerów, albo takie już mam albo jest bałagan - numerki nie pasują do nazw. A tego bardzo nie lubię i to najczęściej dyskwalifikuje dostawcę, bo oznacza, że nie zna się na tym, co sprzedaje.
Artur89 pisze:O, a gdzieś może podał jakie rośliny wylecą - w sensie, że ogłosił się? Chętnie bym się zorientował, chyba, że to tylko jakieś stare osobniki a przy tym i wiele warte to z bólem odpuszczę bo i pewnie nie na moją kieszeń... Chociaż perspektywa poznania człowieka, który również widzi w parodiach to coś jest kusząca :)
I jedno i drugie. Na razie jest problem z nadmiarem roślin i co z tym zrobić. A jeśli będą na wydaniu to raczej duże roślinki i pewnie za większą kasę niż kilka PLN. Może jakiś serwis aukcyjny? Ale, z tego co widzę, droższe roślinki tam się nie sprzedają.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domyślam się, że na przysłowiowego 'piątaka' ich nie sprzeda, ale to by miało znaczyć, że raczej nastawiać się na liczbę trzycyfrową? Nie wiem jak kto się ceni, a raczej rośliny. Jakbyś jednak natknął się na miejsce złożenia ofert to byłbym wdzięczny za podesłanie linka.
Co do serwisów - fakt, duże rośliny o cenach nie rzadko wykraczających poza setkę i to czasami znacznie nie mają raczej wielu interesantów lub co częściej w ogóle. Częściej na licytacjach ceny sa podbijane do takich sum, że człowiek się potem zastanawia - czy to faktycznie było warte aż tyle...(?)
Wracając do parodii - zobaczę jaka będzie sytuacja po wyjściu z giełdy. A nuż przywiozę kilka okazów.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Tomek a co sądzisz o tym sklepie http://www.succulentseeds.com/ ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziwny sklep, bo w lobiwkach powtórzony jest dokładnie Koehres a ceny nieco wyższe. Ja bym ta nie kupił.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

To moritius znowu poględzi :D. Chcę wychodować większą ilość roślin Pilosocereus azureus ( na podkładki ). Ale roślina macierzysta ma ok 2 cm wysokości. Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie wzrostu mimo okresu jesienno-zimowego?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:To moritius znowu poględzi :D. Chcę wychodować większą ilość roślin Pilosocereus azureus ( na podkładki ). Ale roślina macierzysta ma ok 2 cm wysokości. Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie wzrostu mimo okresu jesienno-zimowego?
Szkoda, że dopiero teraz piszesz. W Chrudimiu można było kupić siewki (jedno/dwuletnie?) za kilka koron od sztuki. O ile pamiętam to w ofercie gościu miał E. jusbertii i jakieś trichocereusy. Na podkładki najlepsze są rośliny wysiane z nasion i jak mówił kiedyś Tomek, rośliny z rodzaju Trichocereus.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No bo się skapnąłem :D. Mój pilosocereus wreszcie się ukorzenił... zresztą chciałbym go wykorzystać do gymno mihanowicza :D - obiecałem siostrze i kuzynce ze im takie zaszczepię, bo im się strasznie spodobały. A tak w ogóle to w chrudimiu będę w przyszłym roku, więc myślę sobie zdobyć E. jusbertii i trochocereusy :D.

To jak, jest jakiś sposób na przyspieszenie wzrostu? :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze: To jak, jest jakiś sposób na przyspieszenie wzrostu? :D
Sztuczne doświetlanie. Szkoda zachodu i kasy na jedną podkładkę; i tak szczepi się zwykle na wiosnę gdy podkładki zaczynają startować ze wzrostem.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Panowie hitem następnego sezonu będą podkładki z ... opuncji
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gnet pisze:Panowie hitem następnego sezonu będą podkładki z ... opuncji
Czyli coś takiego:
Obrazek
:D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Tyle miejsca na tej podkładce a tam tylko jeden zraz ? :wink:
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Mam pytanie: Czy może mi ktoś coś powiedzieć na temat Epithelantha micromeris? Bardzo bym prosił. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Darek.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”