Pozdrawiam Barbara
Ankowo cz.2
-
Basia43
- 200p

- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ankowo cz.2
Witaj Aniu
Smak morwy kojarzy mi się z dzieciństwem, wakacjami. Gdy byłam dzieckiem rosły u nas dwie morwy, jedna biała i jedna czarna. Później jedną białą wyrwała burza, a czarna z biegiem czasu została wycięta. Biała jest bardziej słodka od czarnej, nagietki też kojarzą mi się z dzieciństwem, mam je w swoim ogródku ale jeszcze nie kwitną. Dzwonki urocze.
Pozdrawiam Barbara
Pozdrawiam Barbara
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, teraz właśnie mamy okazję do wspominek dzieciństwa, bo co jak co, ale wakacyjne rośliny to się bardzo pamięta- wszystkie podskubywane owoce, zapachy i kolory kwiatów 
Aniu, jak już wywołałam temat morwy na Twoim wątku, to pokażę moją morwę. Mam nadzieję, że się nie obrazisz

- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak wszyscy o morwach, to i ja dodam 5 groszy
U nas w mieście była (a może jeszcze jest, dzisiaj sprawdzę
) ulica obsadzona morwami. A ile się nasiedzielismy na drzewach, bo najbardziej smakowały te rwane z gałęzi. Nie powiem pod drzewami też się zajdowało smakowite okazy
Agnieś, a Twoja to też będzie takie duże drzewo, czy coś z miniaturek może
Agnieś, a Twoja to też będzie takie duże drzewo, czy coś z miniaturek może
- Zielona_Ania

Agnieś, ale skąd, mile widziane są wszystkie zdjęcia
Śliczna ta morwa
Nie dość że ładny pokrój, to jeszcze owoce
No i liście widzę powycinane i różnokształtne, co sugeruje że morwa biała jednak to jest 
Pamelko, ciekawe to, że z niektórych roślin korzystaliśmy za dziecięcych czasów, a potem poszły w zapomnienie. Ale trochę głupio by wyglądało, jakbyś po pracy wyszła w mieście na drzewo i zaczęła zjadać owoce
Jednak dzieci to mają pod tym względem lepiej 
Pamelko, ciekawe to, że z niektórych roślin korzystaliśmy za dziecięcych czasów, a potem poszły w zapomnienie. Ale trochę głupio by wyglądało, jakbyś po pracy wyszła w mieście na drzewo i zaczęła zjadać owoce
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Morwa u mnie też z dzieciństwem - a konkretnie z droga do i ze szkoły - białe i czarne, najlepsze już opadłe - bardzo dawno już morwy nie widziałam...
Aneczko, sorki ze wspominki

Aneczko, sorki ze wspominki
- Zielona_Ania

Aniu, no coś Ty. Wszystko zgodnie z aktualnym tematem dyskusji
Wyszła mała sonda, a wiec na razie: morwa - drzewo kojarzone z wakacjami, dzieciństwem, podjadaniem (same przyjemne wspomnienia
, obecnie mniej znane, trochę zapomniane.
Wyszła mała sonda, a wiec na razie: morwa - drzewo kojarzone z wakacjami, dzieciństwem, podjadaniem (same przyjemne wspomnienia
U mnie rośnie morwa ale nie wiem biała lub czarna... a obie są jadalne?? jakoś nie mam przekonania do tego typu owoców 
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Adrianie to przyznaj się gdzie mieszkasz to wpadnę do Ciebie na te morwy
kurcze a dziś byłam w Rudzie 
- Zielona_Ania

Adrianie, obie morwy są jadalne. Jednak co do gatunku, to większość okazów w Polsce to morwa biała, o owocach różnorodnej barwy (ta cecha jest zmienna) - mogą być one także czarne, co myślę wpływa na błędne nazywanie okazu morwą czarną (ten gatunek wymaga bardzo ciepłych stanowisk, w Polsce zachodniej jedynie warunki są sprzyjające, według niektórych dendrologów).
Arletko- jeszcze masz czas poszukać, dopiero zaczyna dojrzewać
Pogoda rozpaczliwa. Listopad w czystej postaci, brakuje tylko stert liści pod drzewami.
A dobre wieści? Nowe kurczaki

Zielononóżka - widzicie łapki, taki wojskowy kolor

A teraz na pierwszym planie silka - kura jedwabista
Ma ciemną skórę i po pięć palców na lekko opierzonych stopach.
Moje małe emu

Zakupy dzisiejsze:
Tawułki

Hibiscus moscheutos
Grzybnia pieczarki

Arletko- jeszcze masz czas poszukać, dopiero zaczyna dojrzewać
Pogoda rozpaczliwa. Listopad w czystej postaci, brakuje tylko stert liści pod drzewami.
A dobre wieści? Nowe kurczaki
Zielononóżka - widzicie łapki, taki wojskowy kolor

A teraz na pierwszym planie silka - kura jedwabista
Ma ciemną skórę i po pięć palców na lekko opierzonych stopach.
Moje małe emu

Zakupy dzisiejsze:
Tawułki

Hibiscus moscheutos
Grzybnia pieczarki

- marzanka

- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Aniu jesteś niesamowita ,kurczaki,pieczarki,ogródek ,kuchnia

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu jaka śliczna kurka.
Jeszcze takiej nie widziałam, piórka ma takie delikatne. Ciekawe, czy te drugie kury nie będą jej dziobać, gdyż wygląda na taką bezbronną.
Fajne zakupy zrobiłaś, będziesz miała własne pieczarki. Hibiskus bylinowy miałam dzisiaj kupić, ale był taki zabiedzony, 1-dno pędowy i zrezygnowałam.
Kupiłam winnika Zmiennego Elegans. Zobaczyłam, że sobie kupiłaś i wybrałam się na łowy.
Jeszcze takiej nie widziałam, piórka ma takie delikatne. Ciekawe, czy te drugie kury nie będą jej dziobać, gdyż wygląda na taką bezbronną.
Fajne zakupy zrobiłaś, będziesz miała własne pieczarki. Hibiskus bylinowy miałam dzisiaj kupić, ale był taki zabiedzony, 1-dno pędowy i zrezygnowałam.
Kupiłam winnika Zmiennego Elegans. Zobaczyłam, że sobie kupiłaś i wybrałam się na łowy.
Aniu fajne te Twoje nowe kurki , tej białej jeszcze nie widziałem - to są kurczęta ? tzn. młode kurki ?
Zielononóżki podobno dobrze niosą jajka , ta biała to też będzie nioska ? czy tylko ozdoba kurnika i wybiegu ?
Jak Ty to wszystko zdążysz obrobić ? Masz czas na spanie w ogóle dziewczyno ?
Zielononóżki podobno dobrze niosą jajka , ta biała to też będzie nioska ? czy tylko ozdoba kurnika i wybiegu ?
Jak Ty to wszystko zdążysz obrobić ? Masz czas na spanie w ogóle dziewczyno ?
- Andzia1

- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, Zielona Pani Ziemio... dedykuję Ci tę piosenkę z albumu Maryli Rodowicz "Jest cudnie"
Jesteś niesamowita, naprawdę. Kureczki "skolko ugodno", zioła, wiedza na ich temat, rzeczy które teoretycznie są niejadalne w Twojej kuchni magicznie jadalne się stają ... normalnie zakładam Twój fan klub

Jesteś niesamowita, naprawdę. Kureczki "skolko ugodno", zioła, wiedza na ich temat, rzeczy które teoretycznie są niejadalne w Twojej kuchni magicznie jadalne się stają ... normalnie zakładam Twój fan klub
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu