Galeria.Dalie Doroty- korzo_m

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Doroty- korzo_m

Post »

Ja już zapadłam w zimowy sen ;:19 a tu tylu gości.
Witam wszystkich serdecznie :wit

georginja sprawdziłam, biała dalia to White Perfection. Dziękuję za rozpoznanie, do tej pory nie znałam jej nazwy. Ma duże kwiaty, u mnie nie rosła zbyt wysoko.
Stronę z daliami znam, naprawdę można dostać oczopląsu. Zdarzyło mi się kilkakrotnie, że opis dalii z katalogu p. Staszka nie zgadzał się ze zdjęciem katalogowym.

lanceta ja w przyszłym roku też planuję dalie posadzić wśród innych kwiatów. Zawsze sadziłam je na jednej rabatce, wyglądały ładnie, ale uważam, że niektóre odmiany powinny być posadzone samotnie, kwiaty będą pięknie się wyróżniały.

Carmen68 georginia napisała namiary do pana Staszka, na pewno trzeba wysłać prośbę o katalog z koperta zwrotną, zaadresowaną na swój adres. Zrób to już teraz, bo zamówienia można składać już w styczniu.

Krysiu ja mam kompostownik ustawiony w dalekim zakątku ogrodu, koło warzywnika. Jednego roku obsadziłam go pospolitymi kannami, jakież one wyrosły wysokie, pięknie mi nieciekawe miejsce zasłoniły. Tego roku te same kanny posadziłam w innym miejscu miały o połowę niższą wysokość.
Krysiu ja wysokie dalie muszę palikować , pomimo głębokiego sadzenia wiatry, deszcze, ciężar kwiatów wszystko mi przewraca.
Pytasz czy doczekałam się kwitnienia wszystkich, otóż nie 3 dalej mam jako NN. Mąż przekopując rabatkę wyjął jeszcze jedną zdrową karpę, która w ogóle nie wykiełkowała, schowałam ją osobno, zobaczę co z nią się stanie przez zimę.

Tego roku karpy wykopywałam dużo lepsze, większe niż zeszłego sezonu. Moje dalie wiosną długo zabierały się za chęć życia, zeszłoroczna susza dała im się we znaki. Także cieszy mnie, że pomimo i tegorocznego sezonu z małą obfitością deszczy dalie dały radę. Owszem od dołu liście zasychały na całego w kwitnienie weszły dość późno, ale pięknie zdobiły rabatkę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorota! Bo mamy niedosyt! Masz co pokazywać! Dalii na forum powinno być o wiele więcej! I ich miłosników! Mamy bazę - liczymy, że dołączysz! Może w przyszłym sezonie zrobimy konkursy z głosowaniem na najpiękniejszą dalię lipca, sierpnia, itd
I jak to wszystko robić bez Ciebie!!!??? ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Carmen68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za namiary na Pana Stanisława, pędzę napisać list ( o matko, kiedy to ja wysyłałam zwykły list?) i będę z niecierpliwością czekać na katalog. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Moje karpy w tym roku różne.Tsuki Yori No Shisha i Lady Darlene urosły ładnie, a Kelvin Floodlight(tradycyjnie) i Cafe au Lait jakie wsadziłam takie wykopałam.Też muszę napisać do pana Lipienia,marzy mi się Tartan i Spartacus. :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie masz rację dalii na forum powinno być więcej, są to bardzo piękne reprezentacyjne kwiaty.
Wiem, że jest baza często tam zaglądam i wybieram dalie, które chciałabym mieć u siebie. Wstyd mi bardzo, ale ja do tej pory nie przywiązywałam większej wagi do nazw odmianowych. Owszem kilka lat temu wszystkie dalie, które zamawiałam oznaczyłam w katalogu, ale po przeprowadzce katalog wcięło i nazw jak dalej nie znałam tak nie znam. Nie mam za dużo czasu, aby siedzieć oglądać w internecie strony z daliami i szukać nazw. Może zimą wrzucę kilka dalii do identyfikacji, zobaczę jak czas pozwoli.

Carmen68 życzę powodzenia.

georginja właśnie karpy dalii o dużych kwitach bardzo mało przyrastają. Niektóre mam już kilka lat i nie ma jak podzielić.
U pana Staszka dwóch dalii nie zamówisz, nie wiem czy dobrze pamiętam chyba zamówienie realizowane jest od 30 zł do tego należy doliczyć koszty przesyłki i pakowania. Jak wszędzie kto pierwszy ten lepszy tzn im szybciej złożysz zamówienie to masz większą pewność, że zamówione przez Ciebie dalie otrzymasz. Ja u p. Staszka zamawiałam 3x ( teraz przez 3 lata odpuściłam) i nigdy nie udało mi się, że całe zamówienie zrealizowano. Co roku otrzymywałam mniejsze karpy, trochę mnie to zraziło, bo pamiętałam pierwszą przesyłkę dużych karp. Ale wtedy nie mieli takiej reklamy :;230 tylu kupujących.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota! Wtrącę swoje trzy grosze nt sprzedaży wysyłkowej p. Staszka. ;:173
Wiele osób zakupiło u niego dalie i są bardzo zadowoleni, są niedrogie i ma ciekawe odmiany.
Ale ja zastanawiam się jak to jest, że jak nie ma danej odmiany, to daje podobną ;:202
Wiele lat uprawiam dalie i dokupuję odmiany, wymieniam się, poszukuję. I najbardziej właśnie boję się tego, że dostanę dalię inną niż chcę. Zwłaszcza, że miejsca coraz mniej i każdy nowy kwiat w ogrodzie musi być przemyślany.
Miłka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie gdybym nie miała porównania, zapewne nie krytykowałabym. Pierwsze zamówienie złożyłam 7 lat temu, naprawdę dostałam wszystkie z zamówionych dalii, kary duże. I tak z każdym kolejnym zamówieniem przychodziło lekkie rozczarowanie, nie otrzymywałam wszystkiego, karpy malutkie nie wszystkie w danym roku zakwitały. Zamówienie ostatnie nie zostało prawie w 40 % zrealizowane ( na pewno na te piękności było wielu chętnych, a ja znalazłam się na szarym końcu), a wielkość karp była dla mnie szokiem :shock:
Nigdy nie prosiłam o ewentualne zamienniki, więc nie mam porównania czy dalie są podobne.
Ja też bym z chęcią się wymieniała, tylko zawsze mam barierę, nie wiem jaką karpę wykopię czy będzie do podziału, obiecam, a póżniej się wycofam, trochę głupio.
U mnie na rabatkach też robi się ciasno, ale dla dalii zawsze znajdę miejsce. To takie wspomnienie sprzed lat, babciny ogródek z pięknymi dziś niespotykanymi daliam......szkoda, że takich odmian dziś nie uświadczysz :cry:
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uświadczysz, uświadczysz!!! Tamte dalie też miały swoje nazwy i swój rodowód!!! Wiele odmian pochodzi z 1-szej połowy XX wieku, np. York&Lancaster, z lat 50-tych i 60-tych mam Holly i Poppet. Bardzo stara jest również odmiana Tsuki Yori no Shisha, choć wygląda bardzo nowocześnie ;:173
Miłka
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Katalog zamówiłam, a czy będę zamawiać to się jeszcze okaże .Może znajdę kogoś do spółki.Ale jednak wiele odmian ciężko znaleźć w sklepach, a nawet jak znajdziesz to nie wiadomo co urośnie.W tym roku miałam dużo szczęścia że trafiłam na Cafe au Lait i Lady Darlene.Jak już pisałam nie powiodło się z White Perfektion i Lawender Perfektion. .Chciało by się jednak mieć upragnione odmiany,bo mam zbyt mało miejsca żeby jeszcze zmieścić "niespodzianki".Dla tego też wole żeby nie zamieniano brakujących odmian "podobnymi" ;:7
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Dorotko , dalia TARTAN jest cudna ;:oj . Dobrze , że odkryłam to forum , tyle pięknych odmian można tutaj spotkać :tan .
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Witaj dzisiaj przejrzałem pozostałą część twego wątku robi wrażenie, u mnie jak i u ciebie część dalii nie zakwitła/49/ szt wymienić mogę się tylko na te które wstawiłem. w mojej okolicy jest producent dalii kupiłem nowe odmiany 40szt w lato je pokażę,tanio sprzedawał po 2,50 i dość duże karpy grzechem byłoby ich nie kupić,zabrakło mi trochę kasy bo ma jeszcze około20 odmian na wiosnę nie daruję i podjadę po nie. ;:14
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Jestem zachwycona tą odmianą.Też zauważyłam jej zmienność, jak widać na zdjęciach
Obrazek
tak wyglądała latem
Obrazek
a tak jesienią
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Wkrótce założę wątek z "daliami P.Stanisława",rozmawiamy w tej sprawie telefon.
Myślę,że będzie sporo informacji i prezentacji....... ;:108 ;:108 ;:108 - zima długa....... :;230
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

lanceta pisze:Wkrótce założę wątek z "daliami P.Stanisława",rozmawiamy w tej sprawie telefon.
Myślę,że będzie sporo informacji i prezentacji....... ;:108 ;:108 ;:108 - zima długa....... :;230
To wspaniale :D ,czekamy,czekamy. ;:65 ;:63
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

Ja w sobotę już robiłam chciejstwa od P.Stanisława :shock: -wyszło mi 105 sztuk. ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”