Witam wszystkich serdecznie

georginja sprawdziłam, biała dalia to White Perfection. Dziękuję za rozpoznanie, do tej pory nie znałam jej nazwy. Ma duże kwiaty, u mnie nie rosła zbyt wysoko.
Stronę z daliami znam, naprawdę można dostać oczopląsu. Zdarzyło mi się kilkakrotnie, że opis dalii z katalogu p. Staszka nie zgadzał się ze zdjęciem katalogowym.
lanceta ja w przyszłym roku też planuję dalie posadzić wśród innych kwiatów. Zawsze sadziłam je na jednej rabatce, wyglądały ładnie, ale uważam, że niektóre odmiany powinny być posadzone samotnie, kwiaty będą pięknie się wyróżniały.
Carmen68 georginia napisała namiary do pana Staszka, na pewno trzeba wysłać prośbę o katalog z koperta zwrotną, zaadresowaną na swój adres. Zrób to już teraz, bo zamówienia można składać już w styczniu.
Krysiu ja mam kompostownik ustawiony w dalekim zakątku ogrodu, koło warzywnika. Jednego roku obsadziłam go pospolitymi kannami, jakież one wyrosły wysokie, pięknie mi nieciekawe miejsce zasłoniły. Tego roku te same kanny posadziłam w innym miejscu miały o połowę niższą wysokość.
Krysiu ja wysokie dalie muszę palikować , pomimo głębokiego sadzenia wiatry, deszcze, ciężar kwiatów wszystko mi przewraca.
Pytasz czy doczekałam się kwitnienia wszystkich, otóż nie 3 dalej mam jako NN. Mąż przekopując rabatkę wyjął jeszcze jedną zdrową karpę, która w ogóle nie wykiełkowała, schowałam ją osobno, zobaczę co z nią się stanie przez zimę.
Tego roku karpy wykopywałam dużo lepsze, większe niż zeszłego sezonu. Moje dalie wiosną długo zabierały się za chęć życia, zeszłoroczna susza dała im się we znaki. Także cieszy mnie, że pomimo i tegorocznego sezonu z małą obfitością deszczy dalie dały radę. Owszem od dołu liście zasychały na całego w kwitnienie weszły dość późno, ale pięknie zdobiły rabatkę.